1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Davulcu: Yemlik arpaya zam kararı yanlıştır
Davulcu: Yemlik arpaya zam kararı yanlıştır

Davulcu: Yemlik arpaya zam kararı yanlıştır

TKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Davulcu, yemlik arpaya yapılan zammın yanlış olduğunu ifade ederek, geri alınması gerektiğini kaydetti

A+A-

Açıklama şöyle:

Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK)’ün yemlik arpanın satış fiyatına zam yapması yanlış bir karardır. Hayvan üreticisi bakımından yeni hasat dönemi olan Mayıs ayına kadar 8 ay gibi çok uzun bir süre vardır. Üretici bu 8 ay boyunca yemlik arpayı pahalıya satın alarak üretim yapmak zorunda kalacaktır. Daha yazın sonu bile gelmeden yemlik arpaya zam yapılması hayvan üretiminin ana girdisinin pahalandırılması anlamına gelmektedir. Bu karar yurttaşlara et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinin zamlanması olarak yansıyacaktır.

“Yemlik arpa fiyatının dünya piyasalarındaki yükselişini” zam kararına gerekçe olarak gösteren TÜK Yönetiminin bu kararı, kuruluş amaçlarına aykırıdır. Kurumun kuruluş amacı “kamu yararı ve ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bu bakımdan arpa denetime tabi maddedir ve toplumun sağlıklı beslenmesi açısından büyük öneme sahiptir.

Dünya piyasalarındaki fiyat oynamaları anında hayvan üreticisine yansıtılacak saydı, Toprak Ürünleri Kurumuna gerek olmazdı. TÜK’ün varlık nedeni, hayvan üreticisini dünkü zam kararı gibi yanlışlardan korumak içindir.

32/1992 sayılı TÜK Kuruluş Yasası’nın, Kurumun görev yetkileri başlıklı 5. Maddesinin birinci fıkrası, “Denetime tabi maddeyi ithal etmek veya ithalini denetlemek; denetime tabi maddeyi satın almak veya satmak veya alım ve satımını denetleyerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde denetime tabi maddenin iyi kalitede ve yeterli miktarda bulunmasını sağlamak;” demektedir.

Bu maddenin gereği olarak TÜK yönetimi KKTC’de iyi kalitede ve yeterli miktarda yemlik arpa bulundurmak zorundaydı. Eğer yasanın kuruma yüklediği görevi yerine getirmiş olsalardı “dünya piyasalarındaki fiyat değişiminden” etkilenmemiş ve yemlik arpaya zam yapmış olmayacaklardı.

Bu bakımdan hükümeti yemlik arpaya yapılan zam kararını onaylamayıp iptal etmeye davet ederiz.

Bilinmesini isteriz ki, kötü yönetim kader değil sadece yanlış tercihtir. Kıbrıs Türk hayvan üreticisi ve çiftçisi gibi tüm üretici kesimleri destekleyecek ve önünü açacak alternatif siyasi hareket vardır.

TKP Yeni Güçler “Halkın İktidarı”nı oluşturmak için göreve hazırdır.

Mehmet Davulcu

Genel Başkan Yardımcısı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.