1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Devlet bankalara gebe
Devlet bankalara gebe

Devlet bankalara gebe

Ekonomist Okan Veli Şafaklı, sürekli bütçe açığı veren KKTC’de açığın kapatılması için bankalardan iç borçlanmaya gidilmesinin beraberinde çok ciddi tehlikeleri de getireceğini vurguladı.

A+A-

Ekonomist Okan Veli Şafaklı, KKTC’nin iç piyasadaki borçlarını ödeyemeyen, dünyada borçlu üçüncü ülke olduğunu ve iflas bayrağını çektiğini söyledi. Şafaklı, açıkları kapatmak için iç piyasada borçlanmaya devam edilmesinin de hem tehlikeli hem de gebe kalan bir yapı oluşturduğuna dikkat çekti.

Şafaklı, “Bankalara gebe kalınıyor bu çok tehlikeli bir sonuç doğuracak. 800 milyon açığın üzerine hala borçlanmaya devam edilmesi halinde finans sektörüne ve bankalara karşı mecburiyet artacak ve faizler de bel bükecek” şeklinde konuştu.

Tüketici Kredileri Koruma ve Faiz Yasalarının hala geçirilememesinin en büyük nedenlerinden birinin de iç borçlanma temelinde, bankalara olan bağımlılığın olduğunu belirten Şafaklı, “Hem gebe kalma hem de finans dünyasının taleplerini gerçekleştirmeye mecburiyet devletin içerisine girdiği çıkmazı daha da boğacaktır” diye konuştu.

İç borçlanmanın artışının ve bazı odak noktalarına bağımlı olmanın beraberinde şeffaf ve hesap verebilir olmayan bir yapıyı getirdiğini söyleyen Şafaklı, “Sit alanlarına inşaat izni verildiğini görüyoruz ya da uygun olmayan yerlerde uygun olmayan yapılaşmaları eleştiriyoruz, bunlar neden oluyor peki? İşte gebe kalmanın bize getirdiği en önemli sorun da budur” dedi.

 

Haberin devamı için tıklayınız.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.