Anayasa değişiklikleri

Arif Alasya

Dünyanın en zor değişen Anayasası Türkiye Cumhuriyeti Anayasasıdır. Mecliste ancak Üçte iki çoğunlukla değiştirilebilir. Yani çok zor sağlanabilecek bir çoğunluk

KKTC tanınmış bir Devlet olsaydı en zor değişiklik yapılabilecek Anayasa bizim olurdu. Öyle üçte iki çoğunluk da yetmez. Virgülünü bile değişecek olsanız referanduma gideceksiniz.

Şimdi bizim anayasamız 1983’de yapılmış uygulamada birçok sıkıntı oluşmuş Örneğin Devlet kadrolarında yıllardır Siyasilerin Anayasaya aykırı olduğunu bile bile işe aldığı kişileri Anayasaya aykırıdır diye kadrolayamazsınız. Geçici 10.nucu maddenin kalkması için öneri bile veremezsiniz.

Sanki tek sıkıntı yargıda imiş gibi Anayasa değişikliği yapmya çalışıyorsunuz.

Geçici 10.nuncu maddenin değişmediği sürece ülkedeki savaş hali devam eder ve tüm yürütme GKK’na aittir. Yani bu değişiklikle sadece istihdam yapabileceksiniz. Peki bini aşkın geçici memurun kadrolanması ne olacak. Geçici memurluktan mı emekli olabilecekler? Yoksa ansızın ha de evlerinize mi diyeceksiniz?

Geçen defaki Anayasa değişiklik paketini tüm siyasi partiler birlikte onayladı sonuç ortada. Bu halk geçici 10.ncu maddenin kaldırılmasını içermeyen Anayasa değişikliğine onay verip bir kez daha bu maddeyi onaylamaz.

Ortada sadece Anayasadaki tek sıkıntı yargıdadır. Yargıyı rahatlatmazsak çok zorluklarla karşılaşacağız söylemi ile bizleri aldatmayın.

Bizler size bu memleketi yönetmeniz için oy verdik. Sizler da çok iyi biliyorsunuz ki bu geçici 10.nuncu madde kalkmadıkça siz yönetemezsiniz.

Böylesi bir değişikliği öneremezseniz çıkıp açıkça bizlere söyleyiniz. Biz de bilelim.

Yoksa böyle palyatif çözümlerle bizi meşgul etmeyin. Anayasaya aykırı olduğunu bile bile torba kadrodan memur yaptıktan sonra geçicileri şikâyet var diye Anayasaya aykırı bulup kadrolamıyorsunuz. Açıkca Yargının anayasadan değişiklik taleplerini da uygulamaya koyun hiçbir şikâyetim olmaz.

Bize yeniden geçici 10.nuncu maddeyi kalıcılaştıracak bir oylamaya sürüklemeyin.