1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Gürcafer: KKTC’te işçi getiren kişiler işçi başına 3 bin euro komisyon alıyor
Gürcafer: KKTC’te işçi getiren kişiler işçi başına 3 bin euro komisyon alıyor

Gürcafer: KKTC’te işçi getiren kişiler işçi başına 3 bin euro komisyon alıyor

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ülkede 5-10 bin kişinin Çalışma Yasası’na aykırı şekilde KKTC’ye komisyon karşılığı işçi getirdiğini ve KKTC’te işçi getiren kişilerin işçi başına 1000 ila 3000 euro para kazandığını açıkladı

A+A-

KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, yasal boşluk olduğunu ve bu boşluğun doldurulması için Acente Yasası’nın üzerinde çalıştıklarını açıkladı. 

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, Çalışma İzinleri Mevzuatı ile ilgili yapılmış işlemler, devlet ile imzalanan protokoller ve bu çerçevede yürütülen çalışmalarla ilgili Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nde basına açıklamalarda bulundu.

KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, yöneltilen suçlamaların kamuoyunda soru işareti oluşturduğunu belirterek, dezenformasyon yayan kesimlere cevap vermeleri gerektiğini söyledi, soru işaretlerini yanıtlamak ve yalanları belgelerle göstereceklerini ifade etti.

Ön izin uygulamasının 2005’te başladığını anımsatan Gürcafer, “İşveren örgütleri o dönem buna karşı çıktı. Sadece Müteahhitler Birliği Sonay Adem’in arkasında durdu” dedi.

2005 yılından önce kayıtlı çalışan sayısı 10 bin daha sonra bu rakamın arttığını belirten Gürcafer, Çalışma Dairesi’nde kaos ve yığılmanın başladığını ve yaptıkları görüşmelerle işlemleri hızlandırmak için Çalışma Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını söyledi.

Müteahhitler Birliği’ne üye firmaların çalışma izinlerinin birlikte yapılmasına yönelik protokol imzalandığını dile getiren Gürcafer, çalışma izni için müracaat edenlerin yatırımlarına bakıldığını söyledi.

Encümen izni, vergi temiz kağıdı gibi denetlemeler yapıldığını daha sonra birliğin müracaatını Çalışma Bakanlığı’na ilettiğini söyleyen Gürcafer, “Devlet ve sektör adına denetimi yaparız, kontrol sonrası firmanın talebini bakanlığı götürerek onaylatırız” dedi.

“İnsan kaçakçılığı ‘pis’ bir suç”

2010 sonrası 3’üncü uyruklu işçilerin de sektöre girdiğini kaydeden Gürcafer, kota uygulaması koyduklarını firmada çalışan TC-KKTC vatandaşının yüzde 20’si kadar 3’üncü uyruklu vatandaş getirmeye başladıklarını belirtti.

Pandemiyle birlikte Türkiye’den gelen iş gücünün geriye gittiğini, 6 Şubat depremi sonrası da Türkiye’deki iş gücünün arttığını belirten Gürcafer, 71 bin 415 sigortalı çalışanın, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 37 bin 414 kişinin, 25 bin 682 ile 3’üncü uyruklu vatandaş sayısına ulaşıldığını söyledi.

İnsan kaçakçılığının ‘pis’ bir suç olduğunun altını çizen Gürcafer, “Hepimiz insan kaçaklığı filmlerini travmalarıyla birlikte seyrederiz…” dedi.

“Ülkeye insan getiren ve komisyon alan 5-10 bin insan var”

Gürcafer, sosyal medyada ortaya atılan iddialara işaret ederek, yerleşkeyi yapan firmanın ön izin başvurusunda bulunduğu listeyi dağıttı.

Ülkeye insan getiren ve komisyon alan 5-10 bin insan olduğunu iddia eden Gürcafer, kamuda, poliste, basında, inşaatlarda çalışan kişilerin bu işi yaptığını iddia etti. Gürcafer, çalışan getiren firmaların taahhütname imzalattıklarını anlattı.

Komisyon karşılığında 5-10 bin insanın ülkeye işçi getirdiğini belirten Gürcafer, oğlunun ve ilgili iddiaları ortaya atan şahsın da bunu yaptığını söyledi.

İmzalanan taahhütname sonrası belgelerin bakanlığa gönderildiğini ve firmaların daha önce getirdiği çalışanların, çalışma izni çıkarıp çıkarmadığının kontrol edildiğini belirten Gürcafer, eğer önceki işçilerin çalışma izinlerinin çıkarılmadığının tespit edilmesi halinde firmanın yeni çalışan getirmesinin engellendiğini söyledi.

Denetim yapılıyor…

Denetim yaptıklarını kaydeden Gürcafer, yapılan denetimler sonucunda eksik bir şey tespit ettiklerinde firmanın işlemlerinin durdurulduğunu belirtti.

İnşaat sektöründe ciddi bir iş gücüne ihtiyaç olduğunun altını çizen Gürcafer, bazı firmaların insani koşulları yerine getirmediğini ardından çeteler halinde insan kaçakçılığı yapan ekiplerin devreye girdiğini  söyledi.

Gürcafer, devreye giren çetelerin ise büyük vaatlerle insanları güneye kaçırdığına vurgu yaptı.

“Acente Yasası’nın üzerinde çalışılıyor”

Gürcafer, Acente Yasası’nın çıkması gerektiğini dile getirerek, “Bu yasal boşluk giderilmeli” açıklamasını yaptı.

Acente Yasası için çalışmaların devam ettiğini açıklayan Gürcafer, “Bu sıkıntıyı çözmek için bir ekip kurduk ve şu anda bu yasayı çalışıyoruz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.