Beethoven’in eseri yapay zeka ile tamamlanacak

Klasik müziğin dehası Ludwig van Beethoven'in tamamlayamadığı eseri 10. Senfoni, yapay zeka teknolojisi kullanılarak tamamlanacak.

Klasik müziğin en büyük bestecilerinden Alman Ludwig van Beethoven’ın 10. Senfonisi için büyük bir ekip kuruldu. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’un haberine göre müzikologlar, besteciler, bilgisayar bilimleri uzmanları ve piyanist Robert Levin’den oluşan ekip, senfoniyi tamamlamak için kolları sıvadı.

Projeyi hayata geçiren Alman Telekomu, bir açıklama yaparak yapay zeka teknolojisinin kullanılarak eserin tamamlanacağını doğruladı. Eser, 2020’de 250’inci yaşı kutlanacak olan Beethoven’ın doğduğu kent olan Bonn’da, Beethoven Orkestrası tarafından 28 Nisan’da seslendirilecek.


“KEŞFE ÇIKMIŞ BİR ÇOCUK”

1770’de doğan Beethoven, 10. Senfoni üzerine çalışırken 1827’de hayatını kaybetti. Ardında senfoni ile ilgili bazı notlar ve taslaklar bıraktı. Yapay zeka, Beethoven’ın diğer eserlerinden hazırlanan algoritmaya göre esere katkı sunacak. Projenin koordinasyonunu üstlenen Karajan Enstitüsü Müdürü Matthias Röder, algoritmanın öngörülemez veriler sunduğunu belirterek, “O adeta, Beethoven’ın dünyasını keşfetmeye çıkmış olan bir çocuk” dedi.

YAPAY ZEKA İLK KEZ KULLANILMIYOR

Daha önce Çinli teknoloji devi Huawei’nin bir projesi kapsamında, Avusturyalı besteci Franz Schubert’in (1797-1828) yarım kalan 8. Senfonisi yapay zeka tarafından tamamlanmıştı.

Dünya Haberleri

Trump: “İran, Hürmüz Boğazı'nı kapatırsa ABD 20 kat daha sert karşılık verecek”
İran: Türkiye topraklarına doğru bir füze atılmadı
İsrail Lübnan'a kara harekatı başlattı!
"İşgal altındaki Filistin topraklarında iki devletli çözüm ortadan kaldırılıyor"
ABD, İran’a uzun süreli saldırıya hazırlanıyor