Ara Eleman

Arif Alasya

Bu gün toplumumuzda ara eleman eksikliği had safhadadır.

Ara teknik eleman yetiştirmediğimiz için maalesef bu ihtiyaçlar yurt dışından karşılanmaktadır. Maalesef özellikle Kıbrıslılar arasında ara elemen bulmak hemen hemen mümkün olmamaktadır.

Bu durumun temel nedeni Hükümetlerin yürüttüğü eğitim politikalarıdır.

Bizde ilkokullar 6 yıl iken TC’de 5 yıl idi. Adaya gelen subay çocukları sırf o bir yılı kazansın diye biz de beş yıla indirdik. Sonra özellikle yurt dışında eğitim yapmak isteyenler için A level Maarif koleji açtık. Subay çocukları o sevide olmadıkları için ve Kolejde okuyanlar Türkiye’de iyi eğitim veren Anadolu liselerine yatay geçiş yapabilecekleri için daha düşük B level Koljleri ilçelerde açtık. Subaylara bu kıyak yapılırken öğrencilerin başarısız olanlarının sınıf geçmesini sağlayacak düzenlemeler yaptık. Yeterince bilgi sahibi olamayıp mezun olanlar ÖSS sınavlarında başarısız oldukları için onların gidebileceği özel üniversiteler kurduk. Meslek lisesi mezunlarımızın da bu üniversitelere girişlerini sağladık.

Böylece gerek çırak gerekse ara eleman yetişmesinin önünü kapattık. Artık her fert elini kolunu sallaya sallaya Üniversite mezunu olabildi.

Doğan bu açık yurtdışından ucuz iş gücü olarak adaya çalışma izni ve ya kaçak olarak geldi. Ustasının yanında çalıştı ve birçoğu sonunda ya kendi iş yerini kurdu ve ya ustasının iş yerini satın aldı.

Bu gün piyasada tamirat ve tamir işleri yapacak insan arayın neredeyse bir tane Kıbrıslı bulamazsınız.

Bu durumu sorgulayan maalesef hiçbir siyasi partimiz yok. Eğitim bakanı kim olursa olsun ayni seccadede namaz kılmaya devam eder. Daha acısı din eğitimi veren kurumların artması için yol açar.

Hiçbiri eskiden neden her türlü esnafımız ve ara elemanımız vardı. Üstelik Rum’lardan daha fazla ara elemanımız vardı? Sorusunun cevabını aramaz?

Hepsinin derdi koltuklara oturup kendileri ve çevreleri için rant sağlamak.

Yok mu bizde gerçek anlamda eğitimi planlayacak birileri.

Halinizden memnun musunuz?