Pandemi Sonrası

Arif Alasya

Pandemiyi iyi idare ettiğimizi iddia etmek herhalde büyük bir aymazlık olur. Her kafadan çıkan bir ses artarda değişen kararlar, kabine içinde bile birbirlerini tekzip eden kararlar.

Pandeminin bu düzeyde gitmesinin en önemli nedeni halkın büyük ölçüde doğru hareket etmesi, Dünya ölçeklerine göre yeterli sayıda test yapılmaması, nüfusun covid 19’a karşı dirençli olması nedeniyle etkili olamaması ve ya şanslı bir toplum olmamız.

Beklenen sonuç şu ki az hasarlı bir toplum olarak bu pandemiden kurtulmamızdır.

Ben bu süreçte pandemi sonrası ortaya çıkacak ekonomik tabloyu düşünmekteyim.

Ekonomimizin üzerine kurulduğu sektörlerimiz Turizm, Eğitim ve finans sektörlerimizdir.

Belli olan şey ise Pandemi sona erse bile Turizm ve Eğitim sektörlerimizin eski durumuna gelmesi zaman alacaktır. Özellikle Eğitim sektörü büyük ölçüde inşaat sektörünü etkileyecektir.

Kullandığımız para birimi Türk Lirası olduğuna göre bu günkü kuru bile koruması toplumsal yıkıma sebep olacak noktaya gelmiştir.

Böylesi ciddi sorunlar bizi beklemekteyken TV’de ve yazılı basımda izlediğim kadarı ile Ekonomistlerimiz hep mevcut düzen üzerinden kendilerince ürettikleri çözümleri dillendirmektedirler. Hiçbiri düzenin yeni bir ekonomik düzene evrilmesi yönünde çaba sarf etmemektedirler.

İlgili bakanlıklara gelince.

Ekonomi Bakanı mevcut düzeni korumak üzerine siyaset geliştirmenin peşinde.

Enteresan olan Eğitim ve Turizm Bakanları.

Eğitim bakanı tamamen İnternet üzerinden eğitimin sürdürülmesine odaklanmış. İlerisi için bir çalışması yok.

Turizm Bakanlığı tam bir sessizlikte. Süreçte hiçbir katkısı olmayan sektör(istisnaları tenzih ederim)olmasına rağmen Bakanlık tam bir rehavet içinde Bakan ve şürekâsının sürekli Bakanlıkta toplanarak yeme içmenin peşinde olduklarını kuşlar bana iletiyor. Bu kadar âlemin ardından neyi hangi kararları üretmişler. Bu masrafları kim öder? Eğer Devlet kasasından ödenmiyorsa kim öder? Aşırı kazanç sağladıkları dönemlerde bile vergi alınmayan, yeterli geçerli kira alınmayan bu sektöre karşı ne kararlar üretildi.

Sonuç olarak bu düzen değişmeyecekse Pandemi sonrası Ülkenin büyük bir çoğunluğu kaçacak delik arayacaktır.