1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Abaza Mehmet Paşa kaç kez öldü
Abaza Mehmet Paşa kaç kez öldü

Abaza Mehmet Paşa kaç kez öldü

Bilim ve Gelecek 189’uncu sayısıyla okurlarıyla buluşuyor.

A+A-

Geçen aylarda İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen deprem bir kez daha yakıcı bir şekilde olası İstanbul depremine ilişkin soruları ve korkuları gün yüzüne çıkardı. Bilim ve Gelecek yayınlandığı ilk sayısından itibaren üzerinde durduğu deprem olgusuna ilişkin kapsamlı bir dosya hazırladı.

Tarihin önemli doğal afetlerinden biri olan 1755 Lizbon depremi ve ortaya çıkardığı sonuçlar ve tartışmaların irdelendiği dosya, aydınlanma akımının olgunlaşmaya başladığı bir tarihsel kesitte çok farklı tartışmaların da kapısını aralamış.tı Lizbon depreminin ardından kendimizi geleneksel-dinsel düşünce ile modern-bilimsel düşüncenin çatışmasının içerisinde bulurken özellikle Leibnitz-Voltaire ve Voltaire-Rousseau arasındaki tartışmaları izleme olanağını da görmüş oluyoruz.

Hayatımızın hemen her alanına girmiş olan bilişim, otomasyon, yapay zekâ teknolojileri üzerine birçok şey söylenirken bu teknolojilerin gelecekte bizi yüz yüze bırakacağı gerçeklik ne olacak? Kafamızı kurcalayan ve yanıtlar aradığımız sorulara İzlem Gözükeleş “Otomasyonlu gelecek ütopik mi distopik mi” sorusu ile cevaplar veriyor.

MİKROP AVCILIĞINA DEVAM

Derginin Kasım sayısında mikroplarla adeta bir ölüm kalım savaşı veren, şarbon, verem ve koleraya karşı mücadele eden bir köy doktoru Robert Koch’un öyküsü yer alıyor. Mikropların en öldürücü düşmanlarımız olduğunu kanıtlayan, mikrop avcılığını bir bilim kolu haline getiren ve milyonlarca insanın hayatını kurtaran Robert Koch’un eşsiz serüveni Bilim ve Gelecek’te!

ABAZA MEHMET PAŞA KAÇ KEZ ÖLDÜ

 

Hasan Gören’in Bilim ve Gelecek için hazırladığı “Abaza Mehmet Paşa’nın çifte yaşamı” makalesi tam da böylesi serüvenlerin/serüvencilerin yaşamlarına mercek tuttu. Tarihin çalkantılı dönemleri, sırlarını gelecek kuşaklara bazen olağanüstü kişiliklerin yaşam öyküleriyle iletir. Abaza Mehmet Paşa’nın Osmanlı’nın kargaşayla dolu 16. ve 17. yüzyıllara damgasını vurmuş Celali isyanları da dahil isyanlar ve Anadolu topraklarında iktidarın kendi gücünü pekiştirmek ve sultanın iktidarını korumak adına mücadeleler içerisindeki yaşamı ele alındı. Bu macera içerisinde en az iki defa öldürülen Abaza Mehmet Paşa daha kaç kez öldürülüp dirilmişti?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.