1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Çocuğum Sağlak mı? Solak mı?
Çocuğum Sağlak mı? Solak mı?

Çocuğum Sağlak mı? Solak mı?

İlkokul süreci başlamadan evvel yada sürecin başlamasıyla özellikle ebevenylerin en çok merak ettiği konulardan biri, konuyla ilgili sorularımızı Uzman Klinik Psikolog Berrak Yörük’e sorduk.

A+A-

İlkokul süreci başlamadan evvel yada sürecin başlamasıyla özellikle ebevenylerin en çok merak ettiği konulardan biri, konuyla ilgili sorularımızı Uzman Klinik Psikolog Berrak Yörük’e sorduk.

El kullanımı sadece küçük kas becerileriyle kalemi kontrol altında tutmak demek değildir.  Beyindeki düşünme, karar verme gibi süreçlerle de bağlantılı olup beynin ortak bir uyumda işlemesini gerektirir.

Sağ elini kullanan bireylerin büyük bir çoğunluğunun beyninin sol tarafı sağ tarafına göre daha gelişmiş bir görünümdedir. Buradan da çıkarımda bulunacağımız üzere solaklarda sağ tarafın daha gelişmiş göründüğünü söyleyebiliriz.

Beynimizin sağ ve sol kısımları farklı zihinsel süreçleri yönetmektedir. Sağ eli yöneten beynin sol kısmı yani konuşma, yazı yazma dil becerileri ve sayısal alandan sorumlu olup sağ kısma göre daha spesifik özellikleri ayırt etme konusunda yol alırken sol eli yöneten beynin sağ kısmında ise sanat, müzik ve duygulardan sorumlu olup bu kısım soyut düşünür.

Solaklık erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmektedir.

Ebeveynler Çocuklarına Hangi Eli Kullanmalı Konusunda Yönlendirme Yapmalılar mı?

Çocuğunuzu sağ elini kullanması konusunda baskılamamalılar ve asla yönlendirme yapmamalılar. Kalemi veya kaşığı doğru biçimde tutması yönünde uyarıp yönlendirme yapılabilir ancak sağ elimi sol elimi ayrımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var;

  • Tek ayaküstün de durmasını söylediğinizde sol ayağının üstünde durmayı tercih ediyorsa solak olma ihtimalini düşünebilirsiniz,
  • Çocuğunuza bir top vererek topu tek eliyle atmasını söyleyerek topu hangi eliyle attığını gözlemleyebilirsiniz,
  • Çocuğunuz ona uzatılan bir şey olduğunda onu hangi elinde almaya yöneliyor,
  • Dişlerini fırçalarken, yemek yerken hangi elini kullanıyor,
  • Boyama yaparken hangi elini kullanıyor veya daha uzun süreyle kullanıyor,
  • Çorabını giyerken hangi ayağından başlıyor,
  • Herhangi bir şeyi karıştırırken ya da döndürürken saat yönüne doğru mu karıştırıyor yoksa tam aksi yönde mi?
  • Çocuğunuza bir el kuklası verip hangi eli ile oynatmayı tercih ediyor?

İyi bir gözlemle bu soruların yanıtlarını ebeveynler öğrenebilirler.

Solak Çocukların Ailelerinin İlk Etapta Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir ?

  • Sağ elin kullanılması konusunda kesinlikle çocuğunuza baskı uygulamayın. Bu konuda baskı uygulamanız sonrasında öğrenme sorunları gibi olumsuz sonuçları önünüze çıkarabilir. Bu konuyla ilgili bir çok araştırmanın olduğu unutulmamalıdır.
  • Çocuk okula başlarken solak olması öğretmene mutlaka iletilmeli ve çocuğun sınıfta sıranın sol tarafına oturtulması konusu konuşulmalıdır.
  • Çocuğunuz sağ el kaslarını geliştirmesi için o eliyle oyun hamuru oynamasına dikkat ederek destekleyebilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki çocuğunuz bir buçuk iki yaş aralığından önce bir elini diğer eline göre daha fazla kullanıyorsa bu durumu çocuk doktoruna söylemeniz gerekmektedir. Bu durum çocuğunuzun hareket gelişiminde bir anomalinin göstergesi olabilir.

Dip not olarak; solakların Post Travmatik Stres Bozukluğu yaşama ihtimalleri daha fazladır. Bunun nedeni ise beynin sağ kısmı korku duygusundan sorumlu olmasıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.