1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bu ülkede mobbing var !
Bu ülkede mobbing var !

Bu ülkede mobbing var !

KKTC’de çözüm yolları bekleyen toplumsal bir sorun olarak karşımıza çıkan mobbing, birey ve örgütler üzerinde tehditlere, yıkıcı sonuçlara yol açıyor

A+A-

KKTC Mobbingle Mücadele Dernek Başkanı ve İş İnsanları Derneği Danışma Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Türel ÖZER ÖKSÜZOĞLU, mobbing kavramının, yönetici emri altında çalışanların, veya kendileriyle aynı seviyedeki diğer çalışanların düzenli bir biçimde uyguladıkları her tür tehdit, kötü muamele, aşağılama, yıldırma vb. eylemlerin uygulanması anlamları içerdiğini kaydetti. Mobbing eyleminin, çalışanın aşağılayıcı, küçük düşürücü bir davranışın hedefi olmasıyla başladığını dile getiren Öksüzoğlu, maruz kalınan şiddet sonucunda mağdurun, önce kendisine daha sonra çevresine yabancılaşıp yaşadığı bıkkınlık neticesinde işine karşı kayıtsızlaşarak, performans düşüklüğü gösterdiği ve büyük çoğunlukla istifa ile sonuçlanan bir süreç olduğuna dikkat çekti. Öksüzoğlu, mobbingin işyerinde gerçekleşmesi, sistemli bir şekilde yapılması, süreklilik kazanmış bir sıklıkla tekrarlanması, kasıtlı yapılması, yıldırma, pasifize etme ve işten uzaklaştırma amacını taşıdığı zaman işyerinde psikolojik taciz uygulandığını belirtti. Öksüzoğlu, artan rekabetin, yükselme ve ödül dağılımındaki adaletsizliklerin, yetki ve sorumluluk dağılımındaki dengesizliklerin, çatışmaların, nepotizimin (kayırmacılık) örgütlerde mobbingin ortaya çıkmasında etkili olduğunu aktardı.

“RUHSAL VE FİZİKSEL SORUNLARA YOL AÇIYOR”

Öksüzoğlu, mobbinge maruz kalan kişilerin katlanmak zorunda oldukları ekonomik maliyetlerin, mağdurların yaşadıkları ruhsal ve fiziksel sağlık sorunlarının tedavisi için yapılan harcamaların, maruz kalınan mobbing sonucu bireyin işini kaybetmesi sebebiyle düzenli gelirin kaybının yaşanmasıyla birlikte, mağdur olan kişilerin sosyal imajının zedelenmesi, ailesi, arkadaşları ve sosyal çevresindekiler tarafından elindekileri yitirmiş bir birey olarak algılanmasını mobbingin sebep olduğu sosyal sonuçlar olduğuna işaret etti.

Haberin devamı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.