Öfke kontrol edilebilir mi?

Uzman Psikolog Burçin Kesici

Öfke uygun bir biçimde ifade edildiğinde son derece  sağlıklı bir duygudur.Ancak tersi durumda yıkıcı etkilere yol açabilir.Öfke  birçok kişisel ve sosyal problemin ortaya çıkışında önemli rol oynar.Kişiler arası ilişkilerde öfke yaşanan birçok durumda ciddi bir etken olarak bilinir.İş ve aile yaşantılarında ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olur.

Öfke ile etkin bir şekilde baş edememe durumunda birey  sosyal ilişkilerinden kaçınır.Ayrıca sigara kullanımı, madde bağımlılığı,yeme bozuklukları ve depresyon gibi sorunlarada yol açar.

Öfkeyi kontrol etmekte sorun yaşayan bireyler genellikle diğer duygularını da uygun bir şekilde ortaya koymada sıkıntı çekmekte ve bu durum kişide gerginlik stres gibi ruh sağlığını tehdit eden kronik problemleri ortaya çıkarır.

Öfke Kontrol Bozukluğu Sebepleri

Öfke kontrolü çocukluk çağında başlamaktadır ve beynin ön bölgesinde bulunan bir işlevdir.Olumsuz kötü anıların yaşandığı çocukluk dönemi ve bununla birlikte sergilenen yanlış tutumlar öfke kontrolünde bozulmaya sebep olmaktadır.Öfke kontrol bozukluğu yaşayan bireylerde  mutluluk hormonu adı verilen serotonin  hormonunun çalışmasındada sıkıntı olduğu bilinmektedir.

Öfke Kontrolü İçin Öneriler

Öfkenizi tetikleyen durumları ve biçimlerini tanımlayın.

Kendi kendinizi sakinleştirmeye yönelik sürekli egzersizler yapın.

Derin nefes alın nabız ve kalp atışlarınızı kontrol altına alın.

Kendinize sizi sakinleştirecek cümleler tekrarlı olarak kurun.

Kendinizi kontrol altına alma konusunda kararlılığınızı asla kaybetmeyin.Şiddete yönelik davranışları asla kabul edilebilir çözüm olarak görmeyin.

Çevrenizdekileri öfkelendiğinze dair bilgilendirin.

Kendinize zaman tanıyın.Ve mümkünse öfkelendiğinizde ortamı değiştirin.