
Anlaşma sağlanamadı
Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (KAR-İŞ), Lefkoşa’da araçlı eylem yaptı.
Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (KAR-İŞ), Lefkoşa’da araçlı eylem yaptı. Ulaşım sektöründeki sorunları ve taleplerini dile getirmek için eylem kararı alan şoförler, Lefkoşa Otobüs Terminali’nde toplandı ve buradan kornalarla Meclis önüne geldi. Eylem nedeniyle bölgedeki trafik de durdu. Araçlar, Girne Kapısı ve Meclis önüne kadar olan mesafeyi trafiğe kapattı. KAR-İŞ, hükümetin koronavirüs salgınıyla ilgili önlemlerin kademeli olarak hafifletilmesiyle dünden itibaren toplu ulaşımın başlaması kararına uymayarak toplu taşımacılığı başlatmama ve süresiz greve gitme kararı aldığını duyurmuştu.
Kar-İş’in Cumhuriyet Meclisi önündeki eylemi sırasında, hükümet yetkilileri ile 10 kişilik eylemci heyeti arasında süren toplantı tamamlandı. Toplantı sonrasında basına açıklama yapan Kar-İş eski Başkanı Fuat Topaloğlu, görüşmeden hiçbir netice alamadıklarını kaydetti. Topaloğlu, yasal haklarını demokratik bir şekilde kullanarak, eylemlerini şiddetini artırarak sürdüreceklerini ifade etti. Görüşmede, hükümet yetkililerinin sorunu zamana yaymaya çalıştığını kaydeden Topaloğlu, bunu kabul etmediklerini belirtti. Bu arada, Cumhuriyet Meclisi’nin yan giriş kapısını ve yolu tıkamak isteyen eylemcilerle polis arasında sözlü kavga çıktı; arbede sırasında bir kişi tutuklandı, ancak eylemcilerin araçlarını çekecekleri sözünü vermesi üzerine tutuklanan kişi serbest bırakıldı.
Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (KAR-İŞ), Lefkoşa’da araçlı eylem yaptı. Ulaşım sektöründeki sorunları ve taleplerini dile getirmek için eylem kararı alan şoförler, Lefkoşa Otobüs Terminali’nde toplandı ve buradan kornalarla Meclis önüne geldi. Eylem nedeniyle bölgedeki trafik de durdu. Araçlar, Girne Kapısı ve Meclis önüne kadar olan mesafeyi trafiğe kapattı.
MUHALEFET EYLEMCİLERLE GÖRÜŞTÜ
Kamu Araçları İşletmecileri Birliği’nin (KAR-İŞ) Meclis önündeki eylemi sürerken CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ve bazı milletvekilleri eylemcilerle görüşmek üzere yanlarına geldi. Özyiğit, Arıklı ve vekiller eylemcilerin sorunlarını dinledi. KAR-İŞ Basın Sözcüsü Zekai Gece, basına 12 maddelik taleplerini de içeren basın açıklamasını okudu. Pandemi nedeniyle çalışamayan üyelerinin 1 Eylül’e kadar ihtiyat sandığı ve sosyal sigorta primlerinin devlet tarafından yapılmasını isteyen Gece, işletmelerin gelir vergisinden muaf tutulmasını talep etti. Fonsuz akaryakıt, uygun kredi imkanı sağlanması ve yeni T izni verilmemesi de KAR-İŞ’in istekleri arasında. Daha sonra eylemciler, yetkililerle görüşmek üzere Meclis önünde bekleyişe geçti. Bu arada eyleme katılan otobüslerden üçü Meclis’in dış bahçe kapısı yakınına park edildi. Polis eylem nedeniyle Meclis etrafında geniş önlem aldı.
EYLEMDE GERGİN ANLAR YAŞANDI
Eylemciler arasından bir grup hükümet yetkilileriyle görüşmek üzere Genel Kurul toplantısının sürdüğü Meclis’e girdi. Kar-İş'ten bir grup temsilcinin meclise birkaç saat önce görüşme için alınmasının ardından haber çıkmadığı için beklemekten yorulan eylemcilerle polis arasında gerginlik yaşandı
GECE: HÜKÜMET SEKTÖR İÇİN NET KARARLAR ALMAZSA ARAÇLI EYLEMİ SÜRESİZ DEVAM ETTİRECEĞİZ
Eylemciler, hükümetin bir an önce sektör için net kararlar almasını ve sektörün süreci en az zararla atlatıp hayatta kalabilmesini istiyor. Eylemciler, hükümet adım atmazsa eylemi süresiz devam ettirme kararlılığını ifade etti. KAR-İŞ Basın Sözcüsü Zekai Gece burada okuduğu basın açıklamasında covid-19 pandemi sürecinde taşımacılığın en fazla yara alan sektörlerden olduğunu belirterek, hükümete sundukları taleplerin reddedildiğini söyledi. Gece, önerilen bazı açılımlar konusunda ise Bakanlar Kurulu’nca herhangi bir kaynak aktarımı yapılmadığını ifade etti. Toplu taşımaya başlanmasının teknik olarak mümkün olmadığını söyleyen Gece, sektörün sorunları reel anlamda giderilmedikçe kamuya hizmet vermelerinin imkansız olduğunu, dolayısıyla bugünden itibaren araçlarla başlattıkları eylemi süresiz devam ettireceklerini belirtti. KAR-İŞ’in toplu ulaşım için sunduğu 12 maddelik öneriler arasında “Pandemi sebebiyle çalışamayan emekçi ve işletmecilerin 1 Eylül tarihine kadar ihtiyat sandığı ve sosyal sigorta primlerinin hükümet tarafından yatırılması, amortisman, bakım, parça masraflarının hibe olarak verilmesi. İşletmelerin 2020 yılı gelir ve vergiden; T izinli araçların 1 yıl seyrüsefer muayene ve T izni yenileme harçlarından muaf tutulması” yer alıyor. KAR-İŞ Basın Sözcüsü Zekai Gece, yolcu taşıma tarifesinde fiyat artışlarını minimuma indirebilmek adına sektöre akaryakıtın fonsuz verilmesi, turizmde çalışanların açılacağı tarihe kadar sosyal haklarının hükümet tarafından karşılanması taleplerini dile getirdi. Gece taleplerini şöyle sıraladı: “1 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli faiz oranı tam katkı paylarıyla birlikte yüzde 4’ü geçmeyecek şekilde kredi imkanının sağlanması, sektörün TL kredilerinin düşük faiz oranı ile yeniden yapılandırılması, döviz kredilerinin TL’ye çevrilip düşük faiz oranı ile yeniden yapılandırılması, yeni T işletme izinlerinin verilmesinin dondurulması, tek başına sektörün açılmasının düzenlemeler yapılana kadar rafa kaldırılması, şirketleşmenin öngörüldüğü toplu taşımacılığın devlet güvencesi altına alınması.” Gece, hükümeti bir an önce sektör için net kararlar almaya, sektörün bu süreci en az zararla atlatıp hayatta kalabilmesi adına gerekli çalışmaları yapmaya davet etti.
TOPLU TAŞIMACILIĞI BAŞLATMAMA VE SÜRESİZ GREV KARARI ALINMIŞTI
KAR-İŞ, hükümetin koronavirüs salgınıyla ilgili önlemlerin kademeli olarak hafifletilmesiyle dünden itibaren toplu ulaşımın başlaması kararına uymayarak toplu taşımacılığı başlatmama ve süresiz greve gitme kararı aldığını duyurmuştu.
Anlaşma sağlanamadı
Kar-İş’in Cumhuriyet Meclisi önündeki eylemi sırasında, hükümet yetkilileri ile 10 kişilik eylemci heyeti arasında süren toplantı yapıldı. Toplantı sonrasında basına açıklama yapan Kar-İş eski Başkanı Fuat Topaloğlu, görüşmeden hiçbir netice alamadıklarını kaydetti.
Topaloğlu, yasal haklarını demokratik bir şekilde kullanarak, eylemlerini şiddetini artırarak sürdüreceklerini ifade etti.
Görüşmede, hükümet yetkililerinin sorunu zamana yaymaya çalıştığını kaydeden Topaloğlu, bunu kabul etmediklerini belirtti. Bu arada, Cumhuriyet Meclisi’nin yan giriş kapısını ve yolu tıkamak isteyen eylemcilerle polis arasında sözlü kavga çıktı; arbede sırasında bir kişi tutuklandı, ancak eylemcilerin araçlarını çekecekleri sözünü vermesi üzerine tutuklanan kişi serbest bırakıldı.




fdfd.gif)


HABERE YORUM KAT