Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitler Birliği (KTİMB) Yönetim Kurulu üyesi ve alt yapı uzmanı Mimar Erdoğan Bekiroğlu, Mağusa göletlerine arıtılmadan kanalizasyon suyu akıtıldığını ve bu yüzden salgın hastalık tehlikesi olduğu hakkında daha önce uyarılarda bulunduğunu fakat kimsenin bir önlem almadığına dikkat çekti.
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yetkilileri uyaran Mimar Erdoğan Bekiroğlu, daha önce Mağusa halkını ve yetkililerini uyardığını belirtti.
SUÇ GÖÇMEN KUŞLARDA MI?
Bekiroğlu’nun sosyal medya hesabında yaptığı açıklama şu şekilde:
“Mağusa göletlerine arıtılmadan kanalizasyon suyu akıtılıyor, salgın hastalık tehlikesi var diye daha önce Mağusa halkını uyarmıştım. Maalesef kimse bir önlem almadı hâlâ daha akıtılıyor. Batı Nil Virüsü salgını teğet geçti, suçu da göçmen kuşlara attık. Ama salgın hastalık tehlikesi geçmedi yine olacak. Nereden geldi diye araştırmayın, önlem alınmazsa sebebi belli. Bu konuya daha çok dikkat çekmek için atık suyun göletlere nereden verildiğini de ekteki Google haritadan anlatmak istedim. Kanalizasyon sistemi için görüşlerimi birçok platformda anlattım ve yazdım.”
“BU İŞE BİR ÇÖZÜM ÜRETİN…”
“Yeniden aynı şeylerden bahsetmeyeceğim. Bazı arkadaşlarım bana bu görüşlerimden dolayı darıldı. AB yetkilileri beni taraf olmakla suçladı. Evet, tarafım Mağusa’nın güzelliğine tarafım, güzel kalması için tarafım, halk sağlığı için tarafım. Şimdi bahsedeceğim de onların öngörülerinde olmayan ama daha önce anlattıklarımdan daha da büyük tehlike. Ayluga Göleti’nden Maraş’taki üretimde kullanılan su kuyularını besleyen, göletteki suyu Maraş’a taşıyan İngiliz döneminde inşa edilmiş su kanalı var. Kontrolsüz arıtılmadan verilen kanalizasyon suyu dışında her gün Ayluga Göleti’ne düzenli olarak 6 bin 500 ton arıtılmış su verilmekte.