Reuters'ın aktardığına göre, bir ENI sözcüsü dün yaptığı açıklamada, Saipem 12000 sondaj gemisinin Kıbrıs adasının güneybatısından, güneydoğusunda bir noktaya hareket ettiğini ancak Türk donanmasına bağlı gemilerce durdurularak gideceği bölgede askeri tatbikat sürdüğü için geri dönmesinin istendiğini söyledi.
Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis de, Türkiye'nin gemiyi engellemekle uluslararası yasaları ihlal ettiğini ve 'gerekli önlemleri alacaklarını' söyledi ancak ayrıntı vermedi.
'TÜRKİYE'NİN ULUSLARARASI HUKUK İHLALİNİ GÖRMEZDEN GELEMEYİZ'
Lefkoşa'da gazetecilerle konuşan Anastasiadis, "Bizim davranışımız, durumu ağırlaştıracak her türlü adımlardan kaçınma tavrımızı yansıtıyor. Tabii Türkiye'nin yaptığı uluslararası hukuk ihlalini görmezden gelemeyiz" dedi.
İtalyan dışişleri yetkilileri de Türk gemilerinin sondaj gemisinin çalışma noktasına ilerlemesine izin vermediklerini doğruladı.
Bir ENI sözcüsü, geminin 8 Şubat'ta yeni bir doğalgaz yatağının bulunduğu yolundaki bildirim yaptıktan sonra bölgeye hareket ettiğini ancak şu andaki sorun çözülene kadar denizde bekleyeceğini söyledi.
ENI'nin verdiği bilgiye göre gemi, Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesinde bulunan 3. blokta sondaj yapacaktı.