Dolar tekrar 6 TL’nin üzerinde

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde olumsuz bir hava gözlenirken gelişmelerden TL de etkilendi

Gelişmekte olan ülke para birimleri (FX-EM) genelinde olumsuz bir hava gözlenirken, dolar/TL tekrar 6 seviyesini aştı.

TL dolar karşısında yüzde 2'ye yaklaşan değer kaybı ile en çok kaybeden EM para birimleri arasında ilk sırada yer alıyor.

Dün sabah saat 09.04'te 5,9750/5,9799 seviyesinde olan dolar/TL 6,06'ya kadar yükseldikten sonra saat 17.30 sıralarında 6,0107/6,0250 seviyesinde bulunuyordu. Aynı dakikalarda Euro 6,9331 TL ve  İngiliz Sterlini de 7,7944 TL düzeyinde işlem görüyordu.

Önceki gün 5,9060 seviyesine gerileyerek 17 Ağustos'tan sonraki en düşük seviyeyi gören USD/TRY kuru günü 5,94 yakınında kapattı. Dün sabah 5,94 seviyesinden yükselen kur, dakikalar içinde yüzde 1 artışla 6,0130 seviyesine çıktı.

USD/TRY kurunda 6,0 seviyesi üzeri ataklarda 6,05-6,08 aralığı önemli görülürken 6,0 seviyesi altında 5,90 ilk destek olarak izleniyor.

Yurt içinde iyimser siyasi beklentiler ile toparlayan TL, bugün açıklanacak enflasyon verisi öncesinde satıcılı fiyatlanırken, düşüşte uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in 20 Türk bankasının notunu indirmesi de etkili oldu.

Temmuz ayında kredi notu ve görünümde indirime giden Fitch, geçen ay da bazı bankaların notunu indirmişti, kurum önceki gece saatlerinde 20 Türk bankasının notunu indirdi, ayrıca, 12 bankanın finansal kapasite notunu da düşürdü. Gerekçe olarak likidite ve varlık riskine dikkat çekti.

Son aylarda yükseliş yaşayan enflasyon Ağustos'ta yüzde 17,90 seviyesine çıktı ve yine Ağustos'ta hem kurda yaşanan yükseliş hem petrol fiyatlarındaki yükseliş hem de gıda ve mal fiyatlarındaki yükselişin enflasyonun bir miktar daha artıracağı düşünülürken beklenti yüzde 22 seviyelerinde. Bu seviyelerin daha üzerindeki oran TL fiyatlamasını negatif etkileyebilir.

Amerikan Doları'nın diğer 6 majör döviz karşısındaki performansını ölçümleyen Amerikan dolar endeksi, yüzde 0,29 artışla 12 Eylül’den beri gördüğü en yüksek seviye olan 95,20 puandan alıcı buldu.

Gözler enflasyon verisinde

AA Finans'ın TÜİK tarafından bugün açıklanacak eylül ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketine göre; ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3.46 oldu. Ekonomistlerin 2018 sonu enflasyon beklentisinin ortalaması ise yüzde 21,84 olarak belirlendi.

Piyasalarda yurt dışında ise Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün ve yarın yapacağı açıklamalar ile ABD işgücü piyasası verilerini izlenecek.

Petrol de etkiledi

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık ökte, TL'nin önceki gün Arjantin pezosundan sonra en iyi performansı gösteren ikinci para birimi olduğunu söyleyerek, "Bugün (dün) ise dünkü (önceki günkü) pozitif ayrışmanın geri dönüşünü görüyoruz. TL'deki değer kaybını tetikleyen bazı unsurlar var. Bunların ilki petrol fiyatlarındaki yükseliş. Bu hareket yakın vadede bütçeye olumsuz yansıyacaktır. Ayrıca Fitch 20 bankanın kredi notunu indirdiğini açıkladı... Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun son açıklamalarının yarattığı pozitif havanın yavaş yavaş kaybolduğunu görüyoruz" dedi.

Pompeo, 25 Eylül'de gazetecilere yaptığı açıklamada Türk yetkililerle Brunson'ın geleceğine dair görüşmeler yapılmasını beklediğini söylemiş, "Evet, bu ay serbest bırakılabilir. Geçen ay serbest bırakılmalıydı. Aslında bugün serbest bırakılmalı. Türklerle görüştük. Beklentileri biliyorlar" demişti.

Petrol piyasaları ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları gelecek ay yürürlüğe girdiğinde daha sıkı arz ihtimaline kendini ayarlarken, ABD petrol fiyatları Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü, Brent ham petrol ise dört yılın zirvesine yakın seyrediyor.

Brent ham petrolünün varil fiyatı LCOc1 yüzde 0.4 yükselerek 85,28 dolara yükselirken, ABD ham petrolü CLc1 Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seviyesi olan 75,90 dolarda bulunuyor.

5,97 TL seviyesi önemli

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, dolarda kalıcı bir geri çekilme için 5.97 TL seviyesinin altında yerleşik seyirler oluşturmasında fayda olduğunu düşündüğünü belirtti.

Karadağ, "Dolar kuru ağustos ayının son günlerinden eylül ayının son haftasına kadar 5,96 TL seviyesinin altına doğru hareketinde zayıf kaldı ve yukarı yönde özellikle 6,00 TL seviyesinin üzerindeki seyrini korudu. Eylül ayında, TCMB’den gelen 625 baz puanlık faiz artışı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) önlemlerin alınması, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Yeni Ekonomi Programı'nı (YEP) açıklaması ve Cumhurbaşkanının ABD ile olan temasları, Türk varlıkları üzerindeki tansiyonu dindirdi ve dolar kurunun yeniden 6,00 TL seviyesinin altına doğru hareket etmesini destekledi" dedi.

Karadağ değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"ABD Doları pozitif seyrini koruyor ve gelişmekte olan ülkeler üzerinde baskı kuruyor. Dolayısıyla, TL’nin bu durumdan negatif nemalandığını gözlemliyoruz. Bugün için Fed Başkanı Powell konuşmasını izliyor olacağız. Ulusal Ekonomi İşletme Ekonomisi 60. yıllık toplantısı öncesinde bir konuşma yapacak. Konuşmasının içeriği, enflasyon ve istihdam olarak görülmekte, geçen haftaki Fed toplantısının ardından bugünkü konuşmasından kaynaklı olarak piyasalarda yeni bir trendin başlayabileceğini şu aşamada düşünmüyorum. Veri takvimi sakin olduğu için Powell merakla bekleniyor ancak etkisi fiyatlamalar üzerinde hissedilmeyebilir.

Türkiye’ye yönelik risk algısında bir yumuşama var ve Türkiye’nin 5 yıllık Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi 388 puan seviyesinde. Bu rakam eylül ayında 575 seviyesine kadar tırmanmıştı ve CDS rakamının 388 puan seviyesine kadar gerilemesi şimdilik Türk varlıklarını olumlu etkiliyor."

 

Ekonomi Haberleri

Brent petrolün varili, 87,02 dolardan işlem görüyor
Brent petrolün varili, 87,56 dolardan işlem görüyor
29 Nisan 2024 Döviz Kurları
26 Nisan 2024 Döviz Kurları