1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. 3 bin öğrenci Kıbrıs kültürünü öğrenecek
3 bin öğrenci Kıbrıs kültürünü öğrenecek

3 bin öğrenci Kıbrıs kültürünü öğrenecek

İlkokul öğrencilerinin ülke mutfak ve kültürünü öğrenmeleri için düzenlenen “Kıbrıs Mutfağını ve Kültürünü Öğreniyorum” projesinin ikincisi dün başladı.

A+A-

Ayşe BULUT

İlkokul öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen “Kıbrıs Mutfağını ve Kültürünü öğreniyorum” projesi, dün düzenlenen törenle Kumyalı’daki The Nitovikla Otel’de başladı.

Geçen yıl 2 bin 17 öğrencinin katıldığı projenin açılışı Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu, Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Ercil, Güzelyurt Özgürlük İlkokulu Müdürü Sevgi Gürpınar, araştırmacı Kristien De Boodt ve Güzelyurt Özgürlük İlkokulu öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Projenin ilk misafirleri olan Güzelyurt Özgürlük İlkokulu öğrencileri, Kumyalı’daki The Nitovikla Otel’de bulunan mağara restorantta Kıbrıs mutfağına ait unlu, tatlı ve yemek yapımını, kahve yapımını ve zeytin ile zeytinyağı kültürünü uygulamalı olarak öğrendi.

The Nitovikla Otel’in direktörü Zekai Altan ve eşi, bu yıl çocuklara Kıbrıs’ta bulunan endemik kuşlar ve Kıbrıs kıyafetlerini tanımak için panolar da hazırladı. Projenin açılışında yapılan konuşmaların ardından Turizm ve Çevre Bakanı Ataoğlu köy fırınını yaktı.

Altan, eko-turizmin önemine değindi

Açılış töreninde ilk olarak bir konuşma yapan otel direktörlerinden, araştırmacı yazar Zekai Altan, eko turizmin, kültürü yaşatan, çevreyi ve doğayı koruyan bir turizm modeli olduğunu anlatarak,  ülke kültürünün tanıtılmasının ve sürdürülebilirliğinin önemine değindi.

Güzelyurt Özgürlük İlkokulu Müdürü Sevgi Gürpınar da Kültürü yaşatmak ve ölümsüz kılmak için çalıştıklarını ifade ederek, tarihin ve kültürünün çok iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti.

KTÖS Genel Sekreteri Ercil de, “yaparak yaşayarak öğrenmek öğrenmenin temelidir” diyerek eğitimin, yaşamın içinde bir olay olduğunu kaydetti.

2 bin 17 öğrencinin geçen yıl söz konusu eğitimden yaralandığını ifade eden Ercil, projeye katkı koyanlara teşekkür etti. Elcil, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın projeye ciddi bir katkısı olmamasının kendilerini üzdüğünü, projenin okullara duyurulması ve tüm çocukların bu eğitimi alamsının kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti.

Sarıçizmeli: Ülke kültürü unutturulmaya çalışılıyor

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli de ülke kültürünün unutulmaya unutturulmaya çalışıldığını anımsatarak, zaman içerisinde ülke kültünün yeniden hayat bulduğunu ve yaşatıldığını söyledi.

Kültürünün yaşatılması ve gelenek göreneklerin ayakta tutulmasını sağlamak için ellerinden gelen katkıyı yapacaklarını belirten Sarıçizmeli, ülkeye gelen turistlerin bölgenin örf ve adetlerini görmek ve yöresel lezzetlerinden tatmak istediğini anlattı.

Ülke kültürünü yakından görmek ve araştırmak için bölgede bulunan turist Kristien De Boodt da Altan çiftinin ülke geleneğini ekolojik yaşamla harmanladığını söyledi.

Ataoğlu: Bu yıl 3 binden fazla öğrenci katılacak

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise bakanlık olarak her zaman kültürün tanıtılmasıyla ilgili etkinliklere katılarak destek verdiklerini, bu yıl 3 binden fazla öğrencinin burada ağırlanacağını ve kültürünü öğreneceğini kaydetti.

Kültürün unutulmaması ve yaşatılmasının önemine değinen Ataoğlu, bakanlık olarak ülke kültürünün yurtdışında tanıtılması için çalışma yaptıklarını anlattı.

Bakan Ataoğlu, çevre bilincini geliştirmek amacıyla 9’uncu sınıflara çevre dersi koyduklarını, çevreye karşı herkesin çok duyarlı olması gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.