1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bankalardan yeni COVID- 19 tedbirleri
Bankalardan yeni COVID- 19 tedbirleri

Bankalardan yeni COVID- 19 tedbirleri

KKTC Merkez Bankası – Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği ortak açıklamasında, 30 Haziran tarihine dek ötelenen kredi anapara taksit ve faiz ödemelerine rağmen borçluların nakit akışları ve ödeme güçlerinin zayıfladığı belirtilerek yeni tedbirler ortaya kondu.

A+A-

KKTC Merkez Bankası – Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği ortak açıklamasında, 30 Haziran tarihine dek ötelenen kredi anapara taksit ve faiz ödemelerine rağmen borçluların nakit akışları ve ödeme güçlerinin zayıfladığı belirtilerek yeni tedbirler ortaya kondu.

Gelinen aşamada borçluların nakit akışlarının sürdürülebilirliği ve banka bilançolarının olumsuz etkilenmesinin önlenmesine yönelik olarak bankalarda mevcut canlı kredilerin yapılandırılması amacıyla “Covid-19 Yaklaşımı” ortaya konulduğu açıklandı.

“Covid-19 Yaklaşımı” kapsamında; kredi borcunu yapılandırmak, kredi kartı borçlarının taksitli krediye dönüştürülmesine olanak sağlanması, kredi şartlarında iyileştirme yapılırken belirlenen yasal limitlerle ilgili ortaya çıkabilecek kısıtlamaların ortadan kaldırılması gibi maddeler yer aldı.

 

Covid – 19 Yaklaşımı kapsamında yapılan gerekli tavsiye kararları ve bilgilendirmeler:

  • Ülkemizde faaliyet gösteren bankalar nezdinde kullandırılmış ve bugün itibarıyla canlı olan krediler kredi borçluları tarafından gelecek olan talepler doğrultusunda, bankalar ve kredi borçluları arasında karşılıklı iyi niyet esas olmak üzere gerçekleştirilecek müzakereler sonucunda, faiz, vade, taksitlendirme, para cinsi, ödemesiz dönem ve teminat koşullarını da içerek şekilde yapılandırılacaktır.
     
  • Kredi borçlusu daha uygun şartlar bulması halinde borcunu başka bir bankaya taşıyabilecektir.
     
  • Yapılandırma talebinde bulunan kredi borçlusuna başvuru esnasında, kredisini başka bir bankadan kredi alarak kapatabileceğine ve böyle bir durumda karşılaşacağı masrafın ne olacağına ilişkin imza karşılığı veya dayanıklı ortam yoluyla  bilgilendirme notu verilecektir.
     
  • Bankalarca yazılı ve/veya dayanıklı ortam yoluyla başvuran bireysel kredi borçlularının taleplerine en geç on gün içinde, ticari kredi borçlularının taleplerine ise en geç otuz gün içinde cevap verilecektir.
     
  • Kredisini başka bir bankaya aktarmak isteyen borçlunun kredi kullandığı bankadan yazılı ve/veya dayanıklı ortam yoluyla telep edeceği bilgi ve belgeler en geç  iki iş günü içerisinde verilecektir.
     
  • Kredi borçlusu tarafından kredinin mevcut olduğu bankada yapılandırmaya gidilmesi durumunda banka tarafından hiçbir masraf alınmayacaktır.
     
  • Kredi borçlusu tarafından kredinin başka bir bankaya aktarılmak istenmesi halinde ve sözleşmede yer alması kaydıyla alınacak erken kapama tazminatı binde 5’i aşmayacaktır.
     
  • Kredinin orjinal tutarı aşılmadığı sürece, yapılandırma nedeniyle düzenlenecek sözleşmelerden pul vergisi alınmayacaktır.
     
  • Yapılandırma sonrasında bankalar tarafından krediler hali hazırda bulundukları kredi sınıfında izlenmeye devam edilecektir.
  •  
  • Kredi şartlarında iyileştirme yapılırken belirlenen yasal limitlerle ilgili ortaya çıkabilecek kısıtlamaların ortadan kaldırılması için Merkez Bankası tarafından gerekli düzenlemeler yapılmıştır.
     
  • Kredi kartı limitlerinde sıkıntılar yaşanabileceği göz önüne alınarak, kredi kartı borçlarının taksitli krediye dönüştürülmesine olanak sağlanmıştır.
     
  • “Covid – 19 Yaklaşımı” kapsamında kredi borcunu yapılandırmak isteyen kredi borçlularının en geç 30 Eylül 2020 tarihine kadar  bankalarına müracaat etmeleri gerekmektedir.

Yapılan yazılı basın açıklamasında şunlar belirtildi:

“Tüm dünyayı ektisi altına alan Covid-19 salgınının ülkemizde de hem toplum sağlığı hem de ekonomi üzerinde büyük etkisi olmuştur. Salgının ekonomik aktivite üzerinde yarattığı olumsuzluklar ile kredi borçluları üzerinde yarattığı zorlukları ve işletmelerin karşılaştıkları nakit akışı problemlerini asgari düzeye indirmek amacıyla faiz destekli kredi paketleri uygulamaya koyulmuş ve kredi anapara taksit ve faiz ödemeleri 30 Haziran 2020 tarihine kadar ötelenmişti.

Gelinen aşamada nakit akışları ve ödeme güçleri zayıflayan ve yeterli likidite sağlamakta sıkıntı yaşayan borçluların nakit akışlarının sürdürülebilirliği ve banka bilançolarının olumsuz etkilenmesinin önlenmesine yönelik olarak bankalarda mevcut canlı kredilerin yapılandırılması amacıyla “Covid-19 Yaklaşımı” ortaya konulmuştur.

“Covid-19 Yaklaşımı” çerçevesinde kredilerin yapılandırılmasına bağlı olarak ortaya çıkacak vergilerden feragat edilmekte, oluşacak masraflar sınırlandırılmakta, belli yasal sınırlara istisnalar getirilmekte ve bu yolla yapılandırma teşvik edilmektedir. “Covid-19 Yaklaşımı” ile ayrıca kredi piyasasında rekabetin çalışmasını sağlayarak kredi kullanma maliyetinin düşürülmesi de amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda KKTC Bakanlar Kurulu, KKTC Merkez Bankası ve Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği tarafından eş zamanlı olarak gerekli düzenlemeler yapılmış ve uygulamada sıkıntı yaşanmaması adına gerekli tavsiye kararları ve bilgilendirmeler tamamlanmıştır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.