1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “Bugünkü ihtiyaçları gelecek kuşakların ihtiyaçlarını göz ardı etmeden karşılamalıyız!”
“Bugünkü ihtiyaçları gelecek kuşakların ihtiyaçlarını göz ardı etmeden karşılamalıyız!”

“Bugünkü ihtiyaçları gelecek kuşakların ihtiyaçlarını göz ardı etmeden karşılamalıyız!”

“Bugünkü ihtiyaçları gelecek kuşakların ihtiyaçlarını göz ardı etmeden karşılamalıyız!”

A+A-

Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı ve UBP Lefkoşa Milletvekili Aday Adayı Ahmet Savaşan katıldığı bir televizyon programında ülkemizin de Dünya’nın da en önemli sorunlarının başında çevrenin geldiğine dikkat çekti. Savaşan, “ekonomi biliminin yegane amacı, bugünkü kuşağın ihtiyaçlarını gelecek kuşakların ihtiyaçlarını bozmadan karşılama olan sürdürülebilir kalkınmadır” dedi.

Atıkların miktarında ve türlerinde artış var...

Çevrenin bütün canlıların yaşamında önemli bir rol oynadığını ifade eden Konsey Başkanı Ahmet Savaşan, nüfus artışı, kentleşme, sanayileşme gibi faktörlerin çevre kirliliğinin artmasında önemli bir etken olduğunun altını çizdi. Çevre sorunları özellikle geçen yüzyılın ikinci yarısından itibaren Dünya gündemini işgal eden büyük sorunların başını çektiğini ifade eden Savaşan, nüfus artışı, kentleşme ve sanayileşmenin hızlanması gibi faktörler dolayısıyla  çevreye bırakılan atıkların miktarında ve türlerinde artış olduğunu anlattı.

Çevre sadece bizim değil Dünya’nın sorunu...

Çevre kirliliğinin başlıca hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği ve gürültü kirliliği olarak karşımıza çıktığını belirten Savaşan, çevre sorununun sadece ülkemizde yaşanmadığını, bu sorunun Dünya’nın en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi. Çevre sorunlarının artması çevre kirliliğinin boyutlarını katı atık kirliliği olarak şekillenen yerel kirlilikten, asit yağmurları olarak şekillenen  bölgesel kirliliğe ve küresel ısınma ve ozon tabakasının delinmesi olarak ortaya çıkan küresel kirlenmeye genişlettiğini ifade eden Ahmet Savaşan, çevre sorunlarının insanlar ve diğer canlılar üzerindeki ciddi tehditlerinin her geçen gün arttığını söyledi.

Çevre sorunlarının etkisi öldürücü olabilir...

Çevre kirliliğinin canlılar üzerinde meydana getirdiği hastalıkların belli başlıları arasında astım, kronik bronşit gibi çeşitli solunum yolu hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, çeşitli kanser ve göz hastalıkları, bulaşıcı hastalıklar, işitme bozuklukları ve stres olduğunu kaydeden Savaşan, bu hastalıkların çoğu zaman insanlar, bitkiler ve hayvanlarda ölümle sonuçlanabileceğine de vurgu yaptı.

Sürdürülebilir kalkınma önem kazanıyor...

Çevre kirliliğinin boyutlarının ve zararlı etkilerinin artmasının kalkınma ve büyüme  çabalarında çevre konusuna olan duyarlılığı artırdığını anlatan Ahmet Savaşan, bu çabaların özellikle gelecek nesillerin ihtiyaçlarını tehlikeye düşürmeden  bugünkü neslin ihtiyaçlarını karşılamak olarak ifade edilen “sürdürülebilir kalkınma” kavramının gerek ulusal ve gerekse uluslararası boyutta önem kazanmasına neden olduğuna dikkat çekti.

Gezegenimizin sınırlılığı içinde yaşamı biçimlendirmeliyiz…

2050’de mevcut üretim ve tüketim alışkanlıklarının devam etmesi ve nüfusun 9,6 milyara ulaşması halinde, yaşamımızı sürdürebilmek için 3 gezegene ihtiyaç duyulacağının hesaplandığını anlatan Savaşan, sağlıklı bir gelecek için en iyi stratejinin, gezegenin sınırlılığı içinde yaşamı biçimlendirmek olduğunu söyledi.

Çevre politikalarının gözden geçirilmesi şart...

Başta turizmde olmak üzere hayatın her alanında sürdürülebilirliğin ancak sağlıklı bir çevrede mümkün olabileceğinin altını çizen Savaşan, Dünya’nın sağlıklı geleceğinin kaynakları gezegenin sunabileceklerinin sınırlarını bilerek tüketmekten geçtiğini ifade etti. Devletlerin politikalarını bu gerçekler temelinde gözden geçirmesi ve önlemler almasının kaçınılmaz ve hayati bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Savaşan, “gezegenin kendini yenileme kapasitesi içerisinde eğer onun kurallarına uyarsak hep beraber sürdürülebilir bir toplum yaratabilir ve bu toplum içerisinde mevcut tüketim kültürümüzü yeniden tanımlayarak refah içinde yaşayabiliriz” dedi.

Ahmet Savaşan, UBP’den Lefkoşa Milletvekili aday adayı...

UBP’den Lefkoşa Milletvekili aday adayı olduğunu açıklayan Ahmet Savaşan, istesek de istemesek de siyasetin hayatımızın her alanına nüfuz ettiğini belirterek, “biz siyasetle ilgilenmesek de o bizimle ilgilenmeyi ihmal etmiyor ve bizi çepeçevre kuşatıyor. Bu kadarla da kalmıyor; siyaset, sadece bireyler olarak bizim değil toplumların, ülkelerin ve bütün insanlığın kaderini çiziyor, Dünya’nın dengesini belirliyor” dedi. Ülkelerin müreffeh yarınları için, siyasetin, erdemli, bilgili kişilerin mutlaka aktif rol almasını gerektiren kutsal ve seçkin bir bilim ve sanat olduğunu belirten Ahmet Savaşan, turizm, sağlık ve eğitim alanlarında yirmi yıla yakın bir süredir gerek yurt içinde gerekse de uluslararası alanda topluma hizmet için çalıştığını, görev verilirse bu alanlardaki hizmetlerini meclis çatısı altında sürdürmek istediğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.