1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Eski Japonya Başbakanı Abe suikasta uğradı
Eski Japonya Başbakanı Abe suikasta uğradı

Eski Japonya Başbakanı Abe suikasta uğradı

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe, bir seçim etkinliğinde konuşma yaptığı sırada silahlı saldırıya uğradı. Hastanede tedavi altına alınan Abe'nin hayati fonksiyonlarını yitirdiği öğrenildi.

A+A-

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Nara kentinde düzenlediği bir seçim etkinliği sırasında silahlı saldırıya uğradı. 67 yaşındaki siyasetçi yerel saat ile 11.30 sularında, konuşma yaptığı esnada arkasından ateş edilmesi üzerine yere yığıldı.

Japon medyasında yer alan haberlere göre hemen hastanede tedavi altına alınan 67 yaşındaki siyasetçi, hayati fonksiyonlarını yitirdi. Kan dolaşımının durduğu belirtilen Abe'nin hayatını kaybetmesinden endişe ediliyor.

Saldırı şüphelisi eski bir asker

Japon televizyonu NHK, gözaltına alınan saldırı şüphelisinin 42 yaşında olduğunu ve el yapımı bir silah kullandığını aktardı. Şüphelinin Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne bağlı eski bir asker olduğu ileri sürülüyor.

Liberal Demokrat Parti'nin eski başkanı olan Abe 2006-2007 ve 2012-2020 yılları arasında Japonya'da başbakanlık görevinde bulunmuş ve böylece ülkenin en uzun süre iktidarda kalan başbakanı olmuştu. Japonya'da Pazar günü parlamentonun üst kanadı olan Danışmanlar Meclisi üyelerini belirlemek üzere seçimler yapılacak.

Liberal Demokrat Parti lideri ve Japonya Başbakanı Fumio Kişida'nın, selefine düzenlenen suikast üzerine, Yamagata prefektörlüğünde yürüttüğü seçim çalışmalarını yarıda bırakarak başkent Tokyo'ya döndüğü öğrenildi.

Siyasi çizgisi muhafazakar, sağ kanat milliyetçi olarak tanımlanan Abe'ye düzenlenen suikasta ülke içinden ve dışından tepkiler geliyor. Japonya Komünist Partisi'nden bir temsilci, "Siyasi faaliyetlere yönelik şiddet hiçbir biçimde kabul edilemez" açıklamasını yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Tokyo Büyükelçisi Rahm Emanuel de, "Hepimiz üzgünüz ve şoke olduk" dedi. "Abe-san Japonya'nın seçkin bir lideri ve ABD'nin sarsılmaz bir müttefikiydi" diyen Emanuel, "ABD hükümeti ve Amerikan halkı Abe-san'ın, ailesinin ve Japon halkının esenliği için dua ediyor" ifadelerini kullandı.

AFP,Reuters / EC,ET

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.