1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Facebook boykotunda son durum: En çok reklam veren şirketler katılmadı
Facebook boykotunda son durum: En çok reklam veren şirketler katılmadı

Facebook boykotunda son durum: En çok reklam veren şirketler katılmadı

ABD Başkanı Donald Trump’ın bir paylaşımı ile alevlenen Facebook reklam boykotu her gün büyüyor. Kampanya kapsamında sosyal medya reklamlarını durduran son büyük firma Lego oldu. Ancak yüzlerce firmanın destek verdiği kampanyaya Facebook'a en çok reklam v

A+A-

Sosyal medya devi Facebook geçtiğimiz yıllarda patlak veren veri skandalından sonra tarihinin en kötü dönemlerinden birisini yaşıyor. 

 

Facebook boykotunda son durum: En çok reklam veren şirketler katılmadı - 2

Starbucks, Pepsi, Coca-Cola ve Verizon’un da aralarında bulunduğu onlarca şirket, geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın  şiddet içerikli paylaşımını silmeyen Facebook’tan reklamlarını çekme kararı almıştı.

 

Facebook boykotunda son durum: En çok reklam veren şirketler katılmadı - 3

Sadece pazartesi günü Adidas, HP, ve Ford firmaları da Unilever, The North Face, Coca Cola, Honda ve diğerlerine katıldı. Kampanya kapsamında sosyal medya reklamlarını durduran son büyük firma Lego oldu.

 

Facebook boykotunda son durum: En çok reklam veren şirketler katılmadı - 4

Son dönemde Mars, Target, Ford, Adidas, Coca Cola, Unilever ve Starbucks dahil toplamda 400 firma sosyal ağlardan reklamlarını kaldırdı.

Ancak CNN International'da yer alan habere göre, Walmart, American Express ve Home Depot'un aralarında bulunduğu Facebook'a en çok reklam veren 100 firmanın çoğu boykota katılmadı. Şirketin en büyük reklam geliri elde ettiği 25 şirketten sadece 3 tanesi (Microsoft, Starbucks ve Pfizer) reklamlarını çekme kararı aldı.

 

Facebook boykotunda son durum: En çok reklam veren şirketler katılmadı - 5

KAZANDIĞI HER 100 DOLARDAN 98'İ REKLAMLARDAN GELİYOR

Peki reklam boykotu Facebook'u nasıl etkileyecek? Firma 2019’da gelirinin yüzde 98’ine denk gelen 69.7 milyar doları reklamlardan elde etti. 

Başka bir deyişle sosyal meyda devi geçtiğimiz yıl kazandığı her 100 doların 98'ini reklam verenlerden elde etti.

Facebook boykotunda son durum: En çok reklam veren şirketler katılmadı - 6

8 MİLYON REKLAM VERENİ VAR

Ancak Facebook'taki büyük reklam harcamaları daha çok orta ve ufak ölçekli firmalardan geliyor. Zira Facebook’ta 8 milyon reklam veren var.

En çok harcama yapan ilk 100 firma ise yıl toplamında 4.2 milyar dolarlık reklam harcaması yaptı. Bu da reklam gelirinin sadece yüzde 6’sı anlamına geliyor. 

Facebook boykotunda son durum: En çok reklam veren şirketler katılmadı - 7

ZUCKERBERG’İN KİŞİSEL SERVETİ 7.2 MİLYAR DOLAR AZALDI

Yaşanan bu gelişmeler sonrası Facebook’un piyasa değeri geçtiğimiz hafta 56 milyar dolar azalırken,  Zuckerberg’in net serveti 7.2 milyar dolar azalarak 82,9 milyar dolara düştü. 

 

Facebook boykotunda son durum: En çok reklam veren şirketler katılmadı - 8

NE YAŞANMIŞTI? 

25 Mayıs'ta Minnesota eyaletinde yaşayan siyahi George Floyd’un beyaz bir polis tarafından öldürülmesi sonrası başlayan protesto dalgası ülkedeki tansiyonun artmasına neden olmuştu. 

 

Facebook boykotunda son durum: En çok reklam veren şirketler katılmadı - 9

ABD Başkanı Donald Trump’ın 29 Mayıs’ta yaptığı “Yağma başlarsa ateş açarız” paylaşımı ise bu tansiyonun en üst noktaya çıktığı tarih olarak görülmüştü. 

 

Facebook boykotunda son durum: En çok reklam veren şirketler katılmadı - 10

Trump'ın bu paylaşımı sonrası mikro blog  platformu Twitter, tarihinde ilk kez bir devlet başkanının paylaşımını “şiddet içerdiği” gerekçesiyle sınırlandırma kararı almıştı. 

Facebook boykotunda son durum: En çok reklam veren şirketler katılmadı - 11

Twitter'ın bu adım sonrası gözler Facebook'a çevrilmiş, Facebook CEO’su Mark  Zuckerberg'in "Başkan Trump’ın paylaşımı Facebook kurallarını ihlal etmiyor" açıklaması pek çok kesmin tepkisini çekmişti. 

  

 

Facebook boykotunda son durum: En çok reklam veren şirketler katılmadı - 12

Zuckerberg'in bu açıklaması sonrası geçen hafta altı insan hakları örgütü, büyük şirketlere bir çağrıda bulunarak, temmuz ayı boyunca Facebook’a reklam vermemelerini istedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.