1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ermenistan ateşkesi ihlal etti: Terter’e saldırdılar
Ermenistan ateşkesi ihlal etti: Terter’e saldırdılar

Ermenistan ateşkesi ihlal etti: Terter’e saldırdılar

Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan gerilimde dün ABD arabuluculuğunda insani ateşkes kararı alındı. Bugün yerel saatle 08:00'de başlayan ateşkesi birkaç dakika içinde Ermenistan ihlal etti. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Twitter üzerinden yaptığı pa

A+A-

27 Eylül’de Azerbaycan ve Ermenistan arasında başlayan gerilim dinmek bilmiyor… İki hafta önce Rusya’nın arabuluculuğunda masaya oturan ve insani ateşkes için anlaşan Ermenistan kısa bir süre sonra başta Azerbaycan’ın en büyük ikinci kenti Gence olmak üzere birçok sivil yerleşim noktasına saldırmıştı.

Onlarca sivilin yaşamını yitirdiği saldırıların ardından dün gece ABD Dışişleri Bakanlığı bir yazılı açıklama ile tarafların insani ateşkes uygulama kararı aldığını duyurdu. Açıklamada, “Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, 24 Ekim 2020'de Dışişleri Bakan Yardımcısı Stephen E. Biegun ile bir araya gelerek, ülkelerinin 10 Ekim'de Moskova'da kararlaştırılan insani ateşkesi uygulama ve buna uyma konusundaki kararlılığını yineledi” ifadesini kullandı.

İnsani ateşkesin 26 Ekim 2020'de yerel saatle 08:00'de yürürlüğe gireceği belirtilirken, “ABD, Ermenistan ve Azerbaycan'ı Dağlık Karabağ sorununun barışçıl çözümüne yaklaştırmak için Dışişleri Bakanları ve Minsk Grubu Eş Başkanları arasında yoğun müzakereleri kolaylaştırdı” denildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Twitter hesabında yapılan açıklamada, “Ermeni ordusu, Terter kenti ve bölgedeki köy ve kasabalara ateş açtı” ifadesini kullandı.

Fakat bu açıklamadan saatler sonra ve ateşkesin resmi olarak başlamasından dakikalar sonra Azerbaycan Savunma Bakanlığı bir açıklama yaptı. Bakanlığın resmi Twitter hesabı üzerinden paylaşılan açıklamada, Ermenistan ordusunun Terter’i ve bölgedeki birçok sivil yerleşim yerini hedef aldığı belirtildi.

Twitter üzerinden paylaşılan mesajlarda, “Azerbaycan ordusu ateşkes kararına uyuyor. 26 Ekim saat 08:00 itibariyle yeni bir insani ateşkes kararı alınmasına rağmen Ermenistan ordusu anlaşmayı ağır şekilde ihlal etmiştir. Saat 08:05’de Ermenistan silahlı kuvvetleri yeni insani ateşkesi ihlal etti ve Laçin’deki Safiyan köyündeki Azerbaycan ordusu birliklerine saldırdı. Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Terter kenti ve bölgedeki köylere ateş açtı” ifadesi kullanıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.