Af Örgütü'nün Kriz Müdahale Direktörü Tirana Hassan da ellerindeki kanıtların inkar edilemez olduğunu vurgulayarak "Myanmar güvenlik güçleri Arakan eyaletinin kuzeyini Rohingyaları Myanmar'dan çıkarmayı amaçlayan bir şekilde ateşe veriyorlar. Burada açık ve sistematik bir suistimal var. Güvenlik güçleri bir köyü kuşatıyor, panik halinde kaçan insanlara ateş ediyor ve evleri yakıp kül ediyor. Hukuk açısından bunlar insanlığa karşı suç oluşturuyor" dedi.
627
Hassan, Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanların kendi evlerini ateşe verdiği iddialarını kesin bir dille reddederek, "Myanmar yönetiminin suçu Arakanlı Müslümanlara atma girişimleri utanmazca yalanlardan ibaret. İncelemelerimiz, Myanmar'ın kendi güvenlik güçlerinin Budist milliyetçi çetelerle birlikte Arakanlı Müslümanların evlerini yaktığını apaçık ortaya koyuyor" bilgisini paylaştı.
727
Bölgedeki tahribatın boyutunun tam olarak teyit edilemediğini aktaran Af Örgütü, boyutun büyük olasılıkla çok daha yüksek olduğunu, uyduların zaman zaman, bulutlu hava yüzünden yeterli görüntü alamadığını belirtti.
827
Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere yönelik saldırılarında 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti.