1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ & BİLİM

  3. Cihatçılar yıllarca iş bulma platformu LinkedIn'i kullanmış
Cihatçılar yıllarca iş bulma platformu LinkedIn'i kullanmış

Cihatçılar yıllarca iş bulma platformu LinkedIn'i kullanmış

İş bağlantıları kurmak ve iş aramak için kullanılan profesyonel sosyal ağ LınkedIn, 11 Eylül saldırılarıyla bağlantılı olduğu belirtilen radikal İslamcı bir vaizin Müslümanları şehit olmaya çağıran ve şiddete teşvik eden konuşmalarına ev sahipliği yaptı.

A+A-

BBC'de yer alan habere göre 8 yıl boyunca bu tür içerikleri yayımlayan Microsoft'a bağlı şirket, Küresel Değişim için Tony Blair Vakfı'ndan analist Mübariz Ahmed'in araştırması sonrası durumdan haberdar olabildi.

Buna göre, 2009 ile 2016 yılları arasında LinkedIn'in 'slideshare' adı verilen bölümünde 18 ayrı cihat içeriği yer aldı.

Slideshare, sunumları, infografikleri, belgeleri ve videoları destekleyen bir hizmet.

LinkedIn kaldırana kadar, habere konu olan içerikler tam 21.000 görüntülemeye ulaştı. Bazı içerikler 8 yıldır sitedeydi.

İKİSİ DE BİLİNEN CİHATÇILAR

Konuşmaların, ABD'deki 11 Eylül saldırısından önce iki terörist hava korsanıyla temas kurduğu belirtilen din adamı Enver el Evlaki ve Suriyeli radikal din adamı Ömer Bakri Muhammed'e ait olduğu belirtiliyor.

Muhammed'in 2013 yılında Lee Rigby adlı bir askerin Londra'nın güneyinde biri sonradan İslamiyet'e geçen iki fanatik tarafından kafası kesilerek öldürülmesinde de parmağı olduğu iddia ediliyordu.

Durumu açığa çıkaran Ahmed, BBC'ye verdiği demeçte iki cihatçının 'bilinen ideologlar' olduğuna dikkat çekti.

ÇOCUKLARA CİHAT EYLEMLERİ ÇAĞRISI

İçerikler arasında Müslümanlara 'şehitlik peşinde koşmaları' ve çeşitli şiddet eylemleri çağrıları; cihatçı eylemleri finanse etmeleri talebi; demokrasinin İslam'a aykırı olduğunu belirten bir konuşma; çocuklara, cihatçı eylemler için ebeveynlerinin onayına ihtiyaç olmadığına dair bir çağrı; ve Hz.Muhammed'i tasvir eden karikatürlere misilleme emri yer alıyor.

Bir LinkedIn sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada, Slideshare sekmesinde yer alan her sunumun kullanıcılar tarafından raporlanmasına imkan sağlandığını ancak bu işlevi sitede daha kolay bulunabilir hale getireceklerini açıkladı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.