1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Erhürman: “Sayın Saner ve Dürüst ne söylediyse yaptıklarını aklayamadı”
Erhürman: “Sayın Saner ve Dürüst ne söylediyse yaptıklarını aklayamadı”

Erhürman: “Sayın Saner ve Dürüst ne söylediyse yaptıklarını aklayamadı”

Meclis Genel Kurulu’nun toplantısı bugün 10 saat sürdü. 10 saatlik toplantının 7 saatinde Ercan Havalimanı konuşuldu.

A+A-

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner de kürsüye çıkarak eleştirileri yanıtladı.

DÜRÜST

Ercan Havalanı konusunda 2012’de yapılan ve ciro paylaşımını öngören kamu-özel ortaklığının yerinde bir adım olduğunu söyleyen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, devletin bu konuda brüt yüzde 55-56’lık kar payı olduğunu söyledi.

Sözleşmenin uzatılması konusuna değinen Dürüst, “Bu adım atılmasa devlet zarar edecekti. Tazminat büyüyecekti. Gelir gelmeyecekti.” dedi.

Dürüst, “Sürenin uzatılmasının yasal zemini vardır. Ben bu adımın arkasındayım. Bu adım, hukukla atıldı. Sözleşme devlet ortaklığı ile uzatıldı. Bu sadece Kemal Dürüst’ün değil, hükümetin, Bakanlar Kurulu’nun kararıdır.” açıklamasında bulundu.

Genel Kurul’daki konuşmalarda ek sözleşmenin “hukuka aykırı” yapıldığı yönünde ithamlarda bulunulduğunu belirterek, bu açıklamaların kendisini üzdüğünü dile getiren Dürüst, “Ek sözleşmeyi başsavcılık hazırladı.” dedi.

Bu adımın yeni havalimanının açılması için de önemli olduğunu söyleyen Dürüst, “ ‘Sözleşme uzatıldı, devlet zarara uğratıldı’ deniyor. Bunu hangi hesaba göre ortaya koyuyorsunuz? Havaalanını bitirme kararlığımız vardı, bazı adımları atmalıydık.” dedi.

Hükümetin yatırıma sahip çıktığını kaydeden Dürüst, bu konudaki teknik çalışmaların kalem kalem milletvekilleriyle paylaşılacağını kaydetti.

Dürüst, kendisini eleştiren CTP’li vekillere yönelik, “Siz hükümette olduğunuz dönemde bu konuda sorunları çözmek adına hangi adım attınız? Tazminat, mahkeme konusunda ne yaptınız?” diye sordu.

Olaya sadece muhalefet gözüyle bakılmaması gerektiğini ifade eden Dürüst, “Süre uzatma bizimle gündeme gelmedi.” dedi.

Ercan’dan bu yı lsonunda bütçeye 100 milyonu aşan bir gelir geleceğini kaydeden Kemal Dürüst, 2018’de açılacak havaalanı ile bu gelirin, bölümlere göre, 4-5 kat artacağını söyledi. 

Dürüst, “Soruşturma açılması konusundaki öneriye oyunuz ne olur?” sorusu üzerine, “Bu konuyu partimle görüşmem gerek.” dedi.

SOYER

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de Ercan ile ilgili süreçte tüm konuların enine boyuna tartışılması gerektiğini ifade ederek, aynı hataların yapılmaması için bunun önemli olduğunu anlattı.

Raporun çok değerli olduğunu aktaran Soyer, raporun istikbalinin ne olacağının da önemi olduğunu kaydetti.

Soyer, Güzelyurt Hastanesi ile ilgili rapor sürecine değinirken komite üyelerinin tüm bu verileri polise vererek, tahkikat istediğini ve polisin de bunu hazırladığını kaydederek, raporu hazırlayan polisin görev yerinden sürüldüğünü savundu.

Dürüst’ün ek sözleşmeyle yapımın süratlenmesi ve işletmenin devriden kaynaklanan gecikmelerden ötürü yaşanacak problemlerden devleti kurtardığından bahsettiğini ifade eden Soyer, “Bunun hesabını vermen lazım. Fes edilme koşullarını kendi elinle ortadan kaldırdın ve devleti ilk adımda mahkum ettin.” dedi.

Soyer, ek sözleşmede şirketin devlete bir daha dava açıp açamayacağına ilişkin bir madde olup olmadığını sorarak, “Böyle bir madde yok. Nasıl garanti verilir bir daha dava açılmayacak diye?” dedi.

Şu andaki yapıda gücün şirkete geçtiğini ve şirketin şimdi devletin karşısında güçlü olduğunu kaydeden Soyer, sözleşmenin hukuki olduğu konusundaki açıklamaları da eleştirdi.

Soyer, şirketin Ercan’ı bitirdikten sonra bir daha yatırım yapma yükümlülüğü olmadığını belirterek, “Bu işte usulsüzlük vardır. Devlet çok güçsüz bir hale getirilmiştir.” dedi.

SANER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner de son sözü aldı. Saner, kendisine fırsat verilse, yine Ercan’ı özelleştireceğini ve aldığı kararların arkasında olduğunu söyledi.

Saner, “2013’te hükümete gelseydik ve ben bakan olarak göreve devam etseydim, Ercan Devlet Havalimanı kullanımda olacaktı.” şeklinde konuştu.

Bu havalimanının dünya ile aynı dili konuşabilecek bir hava limanı olacağını belirten Saner, yatırımların miktarı ve havaalanının yeni durumuyla ilgili bilgi verdi. 

Saner, ek sözleşmenin neden yapıldığını aktarırken, “Hangi madde üzerinde yorum yaptık: Şirketin kusuru dışında fesih konusunda…Şirketin kusuru yoksa, ihaleyi niye fes edeceksiniz?” ifadelerine yer verdi.

Saner, “Tüm çalışmalarda, Başsavcılık görevdeydik. Gerek direk, gerek dolaylı. Başsavcılıktan görüş almadan hiçbir adım atmadık.” dedi.

Yer teslimi konusuna değinen Saner, “Devletin sözleşmelerine göz atmamız gerek. Bizim koçanlar kırılır, bu sözleşmeler kırılmaz. Hava yolu şirketi olmayan şirketin burada hangar bulundurma yetkisi var.” şeklinde konuştu.

Avan proje konusuna değinen Saner,  “İlgili müdür bizi iki modele yönlendirdi. Keşke daha fazla seçeneğimiz olsaydı.” dedi. 

Her mimarın havalimanı çizemeyeceğini de kaydeden Saner, “Bir birimizin nasırına basmada değil, ortak noktada buluşmayız.” şeklinde konuştu.

ERHÜRMAN

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, yeniden söz alarak, ne Saner’in, ne de Dürüst’ün açıklamalarının yapılanları aklamadığını ifade etti.

Erhürman, “Bu sözleşmeye, kusursuz feshi kendileri koydu. 15 gün sonra şirketin isteğiyle çıkarttı. Bu da ihalede eşitliği bozdu. Savcılık hiçbir yerde 4 yıldan da bahsetmedi. Sayın Dürüst ya doğru söylemedi, ya da Başsavcılığın görüşünü anlamadı. Ersan Bey avan proje konusunda bir sürü şey söyledi ama neden ihaleye çıkılmadığını açıklayamadı.” dedi.

TATAR

UBP Milletvekili ve ilgili komite Başkanı Ersin Tatar da söz alarak, “Ben bu projenin başarılı olduğuna inanırım. Burada önemli bir yatırım var. İnşallah kısa sürede sonuçlanır ve KKTC’ye hayırlı olur. Bu konuda dersler de çıkarılmalı. Kamu-özel ortaklığında, devletin temsilcileri de orada olmalı. Gün gün gelişmeler devletle paylaşılmalı. Denetimin yapıldığı, gelirin zamanında ödendiğini söylüyorlar ama devletten de birinin orada olması çok iyi olur.” dedi

 “Bir ara emrinin 4 yıl uzatılmasını kabul edemem” şeklinde konuşan Tatar, “Bazı mesajların yerine gitmesi lazım. Maliye bu gecikmeden olumsuz etkilenecek.” ifadesine yer verdi. 

Tatar, “Soruşturma açılması konusundaki öneriye oyunuz ne olur?” sorusu üzerine, “Sayın Dürüst, ‘hesaplamaları getirecek’ dedi. Getirsin bakalım. Değerlendirme yapalım.” şeklinde konuştu.   

KALYONCU

10 saatlik genel kurul toplantısında söz sözü CTP Milletvekili Ömer Soyer Kalyoncu aldı.

Soyer, Ercan’la ilgili gelişmeleri Ombudsmanın raporundan ve basından öğrendiğini ifade ederek, 
“Şartname ile sözleşmenin çelişkili olduğunu ilk defa farkedenlerden biri de bendim. Burada kişilerin sorumluluğu var.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.