1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Eğitim, vatandaşlık, müzakereler ve Karpaz konuşuldu
Eğitim, vatandaşlık, müzakereler ve Karpaz konuşuldu

Eğitim, vatandaşlık, müzakereler ve Karpaz konuşuldu

Meclis Genel Kurulu’nda milletvekillerinin güncel konuşmaları sürüyor.

A+A-

Toplantıda, eğitim, vatandaşlıklar, müzakereler ve Karpaz konuları konuşuldu.

ÇAĞLAR: “NÜFUS GİBİ ÜNİVERSİTE SAYISI DA PLANLANMALI”

CTP Milletvekili Mehmet Çağlar “eğitim” konulu güncel konuşma yaptı.

İlk olarak yükseköğrenimdeki sorunlara değinen Çağlar, üniversite sayısındaki artışa işaret etti. Bu artışa paralel öğrenci sayısının arttığını kaydeden Çağlar, nüfus gibi, üniversite sayısının da planlanması gerektiğini anlattı.

Öte yandan bu yıl yükseköğretimdeki öğrenci sayısında düşüş yaşandığı tespitini paylaşan Çağlar, bu düşüşün nedenlerinin bilimsel olarak belirlenmesini talep etti.

Çağlar yükseköğretimde LAÜ-AÖA arasındaki protokol, DAÜ Yasası gibi belli başlı sorunlara da işaret etti.

İlköğretim ve ortaöğretimdeki öğretmen ve yönetici eksikliğine değinen Çağlar, sınıflardaki öğrenci sayılarının yüksek olduğunu da kaydetti. 

Mehmet Çağlar kış saatine geçilmemesinin özellikle küçük yaştaki öğrenciler için sıkıntı yaratacağını söyledi.

Ombudsman’ın din dersleri konusunda yayımladığı rapora işaret eden Çağlar, bu derslerin zorunlu değil seçmeli olması gerektiğini belirtti.

Öğrencileri sınav odaklı sistemden uzaklaştırmak gerektiğini dile getiren Mehmet Çağlar, gerekirse kolej eğitiminin yaygınlaştırılabileceğini kaydetti.

CTP Güzelyurt Milletvekili Çağlar, yabancı dil eğitimine gereken önemin verilmediğini de söyledi.

BEROVA: “ÜNİVERSİTE İZİNLERİYLE İLGİLİ YASA CTP DÖNEMİNDE HAZIRLANDI”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Çağlar’a cevap vermek için kürsüye çıktı.

LAÜ – AÖA protokolüyle ilgili eleştirilere değinen Berova, AÖA’yı kapatma gibi bir düşünceleri olmadığını anlattı.

Üniversite sayısı konusunda bugüne kadarki sürede mevcut yasaya göre Milli Eğitim Bakanlığı’nca üniversite izni verildiğini söyleyen Berova, ilgili yasanın CTP hükümeti döneminde hazırlandığını anlattı.

Berova kendi hükümetleri döneminde bu konuda karar verme yetkisinin Meclis’e devredilmesi için çalışma yaptıklarını kaydetti.

Yükseköğretimdeki düşüş konusundaki düşüş konusunu da değerlendiren Berova, YÖK’ün aldığı bazı kararlar neticesinde bazı bölümlere kota konduğunu, düşüşte bunun payı olduğunu ifade etti.

Özdemir Berova, kolej sınavları konusunda eleştirilere katıldığını ancak sistem değişikliklerinin alelacele yapılmasının ciddi sıkıntılar yaratacağını söyledi.

AKANSOY: “ÖNEMLİ OLAN SUÇ İÇİN ÖNLEYİCİ TEDBİR ALMAKTIR”

Daha sonra CTP Milletvekili Asım Akansoy “vatandaşlık” konusuyla ilgili konuşma yaptı.

Konuşmasına kamera görüntüleme sistemi “mobese”ye karşı olduğunu söyleyerek başlayan Akansoy, suç oranlarının neden arttığı konusuna eğilmeden, bu gibi sistemlerle sorunun çözülemeyeceğini anlattı.

Akansoy “Önemli olan suç için önleyici tedbir almaktır” dedi. Akansoy, yeni cezaevi konusunda atılan adımlarla ilgili bilgi de istedi. 

Hükümetin vatandaşlık konusundaki icraatlarını eleştiren Akansoy, hesap verebilir şeffaf bir yönetim istediklerini kaydetti.

Akansoy vatandaşlık sayılarıyla ilgili soru önergesi verdiklerini anımsatarak, hükümetin vatandaşlıklarla ilgili çelişkili rakamlar verdiğini söyledi.

“Bu ülkede demokratik kurumlar varsa bir toplum varsa kendi irademize göre bir yol çizmemiz gerekir” diyen Akansoy, hükümetten talep edilen soru önergelerine yanıt verilmesini istedi.

Akansoy, hükümet yetkililerinin muhalefeti Rum yanlısı gösterdiğini iddia ederek; buna tepki gösterdi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün “Rumların KKTC’de bazı odakların harekete geçirerek Türkiye düşmanlığı yaratmaya çalıştığı” sözlerine atıfta bulunan Asım Akansoy, “Biz bu odakların kim olduğunu bilmek istiyoruz, Başbakan bunu açıklamaya davet ediyorum” dedi.

Beyaz kimlik konusuna değinen Akansoy, ilgili bakana bu konuda şimdiye kadar herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

CTP Milletvekili Asım Akansoy, “Biz CTP olarak vatandaş yapılmasına karşı değiliz” diyerek ancak yeni vatandaşlık yasasına ihtiyaç olduğunu ve bu yasanın da ülkedeki tüm vatandaşların görüşleri çerçevesinde şekillenmesi gerektiğini anlattı.

EVREN: “VATANDAŞLIKLAR GEREKÇELİ…”

Daha sonra İçişleri Bakanı Kutlu Evren kürsüye çıktı. Evren, “dağıtılan gereksiz vatandaşlıklar var” yorumuna karşılık vatandaşlıkların gereksiz dağıtıldığını düşünmediğini söyledi.

2005 yılında çalışmak için ülkeye gelen vatandaşlara o dönemin hükümeti kayıt işlemi başlatarak çalışmalarına, ev almalarına, iş kurmalarına izin verdiğini söyleyen Evren, bugün verilen vatandaşlıkların o günlerin uzantısı olduğunu belirtti.

Mobese konusuna da değinen Evren, bunun gelişmiş ülkelerde kullanılan bir sistem olduğunu söyledi.

“MOBESE HİBE PROGRAMI ÇERÇEVESİNDE”

Kutlu Evren mobese sisteminin bir hibe programı çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Evren seçmen kazanmak için vatandaşlık verildiği yorumuna cevaben, bunun 2005 yılında başlayan sürecin sonucu olduğunu tekrarladı.

“YURTTAŞLIK YASASI İÇİN ÇALIŞMA YAPILYOR”

Yurttaşlık Yasası konusunda çalışmaların yapıldığını, bununla ilgili muhalefet partilerinin de bilgilendirildiğini söyleyen Evren, yasanın Hukuk ve Mevzuat Dairesi’ne gönderildiğini söyledi.

“GEREKÇELER MUHACERET KAYITLARINDA VAR”

Gerekçesiz vatandaşlık verildiği eleştirilerine cevaben verilen vatandaşlıkların gerekçeli şekilde verildiğini dile getiren Evren, bu gerekçelerin Muhaceret Dairesi kayıtlarında bulunduğunu söyledi.

“AİLELER BİRLEŞSİN DİYE…”

CTP hükümeti dönemiyle şimdiki dönemde verilen vatandaşlık sayılarına değinen Evren, mevcut Muhaceret Yasası’nda anne baba vatandaşlık alırken çocuklar vatandaş yapılmadığını, kendi hükümetleri döneminde ailelerin birleştirilmesi için çocukların da vatandaş yapıldığını anlattı. Yatırımcılar ve iş insanlarına; öğretim görevlilerine; doktorlara da vatandaşlık verildiğini anlatan Evren, şimdiki hükümet döneminde bu nedenlerle daha çok vatandaşlık verildiğini kaydetti.

TÖRE: “RUMLARLA ORTAK BİR DEVLET KURULMAZ”

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra UBP Milletvekili Zorlu Töre “federasyon temelinde müzakereler” başlıklı konuşma yaptı.

“Rumlarla ortak bir anlayışla ortak bir devlet kurulmaz” diyen Töre, geçmişte kurulan devletin yıkıldığına işaret etti.

Kıbrıslı Rumların, “çok kazanımlar elde ettik” şeklindeki açıklamalarına değinen Töre, bu kazanımların ne olduğunu Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ağzından dinlemek istediğini söyledi.

KKTC’ye uygulanan ambargo ve izolasyonların kabul edilemez olduğunu ifade eden Töre, dünya bunu düzeltmezse Kıbrıslı Rumların çözüme yanaşmayacağını anlattı.

Töre, “Federasyon görüşmeleriyle yeterince zaman kaybettik, o zamanı devletimize harcayalım” dedi.

HAMZAOĞULLARI: “DİPKARPAZ BÖLGESİNE HİZMET GİTMİYOR”

Zorlu Töre’nin ardından CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları güncel konuşmasını yaptı

Hamzaoğluları konuşmasında Dipkarpaz ve Kaleburnu’ndaki sorunları aktardı.

İki köydeki 6 bine yakın koyunda Brucella hastalığı bulunduğunu bildiren Hamazaoğluları, insanların geçimlerini sağlayamadığını belirtti.

Bölgeye yatırım yapılmadığını da kaydeden Hamzaoğluları; Kral Mezarları Müzesi’nin ve Kaleburnu Sipahi yolunun yapılmamasını eleştirdi.

Hükümet yetkililerinin Karpaz bölgesindeki halka hizmet götürmediğini söyleyen Hamzaoğulları, Dipkarpaz’da açılan Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nin ihtiyaçları ve engelli vatandaşların sorunlarını da aktardı.

ATAOĞLU: “KRAL MEZARLARININ MÜZE OLMASI İÇİN GİRİŞİM BAŞLATTIK”

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu bir Dipkarpazlı olarak bölgedeki mağduriyeti anladığını kaydetti.

Ataoğlu, Kaleburnu’nda Kral Mezarlarının müze olabilmesi için girişim başlatıldığını ve gerekli finansmanın 2018 yılı bütçesine aktarılmasıyla müzenin açılabileceğini söyledi.

Engellilere yönelik ise Ataoğlu, Dipkarpaz Belediyesi iş birliğinde engelli vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.