İdlib’e yardımlar Cilvegözü üzerinden 1 yıl devam edecek

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya ve Çin vetosu nedeniyle Suriye’ye insani yardımların tek kapıyla sınırlandırılmasından endişe duyduğunu, bu durumun özellikle korona sürecinde çok daha üzücü olduğu

BİRLEŞMİŞ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya’nın Türkiye üzerinden Suriye’ye insani yardım gönderilmesini 2 kez veto etmesinin ardından, Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan yardımların 1 yıl devam etmesi konusunda anlaşma sağladı.

13 ÜLKEDEN DESTEK

BMGK, Suriye’ye 2014 yılından beri insani yardımların girişine olanak sağlayan mekanizmayı görev süresinin dolmasının ardından 5’inci girişimde yenileyebildi. Almanya ve Belçika tarafından BMGK’ye sunulanan karar tasarısına 13 ülke destek verirken; Rusya, Çin ve Dominik Cumhuriyeti çekimser kaldı. BM Güvenlik Konseyi, Rusya’nın vetosunu önlemek ve mekanizmanın yenilenebilmesi için Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan vazgeçti, yardımların yapıldığı sınır kapısı sayısı 1’e indirildi. Karara göre, Öncüpınar Sınır Kapısı karşısındaki Babüsselame yardımların girişine kapatılırken, Cilvegözü karşısındaki Babülhava 1 yıl daha açık tutulacak ve insani yardımlar yeniden başlayacak. BM Babüsselame’den, Halep’in kuzeyinde yerinden edilmiş yardıma muhtaç 300 bin Suriyeliye ulaşıyordu, açık kalacak Babülhava’dan ise İdlib’de 2.8 milyon kişiye yardım gönderiliyor. Suriye’ye insani yardımlar daha önce 4 sınır kapısı üzerinden yapılırken, Rusya geçen sene Ürdün’e açılan er-Remse ve Irak ile olan El-Yarubiyye sınır kapılarını yardımların girişine kapatmıştı.

Dünya Haberleri

İsrail’den Batı Şeria’da son 30 yılın en büyük toprak gaspı
Yunanistan’ın güneyinde 5,7 büyüklüğünde deprem
"Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması tüm bölgenin yararına olacaktır"
Gazze'de ölü sayısı 4 bin 137'ye yükseldi
İsrail-Hamas savaşı: Binden fazla ölü