1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Çocuklarımız okulsuz kalmasın
Çocuklarımız okulsuz kalmasın

Çocuklarımız okulsuz kalmasın

Girne’de okul eksikliğine dikkat çekmek amacıyla dün, Girne Hirondel Çemberi’nde bir eylem gerçekleşti.

A+A-

Elmas TOKAY

Uzun süredir Girne’deki devam eden okul eksikliğiyle ilgili soruna dikkat çekmek ve bölgeye, yeni okullar yapılmasını sağlamak amacıyla kurulan “Çocuklarımız Okulsuz Kalmasın Hareketi”, dün akşamüzeri Girne Hirondel çemberinde bir eylem gerçekleştirdi.

Eyleme, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Girne İnisiyatifi, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve bölge okullarının okul aile birlikleri, öğretmen ve öğrencileri de destek verdi. Bu arada eyleme katılan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, bu sorunlarla ilgili olarak önceki gün bazı adımlar atıldığını, Bakanlar Kurulu’ndan okul için bir yer ayrıldığına ve ihaleye çıkma prosedürünün başlatıldığına dikkat çekti

Nüfus 100 bine ulaşıyor

Çocuklarımız Okulsuz Kalmasın Hareket’i adına basın açıklamasını, Çatalköy İkokulu Okul Aile Birliği Asbaşkanı Nihan Güleryüz okudu. Güleryüz, iş yerleri ve otellerle her gün gelişen Girne’de nüfusun, 100 bine ulaştığına dikkat çekerek bölgede yeni okullara ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.

43 yılda Girne’ye sadece 1 yeni ortaokul ve 1 yeni ilkokul inşa edildiğini belirten Güleryüz, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü tarafından hazırlanan 2017 yıllık eğitim raporunda, kamusal alanda ortalama sınıf sayısı 21 öğrenci olduğu, AB’de bu ortalamanın 20, G 20 ülkelerindeyse 24 olduğuna vurgu yaptı.

Milli Eğitim Şurası’nda, ilkokullarda,  en fazla 26, beş yaşta 20 ve 4 yaş sınıflarında 16 olması yönünde uzlaşı bulunduğunu anımsatan Güleryüz,  Eğitim Şurası kararlarına göre, okulların toplam öğrenci nüfusunun belirlenmesi gerektiğini de anımsattı.

Sınıflarda öğrenci sayısı 32 -42 arasında

Güleryüz, bugün Girne ve bölgesindeki ilk ve ana okullarda,  öğrenci sayılarının, eğitim şurası kararları, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ülkesi ve AB ülkelerinin ortalamasının çok üzerinde olduğuna dikkat çekerek, ülkemizde ise, öğrenci nüfusunun 32 ile 42 arasında değişen kalabalık sınıflarda öğretim gördüğünü ifade etti.

Bu durumun devamı halinde önümüzdeki yıl okulların bu şekilde eğitim verilmesinin imkânsız hale geleceğini dile getiren Güleryüz, Milli Eğitim ve Kültür eski Bakanı Özdemir Berova’nın, “okul yapacak bütçe ayrıldı ancak okul yapacak yer bulamıyoruz”  söyleminin gerçekleri yansıtmadığını ifade etti.

“Biliyoruz ki okul yapacak  çok arazi vardır ve doğru yer seçimi yapılarak inşa edilecek yeni okullarla, Girne’nin trafik sorunu da rahatlayacaktır” diyen Güleryüz,  hükümetin çok geç olmadan okul yapmak için yer ayırmasını, okullara  yatırım yapmasını, kapatılan  Beylerbeyi ve Zeytinlik  ilkokullarını düzenleyerek, önümüzdeki ders yılına hazırlamasını talep ettiklerini vurguladı.

Eğitimin genelinde ciddi sorun yaşıyoruz

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, özelde Girne, genelde ülke eğitimde birçok sorun bulunduğunu

anımsatarak, yıllar öncesinden bu sorunlara dikkat çektiklerini ve dile getirdiklerini kaydetti.

Bölge okul aile birliklerinin oluşturduğu “Çocuklar Okulsuz Kalmasın Hareketi”ne destek verdiklerini vurgulayan Elcil, Girne’de yeni okular yapılmasını, çocukların artık kalabalık sınıflarda eğitim almamasını, okula gidemeyen çocukların da bir an önce eğitim yaşamına kavuşmasını istediklerini ifade etti.

Elcil, bu sorunların sadece Girne merkezde değil,  Lapta’dan Çatalköy’e kadar bütün bölgede geçerli oluğunu ve taleplerinin bölge genelini kapsadığını kaydetti.

Bu sorunlarla ilgili olarak önceki gün bazı adımlar atıldığını, Bakanlar Kurulu’ndan okul için bir yer ayrıldığını kaydeden Elcil, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakan Serdar Denktaş’ın, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı görevini devralır almaz bu konuda adım attığına dikkat çekti.

Okul için yer bulundu

Elcil, yapılan toplantıdan sonra okul için yer bulunduğunu ve ihaleye çıkma prosedürünün başlatıldığını, Çatalköy İlkokulu’nun eğitim altyapısının geliştirilmesine yönelik projede ihaleye çıkılması için girişim başlatıldığını kaydetti.

Ana okula kayıt yaptıran ancak eğitime başlayamayan 83 öğrencinin, sınıflarının inşası tamamlanıncaya kadar 1 haftalık bir süreçte özel bir okulun boş sınıflarında eğitim almaya başlayacağını kaydeden Elcil, bu olumlu adımları desteklediklerini belirterek, Serdar Denktaş’a bu olumlu adımlar için teşekkür etti.

Eğitim konusunda atılan bu olumlu adımların devam etmesini dileyen Elcil, bunların hükümetin sorumluluğunda olan ve çözmesi gereken sorunlar olduğuna vurgu yaparak, bunların giderilmemesi halinde eğitimde kaos yaşanacağını söyledi. Eyleme katılan Girne İnisiyatifi, KTOEÖS ve diğer okul aile birliği temsilcileri de konuyla ilgili kısa birer açıklama yaptı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.