
"Bu kamu reformu geçecek”
Başbakan Tufan Erhürman, İş Kadınları Derneği,’nin “2018’in Getirdikleri ve Götürdükleri, 2019’dan Ne Bekliyoruz” konulu panelinde konuştu..
Başbakan Tufan Erhürman, “Kamu arzu ettiğimiz oranda verimli değildir. Ve evet bu kamu reformu bu verimliliği belli bir noktaya kadar taşımak amacıyla Meclistedir. Sendikalar ile diyalog devam ediyor. Kötü de gitmiyor. Bu kamu reformu evet geçecek. Bu ülkede gene yıllardan beri kangren olmuş bir meseledir bu kamu reformu meselesi” dedi.
İş Kadınları Derneği, “2018’in Getirdikleri ve Götürdükleri, 2019’dan Ne Bekliyoruz” konulu panel düzenledi.
Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nda düzenlenen panele, Başbakan Tufan Erhürman, Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit ve Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, bazı sivil toplum örgütleri ve davetliler katıldı.
Panelde, İş Kadınları Derneği Başkanı Şenay Ekingen ile Başbakan Erhürman birer konuşma yaptı.
İlk konuşmayı yapan İş Kadınları Derneği Başkanı Şenay Ekingen, ekonomik istikrar ve sürekliliğin iş insanları açısından önemine vurgu yaptı.
Geçmiş yıldan süren ekonomik krizin devam ettiğini, işletmelerin, kişilerin ve hükümetin bir kısım tedbirler aldığını ve alınmaya devam edeceğini dile getiren Ekingen, bazı sektörlerin durma noktasına geldiğini, bazılarını da küçülerek yaşamaya çalıştığını söyledi.
ERHÜRMAN: 2018’İ ACI ACI YAŞADIK
2018 yılını “acı acı yaşayan” biri olarak, bir şiirin dizesini hatırladığını ve 2019 yılında da halen hatırlamaya devam ettiğini söyleyen Erhürman, “yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var” dizesini söyleyerek, 2018 yılının herkes için bu dizenin bir şeyler ifade etmesini umduğunu söyledi.
2018 yılında ekonominin, dövizin Türk Lirası karşındaki hızlı ve ani kazancı üzerine bina edildiğini, ardından yaşanan sel felaketinin de ekonomiye ciddi etkileri olduğunu dile getiren Erhürman, “dün itibarı ile yeniden endişeye kapıldık. Bütün bunlar bize bir şeyler öğretmeli diye düşünüyorum, başka türlü buradan çıkış yok. Neden yok, şu anda dünyada en büyük ekonominin başındaki bir kişinin sabahleyin attığı tweetler ile bunların olabileceğine dair çok netleşmiş bilgimiz var… 10 sene 20 sene önceki diplomasi bilgimiz böyle şeyleri içermiyordu. 20 sene önceki diplomasimiz sabahleyin Amerika Birleşik Devler Başkanının bir tweet atarak dünyadaki birçok ülkede taşları yerinden oynatabileceğini, ülkenin ekonomisini olumsuz etkileyebileceği bilgisini taşımıyorduk ama artık bunun böyle olduğu geçen yıldan itibaren çok net olarak görülüyor” şeklinde konuştu.
“KAMU REFORMUNDA KARARLIYIZ”
2018 yılında yıllardır bekledikleri Kamu Reformunun Meclis’e ulaşmasını da sağladıklarını ve bu konuda da kesin kararlı olduklarını dile getiren Erhürman, Kamu Reformu yasasını sendikalar ile görüşmeye devam ettiklerini fakat orada önemli olanın kamudaki verimliliği sağlamak olduğunu vurguladı.
Kamuda verimliliğin düşük olduğunu daha önce de söylediğini ve tepki topladığını anımsatan Erhürman, “tekrar ediyorum. Kamu arzu ettiğimiz oranda verimli değildir. Ve evet bu kamu reformu bu verimliliği belli bir noktaya kadar taşımak amacıyla Meclistedir. Sendikalar ile diyalog devam ediyor. Kötü de gitmiyor. Bu kamu reformu evet geçecek. Bu ülkede gene yıllardan beri kangren olmuş bir meseledir bu kamu reformu meselesi” şeklinde konuştu.
Erhürman, turizm sektörünün gerçekten KKTC’nin geliri haline geleceği bir düşünceyi ve yaklaşımı geliştirmek gerektiğini, 960 Milyon dolar gelir getiren Turizm sektöründen KKTC vatandaşı istihdam bacağında sadece yüzde 20’lerde kalınıyorsa buradaki meseleye çözüm üretmek zorunda olduklarını kaydetti.
“TURİZM SEKTÖRÜ ÖNCÜ SEKTÖR OLMALI”
Turizm sektörünün öncü sektör olarak diğer sektörleri de arkasından çekip sürüklemesi gerektiğini dile getiren Erhürman, birçok üretici ile görüşüldüğü zaman turizm sektörü ile arzu edildiği ilişkinin kurulmadığının görüldüğünü kaydetti.
2018 yılında bu konuda da çalışmalar başlattıklarını ve sektörleri buluşturduklarını ve kendi aralarında bu alışverişi nasıl gerçekleştirebileceklerine baktıklarını dile getiren Erhürman, bunun da sistemin açıklarından biri olduğunu kaydetti.
“ELEKTRİK VE SUDAKİ SORUNLARLA BOĞUŞUYORUZ”
Bilişim sektörünü, çıkardıkları yasalar ile sisteme entegre etmek zorunda olduklarını dile getiren Erhürman, elektrikte ve sudaki sorunlarla da çok yoğun bir şekilde boğuştuklarını kaydetti.
Sunun tarım, elektriğin de sanayi açısından en önemli girdi meselesi olduğunu ve sorunlarla boğuştuklarını da belirten Erhürman, Enerji Bakanı’nın mesaisinin çok önemli bölümünü enterkonnekte sistemine ayırdığını fakat kısa vadede bir adım atmalarının çok da kolay olmadığının ortaya çıktığını kaydetti.
En azından çoklu tarife sistemini ile bir şey yapmak istediklerini dile getiren Erhürman, bunun da bir zam olarak algılandığını fakat herkesin aylardır elektrikte bir fiyat ayarlamasının yapılacağını bildiğini kaydetti.
“ELEKTRİKTE FİYAT AYARLAMASI ÇOKLU TARİFE İLE ELE ALINDI”
Bu fiyat ayarlaması gerekliliğinin çoklu tarife ile birlikte ele alındığını ama çoklu tarifenin elbette hep birlikte izleneceği ve kendi içinde birtakım değişikliklerin gerekmesi halinde süreç içerinde bunları göre göre yapabileceklerini dile getiren Erhürman, bu uygulamanın da daha önce düşünülmüş ama gündeme gelmemiş bir uygulama olduğunu ve bu uygulamayı kendilerinin hayata geçirdiğini kaydetti.
Avrupa’da kendisinin aldığı duyuma göre, çoklu tarife sistemini kullanmayan çok az ülke olduğunu söyleyen Erhürman, “Uygulanır ama kendi içerisinde eksiklikleri tespit edilirse süreç içerisinde onlar düzeltilir. Bu da yapılan işlerden biridir” dedi.




fdfd.gif)


HABERE YORUM KAT