Çocuğunuz ve Covıd 19

Klinik Psikolog Berrak Yörük

COVID-19 isimli Corona virüsün hızla yayılması ve okulların tatile girmesiyle çocuklarımız evlerde online eğitimden yararlanarak günlerini geçirmeye başladılar.  Bu süreçte çocuklarımızı fiziksel olarak koruma altına aldık. Ancak psikolojik anlamda koruyor muyuz?

Öncelikle çocuğunuz sosyal medya kullanıyorsa sosyal medyadaki bilgi kirliliğinden çocuğunuzu korumalısınız. Çünkü bu bilgi kirliliği çocuktaki kaygıyı tetikler. Çocukta tetiklenen kaygı içinde bulunduğumuz olumsuz süreçte daha da içinden çıkılmaz bir hal alabilir.

Corona virüs ile ilgili konuşurken çocukla kurduğunuz iletişim şekli de çok önemlidir.

Anaokuluna yani çocuğun eğitim öğretim sürecinin başladığı ilk günlerde ebeveynlere söylediğim ilk cümle şu olur.

‘’Kaygılıysanız kaygılı olduğunuzu çocuğunuz hisseder ve sizin kaygınız çocuğunuza yansır çocuğunuzda öğretmenine güvenmez.’’

Bu örnekteki gibi içinde bulunduğumuz süreçte buna benziyor. İçinde bulunduğumuz bu süreçte ne kadar kaygı ve korku içindeyseniz çocuğunuzun bu durumdan kaygı ve korku duyması da size paralel olarak artacaktır.

Çocuğunuzun bulunduğu ortamda diğer yetişkinlerle endişe içerikli sohbetlerden kaçınmanız çocuğunuzun psikolojisini korumanıza yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun bulunduğu ortamda sürekli olarak haber kanallarının aktif olarak açık kalmamasına özen gösterin.

Çocuğunuzla düzenli beslenmenin önemi hakkında konuşmaya başlayarak kişisel hijyen kurallarını yeniden birlikte gözden geçirerek süreçle ilgili konuşmanızı kısa ve net olan cümleler ile konuya hakim bir uslupte tamamlayabilirsiniz.