Gördüğünüz rüyalar size ne anlatıyor?

Uzman Psikolog Burçin Kesici

Hepimizin en çok merak ettiği konulardan birisi,hiç şüphesiz rüyalarımızdır.Peki hiç kendinize  sordunuz mu? “Rüyaları neden bu kadar merak ediyoruz”?Rüyaları yorumlayan kişiler,tv programları,gazete yazıları,kitaplar,bilgisayar programları…vardır.Peki neden dersiniz?İnsanların gizemli şeylere karşı istemsiz merak etme eğilimi vardır.Psikolojinin bakışı ile babaannenizin rüyaya bakışı farklıdır.Diyelim ki rüyanızda pencerenize bir kuş geldi.Bu kızın kuşlarla ilgili bir sorunu var diye düşünmezler bir haber gelecek derler.Yani görünen şeyle uğraşmazlar.Rüyada ki nesneler bir semboldür.Evet semboldür ama o sembolün kişideki anlamı nedir?Asıl ona bakılmalı.

“Rüya” içinde kompleks yapılandırmalarını bulunduran karmaşık bir senaryodur.Bu senaryo egonun özel bir parçası tarafından hazırlanır.Rüya kurgusunun temel amacı bilinçdışındaki özü,yani dürtüyü ifade etmektir.Rüyalar birçok korku ve felaketin getireceği zarara karşı kişinin egosunun hzırlanmasını sağlar.Ebeveyn ve eş kaybından çok korkan biri,sık sık rüyasında anne,baba veya eşinin öldüğünü görerek egosunu böyle bir kayba hazırlamaktadır.Rüya da birçok yasak cinsel dürtü,öfke,kızgınlık gibi duygular belli bir figür ve seneryo ile sadeleştirilir ve yoğunlaşarak boşalma yolunu seçebilir.İlkokulda tokat atan öğretmen,çocukken çamurla oynamaya izin vermeyen anne,maç izlemeye götürmeyen baba rüyada hiç tanınmayan  bir kişi,bir büyüzk ceket ile simgeleştirilerek öfkeyi boşlatmaya yarayan bir kişilik olarak görev yapabilir.

Rüyalarınız da Yaşadığınız Duygular Gerçek mi?

Korku, mutluluk gibi duygular rüyada gerçekten hissedilebilir. Rüyada kaygı ve korku duyguları neşe ve mutluluktan daha çok ortaya çıkmaktadır. Kişi bu duyguları rüyalarında da hissedebilir.

Halk arasında “Rüyaların tersi çıkar” gibi bir yaklaşım var..

Rüyaların tersi çıkar klişesi gerçek değil. Rüyalar istek, arzu, korku ve kaygılarımızla ilgili bilgi veren süreçlerdir. Günlük yaşamdan etkilendikleri için bazen yaşadıklarımızın tersi içerik rüyada karşımıza çıkabilir ancak bu sadece yaşanan olaylara bakış açımız ve çözüm yolları açısından yol gösterici olabilir.

Tekrarlayan Rüyalar Ne Anlama Gelir?

Bir çok sorunu gündüzleri pek fark etmeyiz ama geceleri hele ki rüyalarımıza yakın sorgularız.İşte sürekli tekraralayan rüyalar hayatımızda bir dönem yaşanılan farkında olarak ya da olmayarak yüzleşmeye korktuğumuz olayların,kişilerin ya da davranışların bilinçaltından yukarı çekilmeyi beklediğinin mesajını vermektedir.

Tekrarlayan Rüyalarda Gördüğünüz Kişilere Dikkat edin!

Tekrarlanan rüyalarda gördüğünüz kişilere objelere ve nesnelere dikkat edin.Bu rüyanın size verdiği bilgiyi doğru analiz edin.Siz gereken mesajı alana kadar rüyalarınız sürmeye devam edecektir.Rüyalarınızın size vermek istediği doğru mesajı aldığınız da rüyalarınız düzenli ziyaretinden vaçgeçecektir.