1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi, 14 Mart Tıp Bayramını “Tıbbiyeli Olmak” etkinliği ile kutladı
Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi, 14 Mart Tıp Bayramını “Tıbbiyeli Olmak” etkinliği ile kutladı

Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi, 14 Mart Tıp Bayramını “Tıbbiyeli Olmak” etkinliği ile kutladı

Girne Üniversitesi, Prof. Dr. İlkay Salihoğlu Cumhuriyet Salonu’nda düzenlediği etkinlikle 14 Mart Tıp Bayramını kutladı.

A+A-

Her yıl 14 Mart’ta kutlanan Tıp Bayramının geçmişi, 1827’ye II. Mahmut dönemine kadar uzanıyor. Türkiye’de modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilen “Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire” adlı tıp okullarının açıldığı 14 Mart, bugün  tıp alanında çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği Tıp Bayramı olarak kutlanıyor.

Tıp fakültesi, Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Diş Hastanesi ile tıp eğitimi ve sağlık hizmetlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin öncü kurumlarından olan Girne Üniversitesi, Prof. Dr. İlkay Salihoğlu Cumhuriyet Salonu’nda düzenlediği etkinlikle 14 Mart Tıp Bayramını kutladı. Etkinliğe, Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rüveyde Bundak, Genel Sekreter, başhekim, bölüm başkanları, hekimler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. İlkay Salihoğlu: “Pandemi döneminde,  hastalarına ve insanlığa hizmet veren pek çok hekim ve sağlık çalışanını kaybettik. Kendilerini her zaman saygıyla anacağız.”

Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, etkinlikte yaptığı konuşmasında tüm hekimlerin, sağlık çalışanlarının ve geleceğin sağlıkçılarının 14 Mart Tıp Bayramını kutladı.

Prof. Dr. Salihoğlu konuşmasında ünlü şair Nazım Hikmet’in dizelerinden de alıntılar yaparak hekimlerin hiç tanımadıkları insanlar için kimi zaman hayatları pahasına görevlerini yaptıklarını hatırlattı. Prof. Dr. Salihoğlu, özellikle pandemi süreciyle birlikte bu gerçeği herkesin tecrübe ettiğini söyleyerek, “Bu dönemde hastalarına ve insanlığa hizmet veren pek çok hekim ve sağlık çalışanını kaybettik. Kendilerini her zaman saygıyla anacağız” ifadesini kullandı.

Konuşmasının devamında genç tıbbiyelilere de seslenen Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, hekimlik mesleğinin insanlık tarihi boyunca en saygın meslek kabul edildiğini belirtti ve bunun kimsenin değiştiremeyeceği bir gerçek olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. İlkay Salihoğlu sözlerini Nazım Hikmet’in “Güzel günler göreceğiz güneşli günler” dizeleriyle tamamladı. 

Prof. Dr. Sedef Gidener: “Tıbbiyeli olmak; çalışmak ve kendini sürekli geliştirmektir.”

14 Mart Tıp Bayramı etkinliğinde konuşan Girne Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedef Gidener, “Tıbbiyeli Olmak” başlıklı konuşmasında bugünün çok çalışmayı, emeği, başarıyı ve gururu simgelediğini söyledi.

Tıp Bayramı’nın tarihçesine de değinen Prof. Dr. Sedef Gidener, geçmişi, 1827’ye dayanmakla birlikte bu özel günün tıbbiyeli öğrencilerin öncülüğünde başlayan hareketle 1919 yılından bu yana düzenli olarak kutlandığını hatırlattı.

Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin tüm bunların bilinciyle pandemi sürecinde de çevrimiçi olarak Tıp Bayramını kutlamayı sürdürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Gidener, konuşmasında iyi bir hekimin nasıl olması gerektiğine değinerek öğrencileri gelecekte nasıl bir meslek hayatının beklediği ile ilgili bilgiler verdi. Prof. Dr. Gidener, günümüzde hızlanan değişime uyum sağlama ve iletişim becerisi, gelecekteki dünya koşullarında hekimlik, öğretme sorumluluğu, kişiselleştirilmiş tıp, tıpta değişimin temel yönlendiricileri ve değişen paradigmalara da vurgu yaptı.

Tıbbiyeli olmanın çalışmak ve kendini sürekli geliştirmek anlamına geldiğini söyleyen Girne Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedef Gidener, öte yandan hem sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin hem de son dönemde yoğunlaşan beyin göçünün önüne geçilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

Prof. Gidener, konuşmasını Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetin ilk yıllarında yurtdışında eğitime giden öğrencilere yönelik “Sizi birer kıvılcım olarak gönderiyorum, alevler olarak geri dönmelisiniz” sözlerine atıfta bulunarak öğrencilere; “Siz de buraya birer kıvılcım olarak geldiniz meşale olarak geri döneceksiniz” sözleriyle seslendi.

14 Mart Tıp Bayramı etkinliği konuşmaların ardından, toplu fotoğraf çekimi ve sonrasında düzenlenen renkli kokteyl ile son buldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.