Prof. Dr. Ghadir Golkarian’ın kitabı “Iran’s Nuclear Energy Is Peaceful or Military?” adıyla basıldı…

Yakın Doğu Üniversitesi öğretim üyesi ve siyasi analist Prof. Dr. Ghadir Golkarian’ın İran nükleer kriz süreci ile ilgili araştırma ve değerlendirme sonucu hazırladığı kitap “Iran’s Nuclear Ernergy Is Peaceful or Military?” adı altında Almanya’da basıldı

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, kitap İran nükleer kriz süreci ele alınarak kronolojik yaklaşımla birlikte taraflarca kritik konuları analiz ediyor. Yazar bu kitapta, İran Nükleer faaliyetlerinin tarihinin anlatımıyla birlikte krizin nedenleri, tarafların anlaşmadaki taahhütleri, İran tarafından nükleer faaliyetin askeri amaçlı mı yoksa barışçıl nitelikte mi olduğunu kitabın çeşitli bölümlerinde analiz etti.

Yeni basılan olan kitabın gerek Ortadoğu politikası gerekse politik, stratejist ve akademisyenlereçok katkı sağlayacak nitelikte olduğu ifade ediliyor.

İran nükleer enerji çalışmalarının hem bölgesel hem de uluslararası çapta tartışma konusu olarak devam ettiğini belirten Prof. Dr. Ghadir Golkarian, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Haziran 2015  tarihinde P5+1 ülkeleri arasında gerçekleşmiş olan Nükleer anlaşma bugün bile sıcak konu olarak krizin devamının sürdürüldüğünü göstermektedir. ABD tarafından Mayıs 2018 itibariyle tek taraflı anlaşmadan geri çekilmesi ve İran’a karşı yeniden yaptırımların uygunlaması, fakat AB, Çin ve Rusya tarafından desteklenmemesi gündemi oluşturmaktadır.”

Kitap, İran Nükleer Kriz Süreci Ele Alınarak Kronolojik Yaklaşımla Birlikte Taraflarca Kritik Konuları Analiz Ediyor…

2000 yılından itibaren İran nükleer krizinin dünya siyasetinde yeni diplomatik krizlere neden olduğunu anlatan Prof. Dr. Golkarian, “Bir taraftan İran nükleer enerji kullanımını uluslararası nükleer ajansının denetimi altında NPT protokolü gereği hukuksal bir hak olarak savunuyordu diğer taraftan ABD ve sonraları ise AB bu konu hakkında şüphelere dayanarak gerek BMGK, gerekse ABD ile AB yaptırımları ile İran'ı tam 2015 yılına kadar sert ambargo altına aldılar. Ancak Haziran 2015 tarihinde P5+1 ve İran arasında gerçekleşmiş olan JCPOA anlaşması ile siyasi kriz sona ermiş bulunuyordu. Anlaşma dünya siyasetinde diyalog ile sorunların çözümünü ve kazan-kazan politikasının üstünlüğünü göstermiştir” değerlendirmelerinde bulundu.

 

 

Eğitim Haberleri

LAÜ’de “Günümüz Spor Yöneticisi Nasıl Olmalı?” konusu ele alındı
LAÜ Neşeli Cumartesiler ’de Bahar neşesi yaşandı
Türkiye Cumhuriyeti NATO eski daimi temsilcisi Fatih Ceylan LAÜ’de konferans verdi
LAÜ Akademisyeni Sağsan Atatürk Öğretmen Akademisi’nde söyleşi gerçekleştirdi
LAÜ Eczacılık Fakültesi’nin 1. Mezunlarla Etkileşim Platformu Toplantısı yapıldı