1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Atun: “KKTC’nin kuruluş tarihinde Rusya’dan direk uçuş başlayabilir”
Atun: “KKTC’nin kuruluş tarihinde Rusya’dan direk uçuş başlayabilir”

Atun: “KKTC’nin kuruluş tarihinde Rusya’dan direk uçuş başlayabilir”

Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ) Dekanı Prof. Dr. Ata Atun, TGRT’de konuk olduğu programda gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

A+A-

Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ) Dekanı Prof. Dr. Ata Atun, TGRT’de konuk olduğu programda gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. 15 Kasım tarihinde Rusya’dan KKTC’ye uçuşların başlayacağının konuşulduğunu ifade eden Atun, hem uçuşun, hem de belirlenen tarihin çok önemli olduğunu belirtti.

Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ) Dekanı Prof. Dr. Ata Atun, TGRT’de Mehmet Aydın’ın sunduğu “Gündem Özel” programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye Rusya ilişkilerine ilişkin soruyu yanıtlayan Atun, 1945-2022 arasında Rusya’nın Türkiye’ye karşı tavırlarının çok dostane olmadığını, Rusların bölgedeki Ortodoks ülkelerden olan, Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, Sırbistan ve Bulgaristan ile üst düzey ilişki kurduklarını kaydetti.  

Rusya-Ukrayna çatışması ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Balanı Mevlut Çavuşoğlu’nun izlediği başarılı dış politikanın bu dengeyi değiştirdiğini ifade eden Atun sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başkan Putin’in, AB’ye yönelik olarak Türkiye’yi doğal gaz merkezi olarak önermesi önemli bir gelişme. Böylesi bir merkezin kurulması, AB’nin Rusya’ya uyguladığı ambargoyu kırarken, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetiminin AB’ye yaptığı ‘Türkiye’ye yaptırım uygulanmalı’ baskılarına da son verecek, Bazı Avrupa ülkelerinin PKK/YPG gibi terör örgütlerine verdiği desteği sonlandırmasına neden olacaktır.

“RUSYA’DAN KKTC’YE DİREK UÇUŞLARIN BAŞLAMASI YAKIN”

Başkan Putin’in talimatı ve onayı ile Rusya’dan KKTC’ye yapılacak direkt uçuşlar başlayacaktır. Dış politika “Al-Ver” üzerine kuruludur. Türkiye’nin, Kırım Simferepol Havaalanına İstanbul üzerinden uçuşların yapılmasına izin vermesine Rusya, Moskova-Ercan uçuşlarının yapılması şeklinde karşılık vermek istemektedir.

1947 Şikago Konvansiyonu Ercan Havaalanına direkt uçuşların yapılmasına izin vermezken, Özel şirketlerin Çarter (Charter), özel olarak kiralanmış uçaklarla uçuşlar yapmasına mani olamamaktadır. Moskova-Ercan arasında yapılacak direkt uçuşlar özel bir Rus Havayolu şirketi tarafından yapılacaktır. Bu şekilde de Rusya vatandaşları, kendilerine uygulanan uçuş ambargosundan kısmen kurtulmuş olacaklardır. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi topraklarında yaşamakta olan 100 bine yakın Rus vatandaşı da Ercan üzerinden ülkelerine uçabilmek olanağına sahip olacaklardır.”

“RUSYA, KKTC'Yİ TANIR MI? TANIRSA NEDEN TANIR? BUNUN GETİRİLERİ NE OLUR?”

Prof. Dr. Ata Atun, kendisine yöneltilen “Rusya, KKTC'yi tanır mı? Rusya’dan KKTC’ye direk uçuşların başlayacağı yönündeki söylemleri nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki soruya da şu yanıtı verdi:

“Rusya KKTC’yi Mayıs 2023 döneminde kendisine bağlı diğer ülkelerle birlikte tanıma girişimi yapabilir. Buna Türkiye’nin kendi dost ülkeleri ve 15 Afrika ülkesi de katılabilir. Uçuşların başlayacağı söyleniyor. Hem uçuş, hem de belirlenen tarih çok önemli zira 15 Kasım 1983, KKTC’nin ilan günü olup Kıbrıslı Türklerin Cumhuriyet Bayramıdır. Bu nedenle de 15 Kasım çok özel bir anlam ve mana taşımaktadır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.