1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. “Güzel Sanatlar 15 Kasım Cumhuriyet Sergisi” açıldı
“Güzel Sanatlar 15 Kasım Cumhuriyet Sergisi” açıldı

“Güzel Sanatlar 15 Kasım Cumhuriyet Sergisi” açıldı

Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için hazırlanan “Güzel Sanatlar 15 Kasım Cumhuriyet Sergisi” açıldı.

A+A-

Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen, Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar Öğretim Elemanları ile Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Kazakistan ve Ukrayna sanatçılarının, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırladığı eserlerin yer aldığı “15 Kasım Güzel Sanatlar Cumhuriyet Sergisi” Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi sergi salonunda açıldı. Sergi 27 Kasım’a kadar halkın ziyaretine açık olacak.

Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Günsel Sanat Müzesi Müdürü Doç. Dr. Erdoğan Ergün küratörlüğünde gerçekleştirilen “Güzel Sanatlar 15 Kasım Cumhuriyet Sergisi”nde, resim, heykel, seramik ve baskı resimlerinden oluşan 70 eseri yer alıyor.

Açılışa, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, Rektör yardımcıları, dekanlar, enstitü müdürleri, müdürler, öğretim elemanları, sanatçılar ve davetliler katıldı. Açılışta, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ile Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Aygenç birer konuşma yaptı.

Prof. Dr. Erdal Aygenç ;“Güzel Sanatlar 15 Kasım Cumhuriyet Sergisi 362. Sergimiz oldu”

Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Aygenç, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için hazırlanan 362’inci sergi olan, “Güzel Sanatlar 15 Kasım Cumhuriyet Sergisi” ile birlikte arka arkaya iki Cumhuriyet Bayramını kutluyor olmaktan mutlu olduklarını ifade etti. Prof. Aygenç, her iki Cumhuriyetin önderleri; Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile bu uğurda canlarını vermiş şehitleri ve gazileri bir kez daha saygı ve minnet andığını vurguladı.

Prof. Dr. Aygenç; “Dün bir başka bayram coşkusu daha yaşadık. Surlariçi Şehir Müzesi ziyarete açıldı.”

Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Aygenç Prof. Aygenç, 15 Kasım 2020’de Surlariçi Şehir Müzesi’nin açıldığını da hatırlattı. Prof. Dr. Aygenç, “Sanat ve kültürü kampüs sınırlarından taşıran, şehirle, halkla, aydınlık bir geleceğin sahipleri olacak halkın çocukları ile buluşturan Kurucu Rektörümüz Dr. Suat İrfan Günsel’e ve onun şahsında tüm Günsel Ailesi’ne şükranlarımızı sunuyorum” ifadesini kullandı.

Konuşmasında sanatta eleştiri konusuna da değinen Prof. Dr. Erdal Aygeç, “Günlük yaşamımızda sıklıkla karşılaştığımız “sihirli” bir sözcük var: eleştiri. Bu sözcük kimi zaman ‘eleştirel yaklaşım’, ‘eleştirel bakış’ olarak da karşımıza çıkabiliyor. Hatta ‘yorumlama’, ‘fikir yürütme’, ‘yergi’ eleştiri kelimesinin eşanlamları olarak kullanılabiliyor” dedi. Konu sanat olduğunda ‘eleştiri’ kavramının daha karmaşık bir hal aldığını söyleyen Prof. Dr. Aygenç, eleştirilerde bir olgu, geçerliliği sınanmış bir ölçüt ve eleştirici bir özneye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. “Bu üç koşuldan biri eksik ise eleştiri gerçekleşemez” diyen Prof. Dr. Ergenç, hiç görmeden, kulaktan dolma bilgi ya da her türlü önyargı ile yapılacak değerlendirmelerin eleştiri değil ancak kişisel sübjektif görüşlere dayanan bu yargılara “ ‘övgü’ denilebilir, ‘sövgü’ denebilir, ‘çamur atma’ denilebilir, ‘yargı’ denilebilir, ama eleştiri denilemez” değerlendirmesi yaptı.

Prof. Dr. Aygenç, “Yakın Doğu himayesinde gerçekleşen her sergi, kurulan müzeler, kültür merkezleri, kütüphaneler, programlar, gerçekleştirilen tüm atılımlar işte bu bilincin oluşturulmasının ışıklı basamaklarıdır” dedi.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ; “Düşünce özgür oldukça, yaratma gücü de olacaktır.”

Konuşmasına cumhuriyet vurgusu ile başlayan Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ Cumhuriyet’in yalnızca bir yönetim şekli olmadığının altının altını çizdi. Prof. Şanlıdağ; “Cumhuriyet, düşünce özgürlüğüdür aynı zamanda. Düşünce özgür oldukça, yaratma gücü de olacaktır. Akıl özgür ortamda kendi benliğini bulacak, yeni ufuklara yelken açacak ve yeni eserler yaratmak üzere insanın, eline, diline, gönlüne, gözüne ve yüreğine hız kazandıracaktır” dedi. Prof. Dr. Şanlıdağ: “Cumhuriyet; sanattır, sanatçıdır, çok sesliliktir. Sanat, özgürlüğü ve özgürlük sanatı destekleyecek, insan ve insanlar özgürleşecektir. Özgür ortamda yaratılan sanat eserleri hiç kuşkusuz insanlığın ortak kültür mirası olacaktır. Bu nedenle özgürlüğe ve sanata değer vermek, insanlığa en büyük hizmettir” dedi.

Konuşmaların ardından, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel ve sanatçılar tarafından “15 Kasım Güzel Sanatlar Cumhuriyet Sergisi”nin kurdelesi kesildi. Sergi hafta içi 08.00-17.00 saatleri arasında 27 Kasım 2020 Cuma gününe kadar sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.