1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. "Etiket yoksa organik değil"
"Etiket yoksa organik değil"

"Etiket yoksa organik değil"

“Bir ürünün organik veya doğal olduğunu nasıl anlarız?” sorusuna yanıt veren Organik Tarım Birimi Sorumlusu Duygu Kaşer uyardı.

A+A-

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Organik Tarım Yasası’na göre, belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeksizin, “organik terimi”, “org”, “biyo”, “bio”, “eco” veya “eko” ibareleri yer alan ürünü piyasaya arz edenlerin suç işlemiş olduklarını, mahkûmiyetleri halinde 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecekleri konusunda uyarıda bulundu.

Konuyla ilgili olarak Haberci’ye konuşan Organik Tarım Birimi Sorumlusu Duygu Kaşer, vatandaşları ürün üzerindeki etiketi kontrol etmesi konusunda uyardı. Ayrıca Kaşer, “Organik” ve “Doğal” terimlerinin bir biriyle karıştırılmaması gerektiğini vurguladı.

“MUTLAKA KONTROL EDİN”

“Bir ürünün organik veya doğal olduğunu nasıl anlarız?” sorusuna yanıt veren Organik Tarım Birimi Sorumlusu Duygu Kaşer, öncelikle etiketin üzerini kontrol etmemiz gerektiğini söyledi. Kaşer, ithal ya da yerli olsun, ürün etiketi üzerinde mutlaka o ülkeye ait ulusal logo ve sertifikasyon kuruluşunun logosu olması gerektiğini belirterek, “Mutlaka bunlara dikkat edilmesi lazım. Ayrıca sertifikasyon kuruluşlarının her üreticiye verdiği ayrı kod numaraları var” dedi.

“ETİKET YOKSA ORGANİK DEĞİL”

Ürün üzerinde mutlaka “KKTC Organik Tarım Yasası’na uygun olarak üretilmiştir” veya “Türkiye Cumhuriyeti Organik Tarım Yasası’na uygun olarak üretilmiştir” yazması gerektiğinin altını çizen Kaşer, en başta vatandaşın buna dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Kaşer, üzerinde hiçbir logo ve etiket olmayan ürünün organik olmadığına dikkat çekti. Organik olabilmesi için belli başlı kriterler olduğunun altını çizen Kaşer, logo ve sertifikasyon kuruluşunun verdiği kod numaralarıyla bu kriterlerin tescillendiğini bildirdi. 

Haberin devamı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.