1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Antalya'yı dolu vurdu, seralar büyük zarar gördü
Antalya'yı dolu vurdu, seralar büyük zarar gördü

Antalya'yı dolu vurdu, seralar büyük zarar gördü

Antalya'dan dün üzücü görüntüler geldi. Kentteki fırtına ağaçları devirdi, minareyi yıktı, çatıları uçurdu, araçlara hasar verdi. Fırtına seralara da büyük zarar verirken, özellikle cam seraları kullanılamaz hale getirdi.

A+A-

Antalya'nın Finike ve Kumluca ilçelerinde etkili olan fırtına sebebiyle seralarda bulunan narenciyeler büyük zarar gördü. 

Ceviz büyüklüğünde yaklaşık 1 saat yağan dolu, özellikle Kumluca'da cam seraları kullanılamaz hale getirdi. Naylon seraların yırtılıp cam seraların parçalandığı ilçede yıkılan seralarda üretici sağlam kalan ürünleri topladı.

 

 

"4 BİN DÖNÜME YAKIN BÖLGE ZARAR GÖRDÜ"

Dolu yağışı, dalında olgunlaşmaya yaklaşan portakal ve limon ağaçlarına da zarar verdi. Durumu ntv.com.tr'ye değerlendiren Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, "Daha önce de sel ve doludan etkilendiğimiz dönemler oldu; ancak zararın etkisi bu kadar büyük bir alanda değildi. Ortalama 4 bin dönüme yakın bir bölge rüzgar ve hortumdan olumsuz etkilendi. Cami minareleri yıkıldı. Çatılar uçtu. Bir kısım seralar yıkıldı. Yıkılmayanlar da delil deşik oldu. Ürünler zarar gördü. Ürünler 45 gün önce dikilmişti. Meyveler kendini göstermeye başlamıştı. 

 

 

"HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR"

Cam seraların bölgede tamamen zarar gördüğüne ve kullanılamaz hale geldiğine dikkati çeken Kökçe, "Camın tamiratı çok zor. Ayrıca çatıdaki camın düşmesiyle yerdeki ürün de parçalanıyor. Cam seraları bir daha geri döndürmek çok zor. Seraların plastikleri yeniden onarılabiliyor. Ürün fazla zarar görmemişse büyümeye devam ediyor. Çiftçilerin sera içinde olmaması olası can kayıpları ve yaralanmaların önüne geçti. Seralarda başta domates, patlıcan, salatalık, biber, kabak ve diğer ürünler vardı. 50 çeşit ürün seralarımızda yetişiyor. Bugün hasar tespit çalışmaları devam ediyor" dedi.  

 

"HASAR KONUSUNDA NET RAKAMLAR 10-15 GÜN SONRA BELLİ OLUR"

Antalya ve Kumluca'da dolu yağışı nedeniyle tarımsal narenciye bahçelerinde ciddi hasar olduğunu ifade eden Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bahar da, "meyvenin üstüne dolu vurur, 10-15 gün sonra o meyve ya düşer ya da lekeden dolayı kararır. Dolayısıyla esas hasar 10-15 gün sonra ortaya çıkacak" şeklinde konuştu.

Kaynak: Tarsim.gov.trKaynak: Tarsim.gov.tr

 

DOLUDA SERANIZ HASAR GÖRÜRSE NE OLACAK?

Prowall Sigorta CEO'su Murat Gökhan Altın, böyle bir durumda seranın yapısal hakları söz konusu olduğunu belirtti ve ekledi;

"Eğer afet ve doğa olaylarına karşı bitkisel ürün sigortası sistemi olan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) poliçeniz varsa seranızda o devreye girecek. Sigorta bedeli çerçevesinde primin yüzde 50'sini devlet karşılıyor. 24 saat içinde TARSİM'e ihbar yapmanız gerek. Hasar tespitleri Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından görevlendirilen eksperler tarafından yapılır. Hasar dosyasının tamamlanmasından sonra, kesinleşmiş tazminat miktarları, TARSİM tarafından sigortalıya banka kanalıyla ödenir" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.