1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Hastalıklar için tedbir
Hastalıklar için tedbir

Hastalıklar için tedbir

Ülkemiz üniversitelerinde okuyan ve okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili sağlık kontrolü de içeren yeni düzenlemeye gidildi.

A+A-

Ceren ÖZBİL

KKTC’deki üniversitelerde eğitim gören ya da eğitime başlayacak olan yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili yeni düzenlemeye gidildi. Yeni akademik yılda uygulamaya girecek ve sağlık kontrolünü de içeren yeni düzenlemeyle, yabancı uyruklu öğrencilere yeni mükellefiyetler getiriliyor.

Sağlık raporlarında, öncelikle, Hepatit B, Hepatit C, HIV ve PPD Testi/Akciğer Skopisi tarama testlerinin yapılması şart. Tüberküloz (verem) testi olan PPD, bugüne kadar yabancı uyruklu öğrencilerden talep edilmiyordu.

Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK), KKTC'de okumak isteyen yabancı öğrencilerle ilgili haziran ayında yeni düzenlemeye gitti.

2018- 2019 akademik yılında uygulamaya girecek bu genelgeyle, hem halkın, hem de ülkeye gelen öğrencilerin güvenliğini sağlamak hedefleniyor.

Buna göre, ülkeye gelecek olan öğrencilerden bundan sonraki öğrenimleri boyunca belirlenen sürelerde izin almaları ve izinlerini yenilemeleri istenecek. İzin almayıp ya da iznini yenilemeyen öğrencilere ise ceza uygulanacak.

KKTC'den çıkış yapmaları gerekiyor

Yeni uygulamaya göre, öğrencilerden öğrenci izinlerini, Türkiye Cumhuriyeti uyruklular için iki yıllık, üçüncü ülke uyruklular için de üç yıllık olarak yenilenmesi istenecek.

Süre bitiminde izinlerin yenilenmemesi durumunda öğrencilere ceza uygulanacak. Herhangi bir nedenle ilişiği kesilen veya mezun olan öğrenciler de, ilişiği kesildiği veya diploma tarihinden itibaren iki, üç ay içinde KKTC’den çıkış yapmak zorunda olacak.

Öğrenci izni, KKTC Muhaceret Dairesi Müdürlüğü tarafından iptal edilen öğrencilerin de 7 gün içerisinde KKTC’den çıkış yapması gerekecek.

Rapor şart

Öğrenci izni almak için başvuran Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerin elinde tam teşekküllü bir ihtisas hastanesi veya bir üniversite hastanesinden alınmış sağlık raporu ve bu raporun tarihinin de üç ayı geçmemiş olması gerekecek.

Ayrıca yine yeni düzenlemeye göre, sağlık raporlarında öncelikle Hepatit B, Hepatit C, HIV ve PPD Testi/Akciğer Skopisi tarama testlerinin yapılması şart.

Hastalık ve yasal tutuklulukta şartlar farklı

Hastalık, yasal tutukluluk gibi önceden tahmin edilemeyen ve önleme imkanı olmayan durumlarda ise kanıtlanması koşuluyla, vize cezası uygulanmayacak ve öğrenci izni verilmeyecek.

Birçok belge isteniyor

Öğrenci izni müracaatlarında, “Pasaport fotokopisi, sağlık raporu, öğrenci belgesi, öğrenci izni harç makbuzu, ikamet ettiği konutun tapusunun veya satış sözleşmesinin veya kira sözleşmesinin fotokopisi, yurtta ikamet ediyorsa yurtta kaldığına dair yurdun bağlı bulunduğu üniversite veya kurumdan alınacak resmi yazı, KKTC’ye giriş çıkışlarını gösteren belge, 1 adet vesikalık fotoğraf” isteniyor.

Öztürkler: 2018 yılında uygulamaya girecek

Yüksek Öğrenim Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, genelgeyle ilgili KIBRIS Gazetesi'ne bilgi verdi. Öztürkler, bu genelge için Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve YÖDAK'ın büyük bir çaba harcadığını açıkladı.

Genelgenin haziran ayında tamamlandığına işaret eden Öztürkler, ancak kaymakamlıkların da belli hazırlıklar yapması gerektiğini belirtti. Öztürkler, bu nedenle genelgenin 2018 yılında uygulamaya gireceğini ifade etti.

“İki açıdan çok önemli”

Ziya Öztürkler, bu genelgenin hem ülkeye gelen öğrencilerin, hem de halkın güvenliği için çok önemli olduğuna değindi.

Öztürkler, bu genelge ile bir yandan öğrencilerden, pasaport fotokopisi, sağlık raporu, öğrenci belgesi, öğrenci izni harç makbuzu, ikamet ettiği konutun tapusunun veya satış sözleşmesinin veya kira sözleşmesinin fotokopisi, yurtta ikamet ediyorsa yurtta kaldığına dair yurdun bağlı bulunduğu üniversite veya kurumdan alınacak resmi yazı, KKTC’ye giriş çıkışlarını gösteren belge, 1 adet vesikalık fotoğraf gibi belgeler istendiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.