1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Avrupa’da vakalar artıyor, karantina ve OHAL kararları alınıyor
Avrupa’da vakalar artıyor, karantina ve OHAL kararları alınıyor

Avrupa’da vakalar artıyor, karantina ve OHAL kararları alınıyor

Avrupa'da corona virüsü hızla yayılmaya devam ediyor. İngiltere'de son 24 saatte 23 bin 65 yeni vakanın tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 965 bin 340'a yükseldi. İspanya'da ise salgınla mücadele kapsamında OHAL 6 ay daha uzatıldı.

A+A-

İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, corona virüsü salgınında son 24 saatte 23 bin 65 yeni vakanın tespit edildiği, toplam vaka sayısının ise 942 bin 275’e ulaştığı belirtildi. Ülkede son 24 saatte 280 kişinin daha virüs nedeni ile hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı 45 bin 955’e yükseldi.

Corona virüsünün yayılmasını engellemek amacıyla ülke çapında uygulanan yerel kısıtlamaları genişleten İngiltere hükümeti, Oxford şehrinde Cumartesi gününden itibaren kısıtlamaların “orta” seviyeden “yüksek” seviyeye taşınacağını duyurdu.

Kademeli yerel kısıtlamalara göre orta seviyedeki kısıtlama bölgelerinde iç ve dış mekanlarda 6 kişiden fazla grupların toplanması yasak olurken, bar ve restoranların yerel saatle 22.00’de kapatılması gerekiyor.

Cumartesi gününden itibaren “yüksek” seviyedeki kısıtlamaların uygulanmaya başlayacağı Oxford’da orta seviyedeki kısıtlamalara ek olarak, farklı hane bireylerinin kapalı mekanlarda buluşmaları tamamen yasaklanacak. Yalnızca Oxford şehir bölgesini kapsayacak olan yüksek seviye kısıtlamaların Oxfordshire bölgesi genelinde artırılması bekleniyor.

Oxford şehrinde vakaların artmaya devam etmesi ile açıklamada bulunan yerel yöneticiler, yeni kısıtlamaların uygulanması için “uygun zaman” olduğunu ifade ederek, “Virüsün bölgede çok daha geniş bir yaş aralığına yayıldığını ve artık vakaların kentsel bölgelerdeki insanlarla sınırlı olmadığını” aktardı.

Öte yandan yarından itibaren en yüksek kısıtlama seviyesine taşınacak olan Nottinghamshire bölgesi ile beraber Merseyside, Greater Manchester, Yorkshire, Lancashire gibi kuzey İngiltere'nin geniş bir kesimini kapsayan bölgelerde en yüksek kısıtlamalar uygulanıyor.

Bu bölgelerde yaşayan insanların en yüksek kısıtlama kuralları gereğince iç veya dış mekanlarda farklı hanelerde yaşayan kişilerle buluşmaları yasaklanırken, barlar tamamen kapalı tutuluyor. Bölge sakinlerinin yaşadıkları bölge dışına seyahat etmeleri ise yasak.

İTALYA’DA YİNE REKOR

İtalya Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, ülke genelinde son 24 saatte 26 bin 831 yeni vakanın tespit edildiği belirtilirken, İtalya'da salgının başından bu yana en yüksek günlük vaka sayısı kayıtlara geçti.

Ülkede toplam vaka sayısı 616 bin 595'e yükseldi. Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 217 kişinin virüs nedeni ile hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 38 bin 122'ye ulaştığını aktardı.

Bakanlık, aktif hasta sayısının 299 bin 191'e yükseldiğini, bin 651 kişinin yoğun bakımda tedavi altında olduğunu ifade etti. Ülkede son 24 saatte 201 bin 452 kişiye Covid-19 testi yapılırken, salgının başından bu yana en yüksek günlük test sayısına ulaşıldı. Yapılan testlerin yüzde 13'ü pozitif çıktı.

FRANSA’DA YENİ YASAKLARIN DETAYLARI AÇIKLANDI

Fransa Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, son 24 saatte 47 bin 637 yeni vakanın tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 1 milyon 282 bin 769'a ulaştı.

Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 250 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 36 bin 20'ye yükseldiğini aktardı. Ülke genelinde 2 bin 278'i yoğun bakımda olmak üzere toplam 15 bin 786 kişi hastanelerde tedavi altında bulunuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün yaptığı açıklamada, yarından itibaren ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini ve ülke sınırlarının Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelere tekrar kapatıldığını duyurmuştu.

Fransa Başbakanı Jean Castex yaptığı açıklamada, 1 Aralık'a kadar devam edecek olan sokağa çıkma yasağının eğitim ve ekonomiyi engellemeyecek şekilde uygulanacağını ifade etti. Castex, 2 hafta sonra durumun tekrardan değerlendirileceğini ve salgındaki son duruma göre kısıtlamaların daha geniş çaplı uygulanacağını açıkladı.

“Hiçbir ülke ikinci dalgayı engelleyemedi” ifadelerini kullanan Başbakan Castex, ikinci dalgayı beklediklerini fakat bu kadar hızlı beklemediklerini dile getirdi. Fransa Başbakanı, sokağa çıkma yasağından okula öğrenci bırakanların ve alanların, işe gidenlerin, sağlık gerekçesi olanların, ailevi aciliyet durumlarının, idari işlem ve 1 saat ile kısıtlı olan yürüyüşe çıkanların muaf olduğunu açıkladı.

Sokağa çıkışların izin belgesi doldurularak gerçekleştirileceğini aktaran Castex, okul ve iş yerlerinin ise çalışanlarına ve öğrencilere devamlı geçerli olan ve üzerinde geçerlilik saatlerinin yazılı olduğu bir belge vereceğini ifade etti.

Ülkede bölgeler arası yolculuğun ve AB dışındaki ülkelere sınırların kapatıldığını belirten Castex, yasağa uymayanlara 135 Euro para cezası kesileceğini vurguladı. Başbakan Castex, düğünlerin 6 kişi ile gerçekleşeceğini, restoranların sadece eve sipariş hizmeti vereceğini ve imkanı olan tüm şirketlerin evden çalışmaya döneceğini aktardı. Castex, sınavlara ve atölye gibi yerlerde çalışanların işe gideceğini ifade etti.

Eğitim Bakanı Jean Michel Blanquer ise yaptığı açıklamada, okulların sağlık protokolünün sıkılaştırıldığını ve 6 yaşından büyük tüm öğrencilerin maske takacağını aktardı. Sağlık problemleri olan eğitimcilerin ve öğrencilerin uzaktan eğitim alacağını açıklayan Blanquer, sınıflar arası görüşmeyi engellemek için öğrencilerin yemek ve teneffüs saatlerinin gruplara ayıracağını aktardı.

Çalışma Bakanı Elisabeth Borne, tüm çalışanların “Tous Anti Covid” uygulamasını indirip takip edileceğini ifade ederken, çalışanların evden çalışmasının kısmi de olsa mecburi olacağını dile getirdi.

Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire ise yaptığı açıklamada, Dayanışma Fonu'nun bütçesinin yükseltildiğini ifade ederek, iş kolları ile düzenli olarak görüşüleceğini ve mağdur olan tüm şirketlerin devlet yardımı alabilmesi için çalışılacağını açıkladı. Bir önceki sokağa çıkma yasağı süresince verilen 6 milyar Euroluk yardımın artık her ay şirketlere verileceğini belirten Le Maire, devlet destekli kredilerin çoğaltılacağını ve ödemelerinin tekrardan erteleneceğini açıkladı.

Sokağa çıkma yasağı süresince şirketlerden kira alamayacak olan mülk sahiplerinin kira miktarının yüzde 30'unun vergilerinden düşülebileceğini ifade eden Le Maire, toplam süreç için devletin 15 milyar Euro bütçe ayıracağını dile getirdi.

Kültür Bakanı Roselyne Bachelot, kültür sektörünün büyük bir ekonomik alan oluşturduğunu ve süreçten en çok etkilenen sektör olduğunu dile getirdi. Seyircisiz şekilde denemelerin, çekimlerin, spor antrenmanlarının devam edeceğini belirten Bakan Bachelot, birçok gösterinin sanal olarak gösterime girmesi için çalışmaların yapıldığını aktardı.

Sağlık Bakanı Olivier Veran yaptığı açıklamada, yoğun bakım yatak sayısının 6 bin 400'e çıkarıldığını ve hasta yoğunluğunun az olduğu bölgelere diğer bölgelerden hasta transferi yapıldığını aktardı.

Acil ve önemli olanlar dışındaki tedavilerin ertelendiğini açıklayan Veran, yatakların salgın hastalarına ayrıldığını aktardı. Yaz boyunca 7 bin sağlıkçıya yoğun bakın eğitimi verildiğini bildiren Bakan Veran, sağlık öğrencilerinin de bu süreçte hastanelerde görev aldığını belirtti.

ALMANYA BAŞBAKANI MERKEL: ÖNÜMÜZDEKİ KIŞ ZOR GEÇECEK

Son 24 saatte Almanya’da 16 bin 774 vaka tespit edildi, 89 kişi hayatını kaybetti. Tüm Avrupa'da vaka sayıları hızla tırmanışa geçerken Almanya da yeni önlemler açıkladı.

Almanya Başbakanı Merkel, ülke genelinde geniş çaplı sokağa çıkma kısıtlamalarını savunuyor ancak milletvekillerinin itirazı karşısında daha küçük çaplı adımlar atılıyor.

Ülke çapında sokağa çıkma kısıtlaması olmasa da restoranlar, barlar, spor salonları ve sinemalar 30 Kasım'a kadar kapalı kalacak. Merkel yeni önlemleri açıklarken önümüzdeki kışın “zor ve uzun geçeceğini” söyledi.

AVUSTURYA’DA GÜNLÜK VAKA SAYISI 4 BİNİ GEÇTİ

Avusturya İçişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre, ülke genelinde son 24 saatte 4 bin 453 yeni vakanın tespit edildiği, toplam vaka sayısının 93 bin 949'a ulaştığı belirtildi. Ülkede salgının başından bu yana günlük vaka sayısı ilk kez 4 bin vaka sınırını aştı.

Bakanlık, son 24 saatte 29 kişinin virüs nedeni ile hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının bin 56'ya yükseldiğini aktardı. Ülkede şu ana kadar 63 bin 366 kişi virüsü yenerek sağlığına kavuşurken, 248'i yoğun bakımda olmak üzere bin 692 kişi hastanelerde tedavi altında bulunuyor.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz yaptığı açıklamada, hükümetin çeşitli sosyal ortaklar ve diğer parlamento partileriyle yapacakları görüşmelerin ardından salgını önlemeye yönelik yeni ve daha katı tedbirlerin Cumartesi günü kamuoyuna açıklanacağını aktardı.

Kurz, günlük vaka sayılarındaki artışın son bir haftada 2 katına çıktığına dikkat çekerek, günlük vaka sayısının 6 bine yükselmesi halinde sağlık sisteminin sınırlarına ulaşacağını dile getirdi. Başbakan Kurz, sağlık sisteminin aşırı yüklenmesi ile sadece planlanan operasyonların ertelenmesi gerektiği anlamına gelmediğini belirtti. Aşırı durumlarda doktorların kime yardım edilip edilmeyeceğine karar vermesi gerekeceğini ifade eden Kurz, “Bu, izin vermeyeceğimiz bir durum” dedi.

İSPANYA’DA OHAL UZATILDI

İspanya'da son 24 saatte 23 bin 580 yeni vakanın tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 1 milyon 160 bin 83'e ulaştı. Ülkede son 24 saatte 173 kişinin daha virüs nedeni ile hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı 35 bin 639'a yükseldi.

İspanya'da insidans 100 bin kişi başına 468,17 vakaya kadar yükselirken, ülkede salgının başından bu yana en yüksek günlük vaka sayısı ise bugün kayıtlara geçti.

İspanya parlamentosu, corona virüsü ile mücadele kapsamında OHAL uygulamasının 6 ay uzatılması kararını onayladı. Ülkede hızla artan corona vakaları ve buna bağlı can kayıpları nedeniyle bu kararın alındığı belirtildi.

Parlamentoda OHAL’in uzatılmasıyla ilgili yapılan oylamada, 350 milletvekilinden 194’ünün “evet”, 99’unun “çekimser” ve 53’ünün ise “hayır” oyu kullandığı öğrenildi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, daha önce Kanarya Adaları hariç ülke genelinde saat 23.00 ile 06.00 arasında sokağa çıkma yasağının uygulanacağını duyurmuştu.

Salgından dolayı ilk olarak 14 Mart-21 Haziran arasında OHAL ilan eden İspanya, bu süreçte halka mecbur olmadıkça (işe gitmek, sağlık veya alışveriş) sokağa çıkma yasağı getirilmiş, okul, bar, restoran ve mağazalar kapatılmıştı.

AŞI ÇALIŞMALARINDA SON DURUM

Dünya genelinde Covid-19'a karşı aşı bulmak için Almanya, Fransa, Çin, Rusya, Birleşik Krallık ve ABD arasındaki yarış devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) resmi internet sitesine göre, 19 Ekim itibariyle dünya çapında geliştirilmekte olan 198 Covid-19 aşı adayı var ve bunların 44’ü klinik deneme aşamasında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.