Fileleftheros: “Kıbrıs sorununda bahardan önce gelişme beklenmiyor”

Kıbrıs sorununda bahardan önce gelişme beklenmediği ve bundan sonraki gelişmelerin Ankara ve Atina arasında, güvenlik ve garantiler konusunda yapılacak keşif temaslarından çıkacak sonuca bağlı olacağı öne sürüldü.

Fileleftheros haberi “Anahtar Keşif Temasları… Gelişmeleri, Ankara-Atina Güvenlik-Garantiler Görüşmeleri Belirleyecek… Kıbrıs Sorununda Bahardan Önce Gelişme Beklenmiyor” başlığıyla manşete çekti.

Habere göre, Ankara ve Atina arasında yapılacak keşif temaslarında, Kıbrıs sorununda Türkiye’nin niyeti ve Güvenlik başlığında anlaşmaya hazır olup olmadığının ortaya çıkması bekleniyor.

Türkiye’nin bu başlıkta anlaşmaya hazır olması halinde Kıbrıs sorununda gelişme olacağı ve yeni bir dinamik doğacağını iddia eden kaynaklar, aksi halde “Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasının beklenmemesi gerektiği” görüşünde.  

Uluslararası unsurun, özellikle de BM’nin, Mart ayına kadar özlü bir gelişme beklemediği belirtilen haberde hareket hazırlamak için Rum yönetimi yeni başkanının seçilmesini ve KKTC’deki genel seçimlerinin tamamlanmasını bekleyeceği,  yine de, Türkiye’den işaret gelmezse harekete geçmekte acele etmeyeceği kaydedildi. 

Rum başkanlık seçimlerinden çıkacak sonucu ve yeni başkanın meseleye yaklaşımının ne olacağının beklediğinden “Güvenlik-Garantiler” başlığının görüşüleceği tarih henüz netleşmedi ancak ilk keşif temaslarının en iyi ihtimalle Mart ayı içerisinde olması bekleniyor. İtiraz olmazsa iki ülke arasında Güvenlik-Garantilerle ilgili diyalog yapılacak, aksi halde yeni bir planlama yapılması gerekecek.

Güney Kıbrıs Haberleri

Cami kursunda 8 yaşındaki çocuğa cinsel istismar!
"Türkiye’yle ilgili AB üyesi 27 ülkenin izlediği politikayı sürdüreceğiz"
1 yılda 4 bin 749 öğrenci şiddet olaylarına karıştı
Kıbrıslı Rumların yüzde 14,9’u fakirlik tehlikesinde
Rum Basını: Görüşüyorlar ama "Eli boş"