1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “Bağımlı hastalar ölümle burun buruna kalacak”
“Bağımlı hastalar ölümle burun buruna kalacak”

“Bağımlı hastalar ölümle burun buruna kalacak”

Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, yüzlerce bağımlı hastanın ölümle burun buruna kalabileceği uyarısında bulunarak, yaşanabilecek olumsuzluklardan Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin sorumlu olacağını söyledi.

A+A-

Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, Hükümetin bağımlı hastaların tedavi olmalarına engel olduğunu ve yüzlerce bağımlı hastanın ölümle burun buruna kalabileceği uyarısında bulunarak, yaşanabilecek olumsuzluklardan Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin sorumlu olacağını söyledi.

 

Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, hükümet koltuklarında kriz yönetmekten aciz beceriksiz insanlar oturuyor diyerek, Sağlık Bakanlığı ile Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi arasında KKTC vatandaşı bağımlı hastaların tedavi masraflarının %80'nin karşılandığı protokolün yenilenmesi için verdikleri mücadeleyi aktardı. Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde siyasi duruşundan dolayı protokolün 4 ay sürüncemede bırakıldığını dile getiren Çakıcı, devletin sözde kalan uyuşturucu politikasının tedavi olmak isteyen bağımlı hastaları ölümle burun buruna getireceğinin altını çizdi. Çakıcı, 2 yıldır hizmet veren Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi'nin bağımlılık tedavisi için ülkemizde kurulan ilk ve tek Rehabilitasyon Merkezi olduğunu belirterek, bugüne kadar yüzlerce gencin tedavi olduğunu ve hayatlarının kurtulduğunu söyledi. Pek çok aile ve hasta için umut kapısı olan protokolün uzatılmamasının ciddi sorunlar yaratacağını ifade eden Çakıcı, "Bu kadar bağımlı hasta ne olacak? Sağlık Bakanı Ali Pilli'nin bunun hesabını halka vermesi gerektiğini söyledi.

DEVLETİN BİR UYUŞTURUCU PROGRAMI YOK MU?

Söz konusu protokolün yenilenmesi için Ali Pilli ile de yaptıkları tartışma hakkında da konuşan Çakıcı, “Hastaların sevklerinin dolayısıyla tedavilerinin aksamaması için aylardır uğraşıyoruz. Eski Sağlık Bakanı Ünal Üstel ile yapılan birçok görüşme sonrasında protokolün uzatılması konusunda mutabakata vardık ve Ünal bey imza attı. Söz konusu protokolün Bakanlar Kurulu’na sunularak onaylanması aşamasında iken Ünal Üstel görevinden alındı ve yerine Ali Pilli getirildi. Pilli, bir önceki dönemde protokolün de uzatılması aşamasında yaklaşık 4 ay süre boyunca protokolümüzü imzalamamış, bize o günlerde de engel olmuş, bu nedenle birçok bağımlı hasta tedavi olma imkânını yitirmiş ve mağdur edilmişti. Aynı Ali Pilli bugün de benzer bir tutum sergiliyor. Geçtiğimiz Perşembe günü kendisini makam odasında ziyaret ettik ve durumun ne kadar hassas olduğunu ifade etmeye çalıştık. Söz konusu protokolün seçim yasakları başlamadan imzalanması gerektiğini, seçim yasakları girerse hastaların tedavilerinin yarım kalacağını ve bağımlı hastalarının mağdur edileceğini söyledik. Kendisi söz konusu protokolü imzalamayacağını söyledi. Bende kendisine devletin bir uyuşturucu programı yok mu? Bu hastalar ne olacak? diye sordum. Aramızda bir tartışma yaşandı ve tartışma büyüyünce polis çağırmakla tehdit etti. Bende çağır polisi gelsin. Polisten mi korkacağımı sandın. Sen ne biçim doktorsun. Nasıl olur da hastaları, emekçileri düşünmezsin. Siz kimsiniz dedim. Daha sonra bakanlıkta görevli Bakan odasında 20’ye yakın kişi üstümüze yürüdü. Daha sonra ofisime geçtim. Ali Pilli'nin göndereceği polisleri bekledim ama gelen giden olmadı” dedi.

“7 AYDIR PARAMIZI ALAMIYORUZ”

Sağlık Bakanlığı ve Pembe Köşk Hastanesi arasında imzalanan ve yaklaşık iki yıldır devam eden protokol kapsamında birçok hastanın tedavi edildiğini ve topluma yeniden kazandırıldığını söyleyen Çakıcı, devletin Pembe Köşk Hastanesi’ne sevk ettiği yüzlerce hastanın tedavi ücretlerinin %80’ni devletin karşıladığını fakat söz konusu tedavi ücretlerini 7 aydır alamadıklarını ifade etti. Sağlık Bakanlığın başka özel hastanelere milyonlarca liralık ödeme yaptığını ve hatta Kasım ayında dahi ödeme çıkardığını söyleyen Çakıcı, “Ancak Pembe Köşk Hastanesi’ne ise para yoktur. Bize siz 4-5 ay daha bekleyin dendi” şeklinde konuştu. Çakıcı, Pembe Köşk Hastanesi’nin finansal sorunlar yaşadığını ve çalışanların maaşlarını bile ödeyemeyecek duruma geldiğini de sözlerine ekledi.

“KRİZ YÖNETMEKTEN ACİZ BECERİKSİZ İNSANLAR KOLTUKLARDA OTURUYOR”

Çakıcı, "Hükümet koltuklarında kriz yönetmekten aciz beceriksiz insanlar oturuyor. Üzülerek söylemeliyim ki daha çok intiharlarla karşılaşacağız. Saçma sapan reklam kampanyaları için fenomen adı altında Bakanlar Kurulu'nda 69 bin Sterlin para çıkaran anlayış kendi hastanelerini ödemeyerek batıracak duruma getirmesi sonrasında bu anlayıştan kim ne bekleyebilir” diyerek sözlerini tamamladı.

“BU ZİHNİYET İLE BİR YERE VARMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL”

Çakıcı, “Bu zihniyet ile bir yere varmamız mümkün değil. Tamamen yerli bir yatırım olan, onlarca sağlık çalışanına istihdam sağlayan, vergisini ödeyen, ayrıca toplumsal bir hizmet görevi yürüten Pembe Köşk Hastanesi, bir kişinin korkaklığı ve iş bilmezliği nedeniyle batma noktasına geldi. Yüzlerce bağımlı hastanın durumu ne olacak? Bu insanlar nerede tedavi görecek. Ülkenin uyuşturucu ile mücadele politikası bu mu? Hastaları sokağa atmak mı?, ölüme terk etmek mi?...” ifadesini kullandı.

“PROTESTO EYLEMİ DÜZENLENECEK"

Yarın saat 11:00’de Sağlık Bakanlığı önünde bir protesto eylemi düzenleyeceğini ve yaşanan tüm gerçekleri kamuoyu ile paylaşacağını söyleyen Çakıcı son olarak, “Sağlık Bakanı Ali Pilli istediği kadar polis ve güvenlik görevlisi gönderebilir. Kimseden korkmuyorum ” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.