1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Bir ayda 113 Kıbrıslı Türk hayatını kaybetti
Bir ayda 113 Kıbrıslı Türk hayatını kaybetti

Bir ayda 113 Kıbrıslı Türk hayatını kaybetti

Londra’da 25 Aralık’tan itibaren 113 Kıbrıslı Türk hayatını kaybetti

A+A-

Dünyayı endişelendiren ve hızla yayılmaya devam eden koronavirüs salgın,  İngiltere'de yaşayan Türk toplumunda büyük kayıplara neden oldu. 

Lonndra gazete'den Nafiya Horozoğlu'nun haberine göre 15 Martta Kıbrıslı Türk Ahmet Raşit’in hayatını kaybetmesinin ardından başlayan korona kayıpları, mutasyona uğrayan virüsünden dolayı tekrar hızla artmaya devam ediyor. 21 Ocak Çarşamba günü itibaren 34 Kıbrıslı Türk ve 9 Türkiye kökenli toplum üyesi koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. Son bir haftada 43 kişinin ardından gelen acı haberler  yasa boğdu. Bu sayılar kesin olarak Londra Gazete’nin kaynaklarından elde ettiği bilgilere göredir, bu sayıların dışında vefat eden toplum üyelerde bulunmakta özellikle Londra dışında. Tahminlere göre 100’ün üzerinde 30 – 60 yaş arası birçok toplum üyesi yoğun bakımda tedavi altında veya hastalar evlerinde kendilerini izole ederek tedavilerini tamamlıyor.

Londra Gazete’ye bilgi veren Parikiaki gazetesi, Kıbrıslı Rumlar arasında koronavirüs nedeniyle bu hafta 20 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Salgının başından bu yana koronavirüsün 100 bini aşkın insanın ölümüne yol açtığı ülkede ilan edilen sıkı önlemlere rağmen günlük vaka sayısı ve ölümlerdeki artış devam ediyor. Sağlık hizmetleri de ciddi şekilde alarm vermeye devam ediyor.

Özellikle İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı toplumu derinden etkileyen koronavirüs salgını, 60 yaş üzeri ve herhangi bir sağlık sorunu olanları daha ağır etkisi altına alan virüs toplum üyelerimizi aramızdan koparmaya devam ediyor. Mutasyona uğramış salgın sadece yaşlıları değil gençleri de aynı zamanda etkiliyor. 27 Ocak Çarşamba günü, Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türk Eren Esentepe, 37 yaşında koronavirüs sebebiyle vefat etti. Esentepe’nin bilinen bir hastalığı yoktu, bir aya aşkın bir süre yoğun bakımda tedavi altındaydı. Bir hafta boyunca Türkçe konuşan toplum arasında sevilen ve tanınan isimlerin vefat haberleri derin bir üzüntüye neden oldu.

Böylelikle kesin olarak bilinen ölüm sayısı Kıbrıslı Türkler için 257 ve Türkiye kökenli toplum için 65. Türkiye kökenli toplumun ölüm sayısının daha yüksek olduğu inanılmakta.

Londra Gazete’ye konuşan Kıbrıs İslam Cemiyeti Başkanı ve cami hocası Hüseyin Haşim El Bakayi, salgının Kıbrıslı Türk toplumu arasında ciddi bir artışta olduğunu ifade ederek, olağanüstü bir dönemden geçildiğini ve herkesin tüm tedbirlere uyması gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

‘‘Acı üstüne acı yaşıyoruz, duygularımızı ve acımızı ifade edecek kelimeleri yitirdik. İnanılmaz bir dönemden geçiyoruz. İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından elde ettiğimiz bilgiye göre, ölümlerin Mart veya Nisan ayında kadar süremesi bekleniyor.’’

Süleymaniye Camisi cenaze yöneticisi Muzaffer Bey ise son bir haftada 8 Türkiye kökenli ve 3 Kıbrıs Türk’ün vefat ettiğini Londra Gazete’ye açıkladı. Muzaffer bey şöyle konuştu:

‘‘Yoğun ve acı dolu bir süreç yaşanıyor, hepimizin çok dikkatlı olmazı lazım. Kederli ailelere allahtan sabır diliyoruz.’’

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.