1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. “Evlerimiz için İnşaat Mühendislerinden bina performans analizi istemeliyiz”
“Evlerimiz için İnşaat Mühendislerinden bina performans analizi istemeliyiz”

“Evlerimiz için İnşaat Mühendislerinden bina performans analizi istemeliyiz”

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Yağcıoğlu’nu Ziyaret Etti

A+A-

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi KTMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Gürkan Yağcıoğlu’nu ziyaret etti. Görüşmede Türkiye’de gerçekleşen depremlerin ardından Kıbrıs’ın olası bir deprem karşısındaki durumu, ülkedeki zemin yapısı, yapı denetimleri ve yapılaşma üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.

“Mühendisin önderliğinde, projesine uygun ve gerekli mesleki denetimden geçip vizelendirilmiş projeler için korkulacak bir şey yok.”

İnşaat Mühendisleri Odası olarak vize bürolarıyla birlikte yapılan binaların zemin etütleriyle mevzuata uygunluğunu kontrol ederek projenin belli bir standartta sahaya gittiğinden emin olduklarını dile getiren Başkan Yağcıoğlu “Biz mühendisler, bilimin ışığında doğru zemin iyileştirme yöntemleriyle denizin içerisinde, dağın başında ve bataklıkta da proje yapabiliriz. Gerekli mesleki denetimden geçip vizelendirilen projeler için korkacak bir şey yoktur.” dedi.

“Evlerimiz için İnşaat Mühendislerinden bina performans analizi istemeliyiz”

İMO Başkanı Gürkan Yağcıoğlu, Türkiye’de yaşanan depremler sonrasında bina performans analizinin önemine vurgu yaptı. Kıbrıs’taki mal sahiplerinin yapıdan sorumlu mühendis ile iletişime geçerek bina performans analizi isteyerek yapılarının depreme dayanıklılığı ile ilgili bilgiler edinebileceklerini ifade etti. Yağcıoğlu “Yapıdan müellif mühendisinizden performans analizi istedikten sonra mühendis size projenizin mesleki denetimden geçerek vizelendirildiğini söylüyor; demir, beton vb. malzemelerin laboratuvardan alınmış kontrol tutanakları ile birlikte size sunuyorsa telaşlanmayın bina usulüne uygun yapılmış demektir.” dedi.

“Tahliller İnşaat Mühendisleri Odası laboratuvarlarında yapılmaktadır”

Kontrolü yapılmayan ve yapıdan sorumlu mühendis ile iletişimde olmayan mal sahiplerinin ise herhangi bir mühendisten bina performans analizi talep ederek, mühendisin istediği bina tahlillerinin İMO laboratuvarlarında yapıldığının altını çizen Yağcıoğlu “Bu durumda olan mal sahiplerinin başvurusunun ardından biz İMO olarak gelip röntgen cihazıyla içerisindeki donatıları okuruz, bazı Karot numuneleri ile beton basınç dayanımını laboratuvarlarımızda test ederiz.” dedi.

“Siz mühendislerinizle ilişkinizi koparmayın, çünkü bir mühendis yaptığı binadan ömür boyu sorumludur”

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Yağcıoğlu konut sahiplerinin mühendisleriyle iletişiminin önemine vurgu yaparak “Biz bilinçli tüketiciler olmalıyız. Yapıdan sorumlu mühendis ile iletişimimizi sürdürmeliyiz, çünkü bir mühendis yaptığı binadan ömür boyu sorumludur.” dedi.

Bilimin önemine işaret eden Gürkan Yağcıoğlu, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi aracılığıyla topluma bilimin yolunda atılacak adımlara uyma çağrısında bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.