1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Dünyadaki bitkilerin beşte ikisi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya
Dünyadaki bitkilerin beşte ikisi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Dünyadaki bitkilerin beşte ikisi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

42 ülkeden 200’den fazla bilim insanı tarafından yapılan geniş kapsamlı bir araştırmada, dünya genelindeki bitkilerin beşte ikisinin küresel iklim değişikliği, habitat yıkımı ve aşırı tüketim nedeniyle neslinin tükenmekte olduğu açıklandı.

A+A-

Bilim insanları, dünyadaki bitkilerin beşte ikisinin neslinin tükenme riski altında olduğu konusunda uyardı. Araştırmacılar, ortadan kaybolmadan önce yeni türleri adlandırmak ve tanımlamak için zamana karşı yarıştıklarını açıkladı.

Dünyadaki bitkilerin beşte ikisi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya - 2

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE HABİTAT YIKIMI BAŞLICA SORUN

Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri tarafından hazırlanan bir rapora göre söz konusu bitkiler  ilaç, yakıt ve gıda olarak büyük potansiyele sahip türleri içinde barındırıyor. Ancak, habital yıkımı ve iklim değişikliği gibi küresel sorunlar nedeniyle bitki ve mantarların kullanılma fırsatları kaybediliyor.

 

Dünyadaki bitkilerin beşte ikisi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya - 3

BM BİYOÇEŞİTLİLİK ZİRVESİ GÜNÜNDE YAYINLANDI

Dünya Bitkileri ve Mantarlarının Durumu adlı rapor, 42 ülkeden 200'den fazla bilim insanın araştırmasına dayanıyor. Rapor, dünya liderlerinin biyolojik çeşitlilik kaybını ele almak için harekete geçmesi amacıyla düzenlenen Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik Zirvesi gününde yayınlandı.

Dünyadaki bitkilerin beşte ikisi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya - 4

CORONA VİRÜS PANDEMİSİ VE DİĞER SALGIN HASTALIKLARI TEDAVİ ETME YETENEĞİ OLAN BİTKİLER YOK OLUYOR

Kew'in bilim direktörü Prof. Alexandre Antonelli, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Yok olma çağında yaşıyoruz. Bu, risk ve acil eylem ihtiyacının çok endişe verici bir resmi. Zamana karşı yarışı kaybediyoruz çünkü türler bulup isimlendirebileceğimizden daha hızlı yok oluyor. Birçoğu, tıbbın en acil zorluklarından bazılarını ve hatta belki de şu anda devam eden corona virüs pandemisi ve diğer salgınları çözmek için önemli ipuçları barındırıyor” ifadelerini kullandı.

Dünyadaki bitkilerin beşte ikisi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya - 5

DAMARLI BİTKİLERİN YÜZDE 40'I TEHLİKEDE

Bilim insanları, bitiki ve mantarların neslinin tükenme riskinin daha önce düşünülenden çok daha yüksek olduğunu açıklayarak damarlı bitkilerin yüzde 39,4’ünün yok olma riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. Araştırma, tıp için kullanılan 723 bitkinin neslinin tükenme riski altında olduğunu ve dünyanın bazı bölgelerinde aşırı hasadın bu soruna yol açtığını ortaya koydu.

Dünyadaki bitkilerin beşte ikisi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya - 6

Bununla birlikte, geçen yıl 1,942 bitki ve 1,886 mantar, yiyecek, içecek, ilaç veya lif olarak değerli olabilecek türler dahil olmak üzere bilim için yeni olarak adlandırıldı.

Dünyadaki bitkilerin beşte ikisi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya - 7

MEVCUT BİTKİLERİN POTANSİYELİ DEĞRLENDİRİLMİYOR

Diğer taraftan raporda, mevcut bitki türlerinin yalnızca küçük bir kısmının gıda ve biyoyakıt olarak kullanıldığı ifade edildi.

Çalışmanın yazarları 7 binden fazla yenilebilir bitkinin verimli mahsul verme potansiyeline sahip olduğunu, ancak artan dünya nüfusunu bıldığını vurguladı.

Dünyadaki bitkilerin beşte ikisi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya - 8

Diğer taraftan, dünya çapında milyonlarca kişiye enerji sağlayabilecek yaklaşık 2 bin 500 bitki çeşidi varken, biyoyakıtların büyük çoğunluğunun yalnızca altı üründen (mısır, şeker kamışı, soya fasulyesi, palmiye yağı, kolza tohumu ve buğday) üretildiği belirtildi.

Dünyadaki bitkilerin beşte ikisi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya - 9

Kew'de koruma bilimi başkanı Dr Colin Clubbe BBC News'e yaptığı açıklamada, "Şu anda dünyadaki bitki ve mantarların çok küçük bir bölümünü, vahşi türlerin potansiyelini görmezden gelerek, gıda, ilaç veya yakıt için kullanıyoruz. Fakat şu anda artan bilgiye ve insanlığın iyiliği için gelişmiş araştırma tekniklerine sahibiz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.