1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Dolar ne kadar oldu? Kuzey Irak doları uçurdu
Dolar ne kadar oldu? Kuzey Irak doları uçurdu

Dolar ne kadar oldu? Kuzey Irak doları uçurdu

Kuzey Irak'taki referandum kararı ile yükselen dolar bu sabah 3.48'in üzerinde işlem görüyordu. Öğlene doğru dolar/TL 3.50'yi aşarak 23 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Euro ise 4.20'yi aştı.

A+A-

ABD Merkez Bankası’nın Çarşamba günü sonuçlanacak toplantısı öncesi dolarda güçlenme EM para birimlerinde değer kaybına neden olurken, TSK’nın Silopi/Habur bölgesinde tatbikat başlatıldığını duyurmasının Kuzey Irak’ta gelecek hafta yapılacak referandum öncesi jeopolitik riskleri artırmasıyla TL dün en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Piyasanın bu hafta gündemindeki ana konular Çarşamba günü sonuçlanacak olan Fed toplantısı, siyasi tarafta ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın görüşmesi ile 25 Eylül’de yapılacak olan Kuzey Irak referandumu olacak. TSK’dan yapılan açıklamada, Silopi/Habur bölgesindeki tatbikatla eş zamanlı olarak terörle mücadele kapsamında sınır bölgesinde operasyonların icrasına devam edildiği belirtildi. Bir analist, “Bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinde dolar karşısında değer kaybı var ancak TL en çok kaybeden para birimi konumunda. Bunda da tatbikat haberi etkili oldu” dedi ve şöyle devam etti:

“Açıklama piyasada ‘Kuzey Irak’a bir askeri harekat/operasyon olur mu’ endişesi yarattı. Öte yandan global bazda geçen hafta başlayan hareket sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi paketini geçirilebilecek olması, ABD tahvil faizindeki yüksek seyrin önceki haftalara göre devam etmesi doların güçlü olmasına neden oluyor” dedi.

DIŞİŞLERİ: BİR BEDELİ OLUR

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu düzenleneceğini açıklamıştı. Dışişleri Bakanlığı geçen hafta yaptığı referandumun düzenlenmesi halinde “bunun bir bedeli olacağı” uyarısında bulunmuştu.

Cumartesi günü Başbakan Binali Yıldırım da yazılı bir açıklama yaparak, “IKBY’nin düzenlemeyi planladığı referandum, ülkemiz için bir ulusal güvenlik meselesidir. Bu konuda gereken her türlü adımı atacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi. Bu noktada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 21 Eylül’de ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşme yakından izlenecek.

Erdoğan, BM Genel Kurul çalışmaları için New York’a hareketi öncesinde dün Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de yapılacağını açıkladığı bağımsızlık referandumunun kendilerini rahatsız ettiğini belirterek, bu konuyu New York’ta BM genel Kurul çalışmaları sırasında Irak Başbakanı Haydar İbadi ile de görüşeceğini açıkladı. Erdoğan Cuma akşamı ATV-A haber ortak yayınında 27 Eylül’de yapılması planlanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının 22 Eylül’e çekildiğini ve Türkiye’nin bu referanduma ilişkin kararı ve atacağı adımların bu toplantıda ele alınacağını da belirtmişti.

Öte yandan dolar işlemcilerin Fed’in yılsonu itibariyle bir faiz artırımı daha yapıp yapmayacağına dair ipuçlarını izleyecekleri bugün başlayacak olan iki günlük toplantısı öncesi ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselişten destek buldu. Geçen hafta beklentilerin üzerinde gelen ABD tüketici fiyatları verisi Fed’in Aralık’ta tekrar faiz artıracağı beklentilerinin canlanmasına neden olmuştu.

Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilde spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.66 seviyesindeydi. Tahvil tarafında piyasalar Hazine’nin bugünkü ihalelerini izleyecek. Hazine bugün 8 Ağustos 2018 itfalı 11 ay vadeli kuponsuz Hazine bonosu ile 10 yıllık gösterge olan 11 Ağustos 2027 itfalı altı ayda bir yüzde 5.25 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvili yeniden ihraç edecek.

Kuzey Irak’taki referandum öncesinde Güney sınırında tatbikat başlatıldığı haberinin kurdaki yükselişi etkilediğini söyleyen  Uzman ekonomist Gizmen Nalbantlı  Sozcu.com.tr’ye yaptığı konuşmasında ” Borsadan yabancı çıkış oluyor ve karlar realize edilmeye başlıyor.  FED toplantısı ise kurdaki hareketin devamı için önemli olacak. . Trump döneminde ABD büyümesinin artacağı beklentisinin zayıflaması ve Fed faiz artışının 2017  Eylül’ünden 2018 ilk yarısına kayması doların değer kaybetmesine sebep oluyor. Son dönemde ise kasırgalar geçici olsa da Fed'i yavaşlatacak. Merakla beklenen Eylül toplantısında faiz artırımı olma ihtimali oldukça zayıf. Son dönemde gelen zayıf enflasyon verisi Fed'i güvercin olmaya itecektir. Ancak bilanço küçültmeye başlanmasını bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

Dışarıda ise FED toplantısı’nın  ise kurdaki hareketin devamı için önemli olduğunu söyleyen Nalbantlı ” Bilanço küçültme piyasada beklendiğinden çok fazla bir etkisi olmayacaktır. 2018 ve sonrası için enflasyon ve faiz artışları beklentisi aşağı yönlü revize edilirse başta dolar olmak üzere tüm varlık fiyatları sert hareketler görebiliriz. Kur tarafında 3.4750'nin üzerinde kaldığımız sürece 3.94'ten başlayan düşüş trendinin direnç seviyesi olan 3.53 görülebilir. FED toplantısı sonra 3.4750'nin altına olacak sarkmalarda ise 3.40-3.42 bölgesine doğru geri çekilme olabilir.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.