1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Dolar haftaya sert düşüşle başladı
Dolar haftaya sert düşüşle başladı

Dolar haftaya sert düşüşle başladı

Dolar/TL Erdoğan-Trump görüşmesi sonrası açıklamaların olumlu algılanmasıyla 5.70'in altına geriledi. Borsa yüzde 2'nin üzerinde primle açıldı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın G20 zirvesinde yaptığı görüşme sonrası yapılan açıklamaların piyasaları rahatlatmasıyla yeni haftaya düşüşle başlayan dolar/TL 5.70 seviyesinin altına geriledi.

Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in, G20 zirvesi esnasında yaptıkları ikili görüşmede tıkanan ticaret müzakerelerini tekrar başlatma karar almasının küresel piyasaları da olumlu etkilemesiyle dolar/TL'de aşağı yönlü bir seyir gözleniyor.

Cuma günü 5.7875 seviyesinden kapanan dolar/TL, bu sabah 5.6760 seviyesine kadar geriledi. Bu seviye Türkiye piyasalarının bayram tatili nedeniyle kapalı olduğu 5 Haziran'da görülen 5.6605 seviyesi göz ardı edildiğinde 10 Nisan'dan bu yana en düşük seviye.

Kur saat 09:45'te 5.6970 seviyesinde yer aldı. Euro/TL ise yüzde 2'nin üzerinde düşüşle 6.46 seviyelerinde.

Gerçekleşen görüşmede Trump'ın Türkiye'ye Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi alım kararı konusunda adil davranılmadığını söylemesinin ardından Erdoğan, ABD'nin S-400 nedeniyle Ankara'ya yaptırımlar getirmeyi planlamadığını belirtti. Erdoğan, S-400'lerin Temmuz ayının ilk yarısında teslim edileceğini ve Trump'tan hiçbir yaptırım olmayacağını doğrudan duyduğunu söyledi.

Erdoğan ile görüşmesi öncesinde ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulayıp uygulamayacağı sorulduğunda Trump, konunun ele alındığını ancak bunun "iki yönlü bir yol" olduğunu ve iki tarafın da "farklı çözümleri" değerlendirdiğini söyledi.

Borsada yüzde 3'e yakın yükseliş

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 2,26 artışla 98.662,85 puandan başladı. BIST 100, günün ilk işlemlerinde 99.139 puana kadar çıktı. Bugün yurt içinde veri gündeminin zayıf olduğunu, ABD ve Avro Bölgesi'nde açıklanacak imalat sanayi PMI verisinin takip edileceğini bildiren analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 99.500 puanın direnç, 96.500 puanın destek konumunda bulunduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.