1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi 6 Ekim Serebral Palsi Farkındalık Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu
DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi 6 Ekim Serebral Palsi Farkındalık Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi 6 Ekim Serebral Palsi Farkındalık Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne bağlı Pediatrik Rehabilitasyon Ünitesi 6 Ekim Serebral Palsi Farkındalık Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

A+A-

Serebral palsi çocukluk çağı engelliliğin en sık karşılaşılan nedenidir. Dünya’da 17 milyon serebral palsili birey yaşamaktadır ve buna göre 350 milyon insan serebral palsi ile yakından bağlantılıdır. Serebral palsi esas olarak hareketi etkileyen kalıcı bir engellilik durumudur. Karmaşık bir durum olup harekete ek olarak farklı vücut işlevlerini de etkileyebilmektedir. Örneğin serebral palsili çocukların dörtte biri konuşamamakta ve yarısında zihinsel engel görülmektedir. Yaşam boyu sürmekte ve kesin bir tedavisi bulunmamaktadır.

6 Ekim Serebral Palsi Farkındalık Günü serebral palsili çocuk ve yetişkinler için bir ses oluşturmayı amaçlamaktadır. Serebral Palsi Farkındalık Günü ilk olarak 2012’de Amerika ve Avustralya’daki serebral palsi dernekleri tarafından “1 dakikada benim dünyamı değiştir” projesiyle başlatılmıştır. Bu projenin sonunda Dünya’nın her yerinden yaklaşık 500 fikir ortaya konmuştur. Fikirler arasında Türkiye’de serebral palsili olan Alper Sirvan’ın fikri kullanılarak solar güçle çalışan bir tekerlekli sandalye modeli geliştirilmiştir. Sirvan’ıın fikri Virginia Üniversitesi tarafından ete kemiğe büründülerek ödüllendirilmiştir. 

Serebral palsi tanısı sonrasında aileler hemen tedavi seçeneklerini sormakta ve tam tedavisi olmasa da bağımsızlığın ve yaşam kalitesinin önemli derecede artması için fizyoterapi ve rehabilitasyonun primer yaklaşım olduğunu öğrenmektedirler. Buna göre serebral palsili çocukların hayatında fizyoterapistlerin rolleri önemlidir. Çok yönlü bir etkilenim olup birçok sağlık profesyoneli ile birarada olunma olasılığı olsa da ortak etkilenen işlevin “hareket” olması sebebiyle ailelerin ihmal etmeyeceği ve ihtiyaç duyacağı tek girişim fizyoterapi programıdır.

Beyinde bir etkilenim sonucu oluşan bu durumun fizyoterapi ve rehabilitasyonunda beynin şekil alabilme yeteneği kullanılmaktadır. Beynin bu yeteneği bebeklik çağında en yüksek seviyede olduğu için de ne kadar erken o kadar çok kazanım olarak bilinmektedir. Yani erken fizyoterapinin serebral palsideki önemi her gün daha da vurgulanmaktadır. Sadece tanı almış bebekler değil, bu tanıyı alma riski olan bebeklerin (prematüre, düşük doğum ağırlıklı vb.) de bu sebep gözönünde bulundurularak koruyucu veya zaman kaybetmemek adına erken yaklaşım olması açısından fizyoterapistlere yönlendirilmesi gerekmektedir.

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ailesi olarak serebral palsili çocukların ve erişkinlerin hayatlarına aktif olarak dahil oluyoruz. Çocuk fizyoterapistleri olarak en güncel bilgilerle ve iyi bir ekipman ile çocukların hareket becerilerini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca serebral palsiye eşlik edebilen komplikasyonların giderilmesi için kardiyopulmoner ünitesi ve protez-ortez ünitesi  gibi ünitelerimiz ile de ekip olarak çalışıyoruz.

Biz fizyoterapistler serebral palsili çocukların hareketlerini çeşitli yaklaşımlar kullanarak geliştirmeyi ve daha iyi hareket etmeleri için gerekli çevresel düzenlemeleri yapmayı amaçlıyor ve başarıyoruz. Bunlar sonucunda da toplumun önemli bir bölümünün yaşam kalitesini artırmış ve onların hayatına anlam katmış oluyoruz.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.