1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Bir kilo bile dizinizdeki yükü 8 kat artırıyor
Bir kilo bile dizinizdeki yükü 8 kat artırıyor

Bir kilo bile dizinizdeki yükü 8 kat artırıyor

Obeziteye Genel Bakış ve Metabolik Cerrahi Sempozyumu”nda konuşan Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Ekin Akalan, “Obez olmanın fiziksel bir problem olduğu düşünülüyor. 1 kilo aldığınızda dizinizdeki yük 8 kat artıyor” ifadelerini kullandı.

A+A-

Fiziksel aktivite dengesinin önemli olduğunu ve fiziksel aktivite yapılmadığı zaman kilo alındığını ifade eden Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Ekin Akalan, "Kilo artışının nedenlerini çözmek için hayatın başlangıçlarına bakmalıyız. Çocukken edindiğimiz yaşam alışkanlıkları, obeziteyle ilişkileri, bunların bize verdiği problemler, hatta eğitim için yaptıklarımız bile obeziteye katkıda bulunuyor olabilir. Biz günlük yaşamda fiziksel aktiviteyi yapmazsak kilo alıyoruz. Kilo aldıkça eklemlerimize binen yük ve aşınmalar artıyor ve ağrı oluşuyor. Ağrı olduğu zaman da hareket etmiyoruz ve obezite giderek artıyor. Bu da kısır bir döngü halini alıyor" diye konuştu.

Obeziteye temel bir matematik gözüyle bakarsak, aldığımız enerjinin sarf ettiğimiz enerjiye oranının dengeli olması gerektiğine, hayatın bir denge üzerine kurulu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akalan şöyle konuştu:

"Yalnızca zayıflamak için alınan enerji miktarını azaltmak, besin değeri düşük çok radikal diyet yapmanın da çok aktiviteli olmanın da sakıncaları var. Bunların dengesini bulmaya çocukluk çağlarında başlanmalı. Fiziksel aktiviteleri özendiren dersler, dışarıya yönlendirecek ödevler verilmeli. Çocuklara, erişkinlik dönemlerinde 10 ile 15 bin adım atabilecek bir yaşam düzeni edindirebilirsek, daha az hastalıkla mücadele eden, daha az ağrısı olan bir toplumla karşılaşabiliriz"

"Ağrılı insan doğru düşünemez"


Prof. Dr. Akalan, "Alacağınız küçük bir karar yaşantınızın çoğunu etkiliyor. Eğer ağrınız varsa doğru düşünemezsiniz ve doğru kararlar alamazsınız. Bu kararlar bütün yaşantınızı etkiler. O yüzden ağrısız bir yaşam aktif bir yaşantıyla ve daha sağlıklı bir kilo alımıyla gerçekleşiyor" ifadelerini kullandı.

"Sağlıklı beslenme yaşam biçimi olmalı"

Obezitenin tüm çabalara rağmen her geçen gün arttığına, sağlıklı beslenmenin yaşam biçimi olması gerektiğine ve obezitenin gelişimini önlemek için hekimlere, beslenme uzmanlarına ve fizyoterapistlere büyük iş düştüğüne dikkat çeken Beslenme ve Diyetetik Bölüm BaşkanıYrd. Doç. Dr. Nihan Çakır Biçer şöyle konuştu:

"Obeziteyle başa çıkmak, obez olmadan önce başlıyor. Sağlıklı beslenmenin bir yaşam biçimi olması gerekiyor.

Fiziksel aktivitemizi dengelemek, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını çocukluktan itibaren kazandırmaya başlamak ve bununla ilgili ufak alışkanlıkları değiştirerek farkındalığı sağlamak yapabileceğimiz en önemli şeylerden. Beslenme alışkanlıkları bireye göre değişiklik gösteriyor.

Ancak biz genellikle azar azar ve sık sık yenilmesini öneriyoruz. Güne iyi bir kahvaltı yaparak başlamak oldukça önemli.

Kişinin yaşam programına, çalışma saatlerine göre esnek programlar uygulanabilir ancak güne kahvaltıyla başlamak ve en az 3 ana, 2 ara öğün şeklinde beslenme programını sürdürmek gerekiyor"

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.