1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Cep telefonu kanser yapıyor mu? Kansere sebep oluyor mu?
Cep telefonu kanser yapıyor mu? Kansere sebep oluyor mu?

Cep telefonu kanser yapıyor mu? Kansere sebep oluyor mu?

Cep telefonu kanser yapıyor mu? Kansere sebep oluyor mu?

A+A-

NTP (National Toxicology Program/Ulusal Toksikoloji Programı) tarafından iki farklı hükümet araştırması gerçekleştirildi. Cep telefonlarından yayılan radyasyonun insan sağlığı üstündeki etkisinin sonuçları yayınlandı. Cep telefonları kanser veya başka hastalıklara neden oluyor mu? İşte detaylar...

NTP'nin son çalışmalarında fareler, cep telefonu ve mikrodalga fırınlardan yayılan tipte radyo frekansı radyasyonuna (RFR/Radio Frequency Radiation) maruz kaldı. RFR'ye maruz kalan farelerin, radyasyon almayan diğer farelerle sağlık açısından bir farkı olmadığı, hatta bazılarının ise daha uzun yaşadığı gözlendi.

NTP'nin üst düzey yetkililerinden biri olan Dr. John Bucher yaptığı açıklamada, "Şu anda cep telefonundan yayınlan radyasyonun kanser riskini artırdığı konusunda tutarlı bir kanıt yok. Kablolu veya kablosuz kulaklıklar gibi teknolojiler başa ve beyne olan RFR maruziyetini azaltabilir" dedi.

Bucher, bir risk varsa da bunun küçük bir şey olduğunu vurgularken, kullanıcıların telefonlarıyla uyumamalarını ve cihazlarını yattıkları yerden biraz uzağa koymalarını da önerdi.

NTP'nin çalışmasından önce yapılan başka bir araştırma daha var.

Cancerepidemiology.net sitesi tarafından yayınlanan çalışma sonuçlarında, Avustralya'da 1982-2013 yılları arasındaki beyin tümörü vakalarıyla, cep telefonu kullanım verileri eşleştirildi.

Burada bilgisayar modeline dayanan tahminler var. Beyin tümörü kadınlar arasında belli bir seviyede kalırken, erkekler arasında yükselmiş. Fakat bu artış cep telefonlarının kullanımından daha önce, 1982 civarında gerçekleşmiş görünüyor.

Sonuçlar temelde cep telefonu kullanımının artmasıyla birlikte beyin tümöründe artışın olmadığını gösteriyor. Kanser oranındaki artış ise geliştirilmiş görüntüleme teknikleri kullanılarak kanserin daha iyi algılanmasına atfediliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.