1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Antepartum Depresyon
Antepartum Depresyon

Antepartum Depresyon

Konuyla ilgili sorularımızı Uzman Klinik Psikolog Berrak Yörük yanıtladı.

A+A-

Günümüzde dünyada en sık görülen psikolojik sorunlardan birisi depresyondur. Depresyon hamilelik öncesinde, hamilelik sürecinde veya doğum sonrasında da ortaya çıkabilmektedir.

Konuyla ilgili sorularımızı Uzman Klinik Psikolog Berrak Yörük yanıtladı.

 

Antepartum depresyonu nasıl tanımlarsınız?

Antepartum depresyon olarak da bilinen gebelikte depresyon anne adaylarının azınlık bir kısmında görülebilir. Anne adayının işlevselliğini, doyumunu ve yaratıcılığını kısıtlayıp engelleyeceği için yaşam kalitesini düşürür.

Yapılan uluslararası çalışmalar ile gebelik sürecini içine açan 18-44 yaş aralığındaki kadınlarda daha fazla depresyon görüldüğünü kanıtlanmıştır. 

Daha önce depresyon geçiren kadınların gebelik sürecinde depresyona girme olasılıkları nasıldır?

Depresyon geçmişi olan kadınların gebelik sürecinde depresyona girme olasılıkları daha yüksektir.

Gebelik döneminde anne adayları nasıl hissederler?

Gebelik döneminde anne adayı heyecan, mutluluk benzeri duyguların yanı sıra endişe, korku gibi zıt duygulanımları  da bir arada yaşar. Bu zıt duygulanımlar anne adayını olumsuz yönde etkileyebilir.  Bunun yanı sıra anne adayının hormonal değişimin etkisiyle çökkünlük durumu yaşaması muhtemeldir.

Uyku düzenin değişmesi, yeme alışkanlıklarının değişmesi, duygusallık gibi gebelik belirtileri depresyon belirtileri ile karıştırılmamalıdır. Bu yüzden gebelikte depresyon tanısı koymak uzmanlar tarafından zor olabilir.

Gebelikte Beslenme ve Depresyon Arasındaki İlişkiyi Nasıl Tanımlarsınız?

Beslenmenin içeriği  gebelik depresyonunu etkileyen bir  faktördür. Gebenin b6 ve b12 vitaminini yeterince alması serotonin hormonu üzerinde olumlu etki yaratarak depresyonun önlenmesine yardımcı olabilir. Gebelik depresyonunu  etkileyen bir diğer faktör de omega3’tür. Yapılan araştırmalar omega3 vücutta yağ asidi düzeyinin düşüklüğünün gebelik süresince ve doğum sonrası süreçte ortaya çıkan depresif tabloyla ilişkili olduğunu göstermektedir. B6, b12 vitaminlerinde olduğu gibi omega3 ünde serotonin üzerinde etkili olacağını gösteren bir çok anlamlı çalışma bulunmaktadır.

 

Antepartum Depresyonun Belirtileri Nelerdir?

  • Sürekli üzüntü hali,
  • Odaklanamama,
  • Çok az veya çok uzun süre uyuma,
  • Gebelik öncesi hoşlanılan aktivitelerden zevk alamamaya başlama,
  • Aşırı sinirlilik,
  • Anksiyete,
  • Yeme içme alışkanlıklarında değişiklik,
  • Unutkanlık,
  • Değersizlik hissi,
  • Ağlama atakları,
  • Cinsel isteksizlik.

Gebelik Sürecinde Eş Tutumu Nasıl Olmalıdır?

Gebelik sürecinde eşin rolü çok önemlidir. Eşine olan ilgisini göstermekten ve cinsellikten kaçınmamalıdır.

Gebelik Depresyonu Doğumdan Bir Süre Sonra Geçer mi?

Gebelik depresyonu doğumdan sonra geçer düşüncesi ile tedaviden kaçınılmamalıdır. Gebelik dönemi depresyon tedavisi alanında uzman kişiler tarafından yapılarak anne adayının sağlıklı ve mutlu bir gebelik sürecinin ardından annelik dönemine olumlu bir geçiş yapmasını sağlarlar.

Alkol ve Sigara Kullanımı Depresyon Riskini Arttırır mı?

Gebelik döneminde alkol ve sigara kullanımı depresyon riskini arttırmaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.