1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Çakıcı: Yeni seçim sistemi felaket getirecek
Çakıcı:  Yeni seçim sistemi felaket getirecek

Çakıcı: Yeni seçim sistemi felaket getirecek

TKP Yeni Güçler Başkanı Prof.Dr. Mehmet Çakıcı, Seçim ve Halk oylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

A+A-

Diyalog gazetesinden Pelin YÜKSELAY’a konuşan Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP Yeni Güçler ) Başkanı Prof.Dr. Mehmet Çakıcı, Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dış ilişkiler Komitesinde görüşülen Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.  Çakıcı yaptığı açıklamada, “ Meclis komite toplantılarına katılıyorum defalardır ve uyarıyorum ne yazık ki uyarılarım dikkate alınmıyor. Bu seçim yasası felaket getirecek. Yasanın şimdiki haliyle oyların sayılması mümkün değildir. Oyların en az yüzde 30’u yanlış sayılacak. Karma kullanılan oyların hemen hemen hepsi yanacak” dedi.

Çakıcı, “ Oy verecek olan vatandaş sandığa girdiğinde nasıl oy kullanacağını hatırlamayacak. Vatandaşlar 15 dakikadan önce sandıktan çıkamayacak. Bu sefer sandıklarda kuyruklar oluşacak ve seçmen bir günde bitmesi mümkün olmayacak. Yaşlı insanlar nasıl oy verecek? Sistem o kadar karışık ki oylar yanacak. Uyarıyorum, söylüyorum. Uyarım dikkate alınmıyor. Kişisel menfaatler uğruna seçim sisteminin bu şekilde değiştirdiler. Küçük bölgelerinde kendi menfaatlerin düşünerek hareket ediyorlar. Galeleri, insanların oy kullanmasını kolaylaştırmak değildir. ‘Biz bundan nasıl menfaat elde edebiliriz’ gailesindedirler. UBP-DP ve CTP bu sisteme ne yazık ki karşı değildir. Ve ben onlara söylüyorum. İlk seçimde ortaya çıkacak olan kaosun, skandalın sorumlusu sizlersiniz” açıklamasında bulundu..

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı madde madde görüşmeyi sürdürdü. Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi dün  saat 10.00’ da  toplandı. UBP Milletvekili İzlem Gürçağ başkanlığında toplanan Komite’ye; DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, CTP Milletvekili Asım Akansoy, UBP Milletvekili  Erdal Özcenk, TDP Milletvekili Zeki Çeler,  Bağımsız Milletvekili  Mehmet Çakıcı, ve Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz  katıldı. Komite toplantısında, Başbakanlık’tan Metin Beyoğlu, Bügem Kırgın, Zeynep Denner ve Seçim Mukayyidi Hurşide Paşa da yer aldı.

TKP Başkanı Mehmet Çakıcı:  Felaket getirecek

Meclis komite toplantılarına katılıyorum defalardır ve uyarıyorum ne yazık ki uyarılarım dikkate alınmıyor. Bu seçim yasası felaket getirecek. Yasanın şimdiki haliyle oyların sayılması mümkün değildir. Oyların en az yüzde 30’u yanlış sayılacak. Karma kullanılan oyların hemen hemen hepsi yanacak.

Öyle karışık bir sistemdir çünkü. Lefke’de 6. Bölge çıktıktan sonra iyice karışık oldu. İnsanlar sandığa girdiğinde nasıl oy kullanacağını hatırlamayacak. Vatandaşlar 15 dakikadan önce sandıktan çıkamayacak. Bu sefer sandıklarda kuyruklar oluşacak ve seçmen bir günde bitmesi mümkün olmayacak. Yaşlı insanlar nasıl oy verecek? Sistem o kadar karışık k oylar yanacak. Uyarıyorum, söylüyorum. Uyarım dikkate alınmıyor. Bizi ilk seçimde kaos bekliyor, skandallar bekliyor.

Kişisel menfaatler uğruna seçim sisteminin bu şekilde değiştirdiler. Küçük bölgelerinde kendi menfaatlerin düşünerek hareket ediyorlar. Galeler, insanların oy kullanmasını kolaylaştırmak değildir. ‘Biz bundan nasıl menfaat elde edebiliriz’ gailesindedirler. UBP-DP ve CTP bu sisteme ne yazık k karşı değildir. Ve ben onlara söylüyorum. İlk seçimde ortaya çıkacak olan kaosun, skandalın sorumlusu sizlersiniz. Komite toplantılarına ben de katılıyorum. Bugüne kadar üç tane öner yaptım konuyla ilgili. Tek bölge yapalım, bölgeler kaldıralım dedim, kabul görmedi. Tek bölge yapmıyorsak 3 bölgeye düşürelim, insanların hatırlaması açısından, daha kolay oy vermeler açısından daha y olur dedim, bu da kabul görmedi. Cezaların artırılmasını istedim. Sandık başkanları usulsüzlük yaptıkları halde para cezası değil, hapis cezası alsınlar dedim. Bu da kabul görmedi. Garp bir şekilde insan hayatını kolaylaştırmak adına sunduğum bu önerilerden tek bir tanesi bile kabul görmedi. İstemiyorlar, yapmıyorlar. Çok büyük bir skandal bekliyor bizi ilk seçimlerde. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.